Ar maisto piramidė turėtų išeiti į pensiją? | Daily Spoon

Ar maisto piramidė turėtų išeiti į pensiją?

Rgs 29, 2021

Dar iš biologijos pamokų mokykloje dažnas prisimena prie lentos prikabintą plakatą su mitybos piramide. Joje pačią garbingiausią vietą užima grūdinės kilmės produktai, aukščiau puikuojasi vaisiai ir daržovės, trečiąją vietą dalinasi gyvulinės kilmės produktai, o pačią viršūnę vainikuoja produktai, kurie yra siūlomi vartoti rečiausiai – saldumynai, cukrus ir sotieji riebalai. Aprašytoji piramidė, pirmąkart išvydusi pasaulį prieš beveik penkiasdešimt metų, yra vis dar yra sutinkama, tačiau nejaugi per penkis dešimtmečius nepasikeitė mūsų valgymo suvokimas ir įpročiai?

Tradicinės maisto piramidės trūkumai

Per pastaruosius dešimtmečius industrijos ekspertų atlikti moksliniai tyrimai parodo labai aiškius pirminės mitybos piramidės trūkumus ir ribotumą:

  • Rekomenduojamos porcijos. Tradicinėje maisto piramidėje yra nurodoma, jog per dieną reikėtų suvartoti: 6-11 porcijų grūdinės kilmės produktų, 3-5 porcijas daržovių, 2-4 porcijas vaisių, 2-3 porcijas gyvulinės kilmės produktų ir 0-1 porciją saldumynų. Dietologė A. Kendall pabrėžia, kad nurodyti matavimai yra labai netikslūs – porciją galima suvokti kaip vieną lėkštę, nors realybėje viena duonos riekelė gali atitikti 3 porcijas.
  • Daržovės ir vaisiai – naujieji lėkštės čempionai. Vis dėlto grūdinės kilmės produktai neturėtų būti mūsų kasdienis mitybos pagrindas. Pagrindinė priežastis, kodėl tradicinės maisto piramidės sudarytojai juos įdėjo į pirmąją vietą, yra angliavandeniai, kurie suteikia organizmui energiją. Tačiau angliavandenių galima įsisavinti ir iš daržovių bei vaisių. Daržovės ir vaisiai, be minėtų angliavandenių taip pat aprūpina organizmą vitaminais ir mineralais, kuriais dauguma grūdinės kilmės produktai pasigirti negali.
  • Gerieji sotieji riebalai yra reikalingi organizmui. Ilgą laiką žmonės kratėsi sočiųjų riebalų sąvokos, nes buvo manoma, jog sotieji riebalai buvo širdies, kraujagyslių ligų ir nutukimo priežastimi. 2014 metais išleistas Harvard School of Public Health ekspertų straipsnis teigiantis, kad ankstesnieji tyrimai neturi pakankamai įrodymų šiai koreliacijai. Straipsnyje pabrėžiama, jog vertėtų atkreipti dėmesį į sočiųjų riebalų šaltinį: blogaisiais sočiųjų riebalų šaltiniais laikomi greitojo maisto produktai, palmių aliejus, pasterizuoti pieno produktai (kurie iš tiesų yra labai kaloringi ir nemaistingi), o geraisiais laikomi avokadai, riešutai, alyvuogių aliejus ir sėklos. Iš gerųjų šaltinių pasisavinami riebalai teikia didžiulę naudą organizmui: palaiko ląstelių membranų struktūrą, padeda reguliuoti svorį, palaiko imuninę sistemą.

Susipažinkite – XXI amžiaus maisto piramidė lėkštė


Prieš dešimtmetį visuotinės sveikatos specialistai pradėjo klibinti tradicinę maisto piramidės struktūrą ir pristatė visuomenei patobulintą versiją. Iš tiesų, specialistai net atsisakė visos piramidės struktūros ir pakeitė ją į paprasčiausią lėkštę. Naujoji Jav Agrikultūros departamento (USDA) sveika mitybos lėkštė yra lengvai suvokiama ir integruojama į kasdienius mitybos įpročius. Pagal ją, daugiau nei ketvirtadalį lėkštės turi užimti daržovės, du ketvirtadalius lėkštės dalinasi pilno grūdo produktai ir pasirenkamas baltymų šaltinis (pvz:. žuvis, pupelės, avinžirniai), o likusią erdvę užpildo vaisiai. Taip pat šalia lėkštės nurodomi dar du mažesni indeliai: vienas su sveikais aliejais (alyvuogių ar kanolos, kurie aprūpina geraisiais riebalais), o kitas su stikline vandens. Pieno produktus siūloma iš viso išimti iš dienos raciono arba vartoti labai saikingai.

Ko gero, tai nėra galutinis mitybos standarto variantas, tačiau žvelgiant iš šiandienos perspektyvos, mitybos lėkštė gerokai pranoksta savo pirmtakę piramidę. Sveikos mitybos lėkštė nukreipia žmones į labiau subalansuotos ir vitaminais bei mineralais pripildytos mitybos. Vienintelė problema – žmonėms mitybos lėkštė yra vis dar mažai girdėta. Tikiuosi, kad netolimoje ateityje, ant mokyklos lentų kabins jau nebe atgyvenusią piramidę, o vis patobulintą mitybos lėkštę.

 

Pagalba iš Daily Spoon fronto

Daily Spoon yra pasiruošęs padėti perkelti teorinę maisto lėkštės modelį į jūsų kasdienybę. Mūsų mišinukų sudėtyje puikuojasi liofilizuotų vaisių ir daržovių, kurios išlaiko yra išlaikiusios savo vitaminus bei mineralus. Taip mūsų mišinukas Energijai sudėtyje turi kanapių sėklų, kurios yra puikus proteino šaltinis. Su mūsų mišinukų pagalba galėsite be vargo papildyti tris ketvirtadalius savo mitybos lėkštės!

Šaltiniai:

Chaunie, Brusie. (2020, October 2). How Did The Government Get The Food Pyramid So Terribly Wrong? HealthyWay.

Healthy Eating Plate. (2021, March 16). The Nutrition Source.

Jennings, M. K. S. (2019, April 26). 9 Health Benefits of Eating Whole Grains. Healthline.

Staff, A. (2017, November 20). Dietary fat and heart disease study is seriously misleading. The Nutrition Source.

Types of Fat. (2018, July 24). The Nutrition Source.