“Esi tai, ką valgai” arba supermaisto nauda | Daily Spoon

“Esi tai, ką valgai” arba supermaisto nauda

Sau 20, 2022

“Esi tai, ką valgai”

Šis posakis yra teisingesnis, nei dauguma žmonių pripažįsta, nes tai, ką renkamės valgyti, turi didžiulę įtaką mūsų bendrai sveikatai. Daugelis mūsų jau žino, kokie maisto produktai yra kenksmingi, tačiau taip pat yra atrinkta grupė maisto produktų, kurie, kaip manoma, pasižymi gydomosiomis savybėmis ir stiprina bendrą sveikatą. Supermaistu vadinamuose produktuose, įskaitant žalialapes daržoves, vaisius, riešutus, paukštieną ir net juodąjį šokoladą, gausu kai kurių pagrindinių maistinių medžiagų, kurios yra labai svarbios organizmo priežiūrai ir funkcionavimui.

Supermaisto nauda

Supermaistui skiriama daug dėmesio sveikatos pramonėje. Tai sukėlė šurmulį visame internete, ir visi ėmė rekomenduoti supermaisto produktus sveikesniam ir geresniam gyvenimui. “Supermaistas padeda skatinti įvairias fizinės gerovės funkcijas”, – sakė Holly Herrington, registruota dietologė iš Northwestern Memorial ligoninės Gyvensenos medicinos centro. “Tyrimai rodo, kad šie maisto produktai gali padėti mums gyventi ilgiau ir sveikiau, pradedant širdies sveikata ir baigiant vėžio prevencija.” Tačiau kas iš tikrųjų yra tas supermaistas? Pats terminas yra gana naujas. Juo vadinami maisto produktai, turintys didžiausią maistinę vertę, juose gausu vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Kitaip tariant, tai vitaminų ir mineralų kupinas maistinis šaltinis, skatinantis subalansuotą mitybą. Supermaistas atstovauja visoms sveiko maisto produktų grupėms, todėl šiuos produktus lengva įtraukti į kasdienį maistą. Herrington taip pat pažymi, kad supermaiste ne tik gausu maistinių medžiagų, bet ir mažai kalorijų. “Beveik visus maisto produktus, kurie laikomi supermaistu, lengva rasti vietinėje maisto prekių parduotuvėje ir dauguma jų yra labai prieinami, todėl juos gali įsigyti beveik kiekvienas”, – sakė Herrington. Džiaugiamės, jog kaip DailySpoon naudą galime įvardinti ne tik maistingomis medžiagomis gausius mišinukus, bet ir lengvą jų prieinamumą kiekvienam.

Svarbu paminėti, jog supermaistas nėra mitybos požiūriu pripažinta maisto produktų kategorija, todėl nėra konkrečių kriterijų, kuriuos turi atitikti maisto produktas, kad būtų laikomas supermaistu. Tačiau šis titulas paprastai suteikiamas natūraliems maisto produktams, kurie turi ypač daug maistinių medžiagų ir paprastai yra mažai kalorijų. Supermaistas padeda stiprinti sveikatą, nes stiprina imuninę sistemą ir mažina ligų prevencijos ar progresavimo tikimybę. Tam tikra prasme supermaistas yra būtent tai, kaip jis skamba: tai itin sveikų maisto produktų kategorija. Tačiau ne kiekvienas sveikas maistas yra supermaistas. Supermaistu vadinami tie produktai, kurie pasižymi išskirtinėmis sveikatai naudingomis savybėmis, viršijančiomis tai, ko galima tikėtis vien iš jų maistinės vertės.
Kiekvienas supermaistas pasižymi skirtingomis maistinėmis savybėmis, tačiau apskritai jie siejami su:

  • Širdies sveikata;
  • Stipria imunine sistema;
  • Vėžinių ligų prevencija;
  • Antiuždegiminiu poveikiu;
  • Mažesniu cholesterolio kiekiu.
Ypač daug supermaistu laikomų produktų turi:

Antioksidantų: šie natūralūs junginiai apsaugo ląsteles nuo pažeidimų ir gali sumažinti širdies ligų, vėžio ir kitų ligų riziką;
Mineralų: šios svarbiausios maistinės medžiagos (kalcis, kalis, geležis ir pan.) padeda jūsų organizmui veikti aukščiausiu lygiu;
Vitaminų: šių organinių junginių geriau gauti iš natūralių maisto produktų, pavyzdžiui, supermaisto, o ne iš maisto papildų.
Skaidulų: pluoštinės medžiagos padeda mažinti cholesterolio kiekį, išvengti širdies ligų ir kontroliuoti gliukozės kiekį sergant 2 tipo cukriniu diabetu.
Flavonoidų: pasižymi priešuždegiminėmis ir antikancerogeninėmis savybėmis;
Sveikųjų riebalų: mononesotieji ir polinesotieji riebalai, dar vadinami geraisiais riebalais, padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir išvengti širdies ligų bei insulto.

Daugelis žmonių turi nerealių lūkesčių dėl šių maisto produktų, manydami, kad jie apsaugos juos nuo lėtinių ligų ir sveikatos problemų. Jie gali valgyti vieną ar du iš šių maistinių medžiagų turinčių maisto produktų šalia netinkamos mitybos. Į kasdienį maistą įtraukti supermaisto produktus yra puiku, bet tik tada, kai apskritai vartojama sveika ir subalansuota mityba. Valgykite supermaistą, o ne koncentruokitės į atskirus maisto produktus. Reguliarus vaisių ir daržovių valgymas taip pat yra susijęs su mažesne daugelio su gyvenimo būdu susijusių sveikatos sutrikimų ir bendro mirtingumo rizika. Juose esančios maistingosios medžiagos padeda puoselėti sveiką veido odą, nagus ir plaukus bei didina energijos kiekį. Jos taip pat gali padėti palaikyti sveiką svorį.
Uogos

Įrodyta, kad didesnis flavonoidų kiekis uogose mažina širdies smūgio riziką. Keletas dažniausiai išskiriamų supermaistingų uogų yra acai uogos, mėlynės, avietės, bruknės, trešnės, spanguolės ir goji uogos.

Arbata 

Arbatoje yra nedaug kalorijų, ji padeda drėkinti organizmą ir yra geras antioksidantų šaltinis. Katechinai, stiprūs antioksidantai, kurių daugiausia randama žaliojoje arbatoje, pasižymi naudingomis priešuždegiminėmis ir antikancerogeninėmis savybėmis. Žurnale “Journal of Physiological Anthropology” paskelbtame tyrime buvo nagrinėjamas žaliosios arbatos, baltosios arbatos ir vandens vartojimo poveikis 18 studentų streso lygiui. Tyrimas parodė, kad tiek žalioji, tiek baltoji arbata sumažino streso lygį, o baltoji arbata turėjo dar didesnį poveikį. Žalioji arbata taip pat gali turėti antiartritinį poveikį slopindama bendrą uždegimą. Šiuo metu viena populiariausių yra matcha arbata, pasižyminti unikaliu maistinių medžiagų profiliu.

Žalumynai

Popajus buvo išties sumanus, kai valgė špinatus, kad sustiprėtų! Žaliose lapinėse daržovėse gausu maistinių medžiagų, kurios yra susijusios su kova su vėžiu, akių ir širdies sveikata. Be šių privalumų, žalialapėse daržovėse taip pat yra daug vitaminų ir mineralų. Kopūstai, špinatai, burokėliai ir lapiniai kopūstai dažnai įvardijami kaip supermaistingi lapiniai žalumynai. Šiuose maisto produktuose gausu vitaminų A, C, E ir K bei daugelio B grupės vitaminų. Lapiniuose žalumynuose taip pat gausu karotinoidų, geležies, magnio, kalio ir kalcio. Viename puodelyje lapinių kopūstų yra 550 mikrogramų (mcg) vitamino K, o tai atitinka daugiau kaip 680 proc. žmogaus paros poreikio. Lapiniuose kopūstuose ir kituose lapiniuose žalumynuose yra daug ląstelienos ir vandens, kurie padeda išvengti vidurių užkietėjimo, skatina reguliarumą ir sveiką virškinamąjį traktą.

Kakava 

Tyrimais nustatyta, kad juodajame šokolade yra daug flavonoidų. Flavonoidai pasižymi antioksidaciniu poveikiu, apsaugo nuo išeminės širdies ligos ir tam tikrų rūšių vėžio bei stiprina imuninę sistemą. Šokolado sudedamoji dalis, atsakinga už šias naudingąsias savybes, yra kakavos milteliai. Gamintojai juos gauna iš kakavos pupelių. Turėkite omenyje, kad šokolade gali būti pridėtinių ingredientų, pavyzdžiui, cukraus, kurie gali paneigti šią naudą.

Cinamonas 

Cinamonas – ne tik malonų kvapą ir jaukumo jausmą suteikiantis prieskonis, bet dar ir supermaistas! Žinoma, kad cinamonas mažina uždegimus, cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje. Jis taip pat yra Viduržemio jūros regiono mitybos raciono, kuriame gausu prieskoninių žolelių ir prieskonių, pagrindas. Konkrečiai ceilono cinamonas taip pat yra stiprus antioksidantas, kuris apsaugo mūsų DNR ląsteles nuo oksidacinio streso. Tyrimai pastebėjo, kad cinamonas gali padėti sumažinti ne tik cukraus kiekį kraujyje, bet ir jo poreikį.

Taip pat populiarėja ir šie supermaisto produktai 

Kur naudoti supermaistą?
Kai yra galimybė, žmogus gali nesunkiai įtraukti šiuos supermaisto produktus į įvairią sveiką mitybą. Tačiau nereikia pernelyg išlaidauti ir per daug ieškoti, kad jų rastumėte. Paslaptis ta, kad bet kuri žalialapė daržovė ar uoga, esanti maisto prekių parduotuvėje, suteiks daug tos pačios naudos kaip ir aukščiausios kokybės supermaistas. Pirkite produktus sezono metu ir iš vietinių šaltinių, kad užtikrintumėte didžiausią maistinių medžiagų kiekį. Nenuvertinkite ir kuklaus obuolio ar morkos – visi vaisiai ir daržovės iš esmės yra supermaistas. Kuo daugiau perdirbtų maisto produktų pakeisite visaverčiais, tuo labiau palepinsite savo organizmą.

Taip pat, dalinamės patarimais, kurie padės jums į savo mitybą įtraukti daugiau supermaisto produktų:

  • Stebėkite savo lėkštės spalvas. Ar visas jūsų maistas yra rudas arba smėlio spalvos? Tuomet tikėtina, kad antioksidantų kiekis yra mažas. Įtraukite sodrios spalvos maisto produktų, pavyzdžiui, kopūstų, burokėlių ir uogų. Iš vaisių ir daržovių stenkitės surinkti kuo daugiau vaivorykštės spalvų!
  • Į sriubas ir gruzdintas bulvytes įmaišykite smulkintų žalumynų.
  • Jautieną ar paukštieną pabandykite pakeisti lašiša ar tofu.
  • Uogų įmaišykite į avižinę košę, dribsnius, salotas ar kepinius.
  • Kuo dažniau gerkite žaliąją arbatą, o antrą kavos puodelį per dieną iškeiskite į matchą.
  • Patiekalus gardinkite ciberžole, kmynais, raudonėliu, imbieru, gvazdikėliais ir cinamonu, kad padidintumėte antioksidantų kiekį patiekaluose.
  • Užkandžiaukite riešutais, sėklomis (ypač braziliškais riešutais ir saulėgrąžų sėklomis) ir džiovintais vaisiais (be cukraus ir druskos).
Subalansuota mityba, gausi maistinių medžiagų ir mineralų, yra labai svarbi, nes ji turi didelę įtaką mūsų sveikatai ir bendrai savijautai. Tačiau kad ir kiek daug informacijos ir žinių turėtume apie visavertę mitybą, neretai pritrūksta noro ar tiesiog laiko tam, kad galėtume surinkti kaip įmanoma daugiau supermaisto produktų į savo lėkštę ir tuomet grįžtame prie senųjų mitybos įpročių.
Šioje vietoje norime pabrėžti DailySpoon naudą – remdamiesi moksliniais tyrimais, kartu su mitybos specialiste surinkome geriausius supermaisto ingredientus gamtoje ir viską sudėjome į vieną pakuotę. Taip tikimės, kad šie mišiniai taps džiuginančiu mitybos ritualu ir padės ugdyti maistingos mitybos įpročius paprasčiau, be papildomų pastangų.