Mitybos pokyčiai vasarą | Daily Spoon

Kokteilio dubenėlis: maistingos paslaptys

Geg 30, 2022

Kam gerti kokteilį iš stiklinės, jei galite jį valgyti šaukštu dubenėlyje? Daugeliui patinka gerti kokteilius, ypač kai galime tam naudoti smagų stiklinį šiaudelį, tačiau smoothie bowls yra kažkas ypatingo. Jei parinkti tinkami ingredientai ir jų kiekiai, glotnučių dubenėliuose dažniausiai gausu skaidulų ir natūralių cukrų, jie geriau virškinami, suteikia sotumo jausmą ir leidžia geriau įsisavinti visas maistines medžiagas. Taip pat pagerėja tuštinimasis, užkertamas kelias infekcijoms, stiprėja imunitetas, taip pat palaikoma sveika širdis ir gerėja gyvenimo kokybė. Dalinamės naudingais tips’ais, kaip kaskart pasigaminti tiek skanų, tiek organizmui naudingą dubenėlį.

Kokteiliai vs kokteilių dubenėliai

Palyginus su įprastais kokteiliais, kokteilių dubenėliai turi tam tikrų privalumų. Štai keletas jų:

  • Juos suvalgysite lėčiau. Patiekdami kokteilius dubenėlyje galite sulėtinti tempą, atsipalaiduoti, net “kramtyti” kokteilį, kad jis būtų optimaliai suvirškintas, palyginus su per porą minučių išgeriamu įprastu kokteiliu.
  • Priedai. Į tradicinius kokteilius sunku dėti priedų, nes jie tikriausiai įstrigs šiaudelyje. Ruošdami kokteilių dubenėlius galite pridėti daugybę priedų, kurie suteiks tekstūros, skonio ir traškumo.
  • Estetika. Stiklinėje esantys kokteiliai neturi tokio patrauklumo kaip kokteilių dubenėliai. Galite juos puošti, derinti spalvas – puikus pasirinkimas žmonėms, kuriems patinka valgyti ‘gražų’ maistą.

Pasirinkite bazinį skystį

Sugalvokite, kokį skystį norėtumėte įpilti į maišytuvą kaip kokteilio pagrindą. Tai gali būti augalinis pienas, atšaldyta arbata, kokosų vanduo, vaisių sultys arba tiesiog paprastas vanduo. Norėdami išvengti nereikalingo cukraus, rinkdamiesi vaisių sultis stenkitės rinktis turinčias mažiausiai priedų, o kalbant apie augalinį pieną, rinkitės nesaldintas rūšis.

Padidinkite kremiškumą

Įdėkite pusę avokado arba šaldyto banano, kad dubenėlis būtų kreminis. Taip pat galite įmaišyti graikiško jogurto, tačiau įsitikinkite, kad dubenėlį sudaro daugiausia vaisiai ir daržovės. Kai būsite pasiruošę supilti kokteilio pagrindą į dubenį, pasistenkite, kad konsistencija būtų tokia tiršta ir kreminė, kad ją iš maišytuvo reikėtų išimti, o ne išpilti. Kiti būdai sukurti tirštą kokteilių dubenėlį yra šie: naudoti mažiau skysčio; dalį pagrindo skysčio užšaldyti ledo kubelių indeliuose, kad galėtumėte sumaišyti vėliau; sutirštinti linų sėmenimis arba chia sėklomis. Ir nepamirškite daržovių! Virtos, trintos ir atšaldytos daržovės taip pat suteikia tirštumo ir maistingumo kokteilių dubenėliams, pvz: moliūgai, saldžiosios bulvės, žiediniai kopūstai, pastarnokai, morkos.

Šaldyti vaisiai

Ne tik geriausių kokteilių dubenėlių, bet ir apskritai geriausių kokteilių sudedamoji dalis – šaldyti ingredientai. Pavyzdžiui, nuluptus bananus laikykite plastikiniame maišelyje kartu su kitais vaisiais, kuriuos planuojate įtraukti į dubenėlio gaminimą. Taip pat naudokite ir atšaldytą dubenį – prieš gamindami kokteilį, 30 minučių palaikykite dubenėlį šaldiklyje. Taip kokteilis išliks šaltas, kai jį valgysite.

Žalumynai ir daržovės

Norėdami įmaišyti papildomų skaidulų ir baltymų, turėkite po ranka šviežių špinatų. Nors švieži vaisiai į kokteilius tinka, stenkitės vengti kokteilių dubenėlių, kuriuose būtų vien tik vaisiai. Ilgiau išliekantį sotumo jausmą užtikrinsite, jei į kokteilius pridėsite šviežių žalumynų. Švieži špinatai tinka į bet kurį dubenėlį kartu su smulkintais lapiniais kopūstais ir žiediniais kopūstais. Jei norite suteikti papildomo šviežio skonio, įmaišykite kubeliais pjaustytų agurkų. Rekomenduojame į plaktuvą dėti maždaug 2 puodelius daržovių ir vaisių – paprastai 1 puodelį žalumynų ( jau minėtų špinatų, kopūstų, romėnų ir kt.) ir 1 puodelį mėgstamų vaisių. Rinkdamiesi vaisius atkreipkite dėmesį, kad jų glikemijos indeksas būtų žemesnis (uogos, obuoliai, vyšnios, citrinos ir laimai, kriaušės ir t. t.), kad staigiai nepakeltumėte cukraus kiekio kraujyje ir nepatirtumėte “cukraus šuolio”.

Slaptieji ingredientai

Pagyvinkite kokteilio dubenėlį ir suteikite sau energijos, įmaišę šviežių mėtų ir smulkinto šviežio imbiero. Mėtos suteiks skoniui ryškumo, o imbieras palaikys energijos pojūtį. Geriausias mėtų ir imbiero derinys – sauja šaldytų uogų, bananas ir špinatai. Žiupsnelis ceilono cinamono taip pat niekada nepakenks, kad sumaišius bananų pagrindo kokteilį, jis įgautų pikantiškumo. Spirulinos milteliai vis labiau populiarėja tarp kokteilių bei jų dubenėlių mėgėjų – suteikia ne tik sodriai žalią spalvą, bet ir didelį kiekį organizmui naudingų maistingųjų medžiagų.

Teisingi kiekiai

Subalansuokite priedus ir kontroliuokite suvartojamo cukraus kiekį naudodami naminę granolą, nesaldintus kokosų dribsnius, šviežius vaisius, goji uogas, žalius migdolus ar pasirinktus riešutus, chia sėklas, bičių žiedadulkes ir kakavos gabalėlius. Galvokite apie savo kokteilio dubenį kaip apie pagrindą, į kurį galite porcijomis dėti mėgstamus priedus. Įsitikinkite, kad daugiausia vietos užima švieži vaisiai, tada sėklos ar riešutai, o pabaigoje – granola ar riešutų sviestas.

Pasirinkite gerą baltymų šaltinį

Baltymai padeda subalansuoti cukraus kiekį kraujyje ir sukurti sotumo jausmą. Be to, baltymai būtini gijimui, augimui ir atstatymui. Keletas puikių baltymų pasirinkimų kokteilių dubenėliams:

  • supermaisto mišinys energijai;
  • riešutų sviestas;
  • kanapių, šalavijų arba linų sėklos;
  • saulėgrąžų arba sezamo sėklos;
  • anakardžių riešutai;
  • spirulina ir chlorella.

Pasirūpinkite sveikaisiais riebalais

Sveiki riebalai padeda sulėtinti cukraus išsiskyrimą į kraują, o tai svarbu kokteilių dubenėliuose, jei juose yra saldesnių vaisių. Ir tai dar ne viskas – riebalai gerina smegenų veiklą, gerina odos, plaukų ir nagų būklę, padeda įsisavinti tam tikrus riebaluose tirpius vitaminus ir mažina uždegimus. Keletas riebalų, kuriuos galite naudoti kokteilių dubenėliuose, yra šie:

  • kokosų aliejus;
  • ghi sviestas;
  • alyvuogių aliejus;
  • linų aliejus;
  • kanapių aliejus;
  • riešutai ir sėklos;
  • avokadai;
  • kokosų pienas.

Naudokite žoleles ir prieskonius

Žolelės ir prieskoniai – puikus būdas suteikti sveikiems kokteilių dubenėliams papildomo skonio ir maistinės vertės. Mūsų mėgstamiausios yra šios:

  • cinamonas: padeda subalansuoti cukraus kiekį kraujyje;
  • petražolės arba kalendra: padeda detoksikacijai;
  • ciberžolė: turi priešuždegiminių savybių;
  • imbieras: mažina pykinimą ir veikia priešuždegimiškai;
  • levandos: padeda įveikti stresą ir nerimą;
  • maca: adaptogenas, padedantis mažinti stresą, energiją ir lytinį potraukį;
  • kakavos milteliai: gausu antioksidantų ir magnio, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir atsipalaiduoti;
  • mėtos: puikiai tinka virškinimui;
  • bazilikas: turi daug antioksidantų ir veikia priešuždegimiškai.

Priedų įvairovė

Kai kokteilis jau sumaišytas, rinkitės priedus, kurie suteiktų papildomo skonio, tekstūros ir traškumo. Galite rinktis priedus, kurie papildys jūsų kokteilį arba bus kontrastingi. Pavyzdžiui, jei jūsų kokteilis gana saldus, galite rinktis karčius ir rūgščius priedus arba atvirkščiai. Keletas populiarių dubenėlių priedų:

  • riešutai arba sėklos;
  • smulkintas kokosas;
  • granola;
  • uogos;
  • džiovinti ir švieži vaisiai;
  • valgomosios gėlės;
  • šokolado gabaliukai;
  • kokosų drožlės.

Tiesa, nepersistenkite su priedais. Dauguma išvardytų priedų turi daug naudingų maistinių medžiagų, todėl jei jų pridėsite per daug, pasiekti dubenėlio dugną nesijaučiant persivalgius gali būti sudėtinga. Naudokitės šia taisykle – dėkite maždaug 2-4 valgomuosius šaukštus priedų, naudokite 2-5 skirtingus priedus.