TOP 9 mitai apie mitybą | Daily Spoon

TOP 9 mitai apie mitybą

Bal 19, 2022

Šiais laikais mus supa galybė informacinių šaltinių, kuriuose pateikiami įvairūs sveikatos ir mitybos patarimai. Daugybėje internetinių straipsnių skleidžiama klaidinga informacija apie mitybą, kuri dažnai neatitinka tikrovės, o kadangi atskirti, kas yra tiesa, o kas ne, yra pakankamai sudėtinga, dėl dezinformacijos galiausiai gimsta mitai. Sklisdami iš lūpų į lūpas jie galiausiai įsišaknija ir kartais gali tekti gerokai pasidomėti, norint atrasti kaip gi yra iš tikrųjų. Tad šįkart panagrinėsime populiariausius ir pabandysime juos paneigti.

MITAS: valgant po tam tikro laiko priaugama svorio.

FAKTAS: svarbiausia yra tai, kiek ir ko valgote ir kiek per dieną esate fiziškai aktyvūs. Vis dėlto turėtumėte riboti labai kaloringo maisto vartojimą artėjant miego laikui, nes ‘sunkus’ maistas gali sukelti virškinimo ir miego sutrikimų, o tai gali lemti nesveikus valgymo įpročius kitą dieną, kurių nebeištaisys ir dar sekančios dienos rytinis kokteilis.

MITAS: riebalai jums kenkia, o daug riebalų turintis maistas – nesveikas.

FAKTAS: nors ši pasenusi ir neteisinga teorija pamažu paneigiama, daugelis žmonių vis dar bijo riebaus maisto ir laikosi mažo riebumo dietų, tikėdamiesi, kad sumažinus suvartojamų riebalų kiekį pagerės jų bendra sveikata.

Iš tiesų, jūsų organizmas yra priklausomas nuo riebalų, nes jie suteikia energijos, padeda pasisavinti vitaminus, gerina širdies ir smegenų sveikatą bei atlieka daugelį kitų funkcijų. Riebalai yra būtini optimaliai sveikatai. Be to, mažai riebalų turinčios dietos yra susijusios su didesne sveikatos problemų, įskaitant metabolinį sindromą, rizika ir gali padidinti atsparumą insulinui bei trigliceridų, kurie yra žinomi širdies ligų rizikos veiksniai, kiekį. Tačiau kai kurie riebalai visgi yra sveikesni už kitus.

Mononesotieji ir polinesotieji riebalai yra sveiki riebalai, kurie gali sumažinti širdies ligų ir insulto riziką. Mononesočiųjų riebalų yra alyvuogių aliejuje, avokaduose ir migdoluose, o polinesočiųjų riebalų – linų sėmenyse, riebioje žuvyje ir tofu. Nesveikaisiais riebalais vadinami transriebalai ir sotieji riebalai. Daugiau sočiųjų riebalų turi raudona mėsa ir vištienos oda, todėl jų reikėtų vartoti saikingai. Tačiau transriebalai laikomi kenksmingais sveikatai ir jų yra traškučiuose, pyragaičiuose ir sausainiuose ir kituose kepiniuose.

Naudingas tips’as: perskaitykite etikečių, esančių ant pakuočių, sudedamąsias dalis ir patikrinkite ar jose nėra hidrinto arba iš dalies hidrinto aliejaus, nes tai yra paslėpti transriebalai.

MITAS: norėdami numesti svorio, turėtumėte sumažinti angliavandenių kiekį.

FAKTAS: kaip riebalai buvo kaltinami dėl svorio augimo ir širdies ligų, taip ir angliavandenių daugelis žmonių vengia, baimindamiesi, kad šių makroelementų vartojimas sukels nutukimą, diabetą ir kitus neigiamus padarinius sveikatai. angliavandeniai yra svarbi visų mūsų mitybos dalis. Iš tiesų, angliavandeniai yra pagrindinis jūsų organizmo energijos gamybos šaltinis. Saikingas maistingų angliavandenių, turinčių daug skaidulų, vitaminų ir mineralų, pavyzdžiui, krakmolingų šakniavaisių, senovinių grūdų ir ankštinių daržovių, vartojimas gali būti naudingas jūsų sveikatai, o ne jai pakenkti.

Tačiau yra keletas angliavandenių formų – paprastųjų ir sudėtinių, kurios skiriasi savo naudingumu. Paprastųjų angliavandenių yra maisto produktuose, kurie paprastai nėra maistingi, pavyzdžiui, traškučiuose, gazuotuose gėrimuose, saldainiuose ir kituose saldumynuose. Sudėtiniai angliavandeniai turi daugiau maistinių medžiagų ir yra sveikesniuose šaltiniuose, pavyzdžiui, vaisiuose, daržovėse, neskaldytuose grūduose, riešutuose ir pupelėse. Sumažinus paprastųjų angliavandenių vartojimą ir valgant sudėtinių angliavandenių, galima išlaikyti sveiką svorį, nes ilgiau jausitės sotūs ir gausite maistinių medžiagų, kurios padeda reguliuoti organizmo veiklą.

MITAS: maistas be glitimo yra sveikesnis.

FAKTAS: jei nesergate celiakija arba nesate jautrūs glitimui, maistas be glitimo nėra sveikesnis. Dieta be glitimo nėra skirta svoriui mažinti, o turėtų padėti sergantiesiems minėtomis ligomis. Vengiant glitimo gali būti ribojamas skaidulinių medžiagų, vitaminų ir mineralų kiekis.

MITAS: druska jums kenkia.

FAKTAS: vartojant per daug natrio gali padidėti kraujospūdis ir pakenkti inkstams, tačiau druska (natris) yra mineralas, būtinas daugeliui organizmo funkcijų. Natris yra elektrolitas, padedantis palaikyti vandens pusiausvyrą ir būtinas mūsų raumenims ir nervams, įskaitant širdį ir smegenis, funkcionuoti. Kaip ir daugelis kitų dalykų, per didelis druskos vartojimas gali sukelti pavojų sveikatai, tad tiesiog reikia ją vartoti sakingai.

MITAS: norint būti sveikam, reikia maisto papildų.

FAKTAS: dauguma žmonių turėtų gauti visų reikalingų vitaminų, mineralų ir maistinių medžiagų valgydami subalansuotą ir sveiką maistą. Tačiau užuot vartoję maisto papildus, kad gautumėte reikiamų vitaminų, mineralų ir maistinių medžiagų, turėtumėte vartoti įvairius sveikus, maistinių medžiagų turintį maistą, pavyzdžiui, daržoves, vaisius, neskaldytus grūdus ir sveikus baltymus. Maisto papildų reikėtų vartoti tik gydytojui rekomendavus, jei nustatytas jų trūkumas, kurio neįmanoma pašalinti vien mityba.

MITAS: baltosios bulvės yra nesveikos.

FAKTAS: mitybos pasaulio atstovai dažnai vadina baltąsias bulves “nesveikomis”, todėl daugelis žmonių, norinčių numesti svorio ar pagerinti bendrą sveikatą, jas riboja. Valgant nesaikingai, bet kuris maisto produktas, įskaitant baltąsias bulves, gali paskatinti svorio augimą. Tačiau šie krakmolingi bulvių gumbai visgi yra labai maistingi ir gali būti sveikos mitybos dalis. Baltosios bulvės yra puikus daugelio maistinių medžiagų, įskaitant kalį, vitaminą C ir ląstelieną, šaltinis. Be to, jos yra sotesnės nei kiti angliavandenių šaltiniai, pavyzdžiui, ryžiai ir makaronai, todėl po valgio galite ilgiau išlaikyti sotumo jausmą.

MITAS: labai mažai kalorijų turinti dieta yra geriausias būdas numesti svorio.

FAKTAS: nors sumažinus suvartojamų kalorijų kiekį iš tiesų galima sumažinti svorį, per mažas kalorijų kiekis gali sukelti medžiagų apykaitos adaptaciją ir ilgalaikes pasekmes sveikatai. Nors labai mažo kaloringumo dietos laikymasis per trumpą laiką greičiausiai paskatins greitą svorio kritimą, tačiau ilgalaikis tokios dietos laikymasis lemia medžiagų apykaitos greičio sumažėjimą, padidėjusį alkio jausmą ir sotumo hormonų pokyčius, o dėl to gali būti sunku išlaikyti ilgalaikį ir pastovų svorį.

MITAS: kad būtumėte sveiki, turite būti liesi.

FAKTAS: nors nutukimas ir yra susijęs su daugeliu sveikatos sutrikimų, įskaitant 2 tipo diabetą, širdies ligas, depresiją, tam tikrus vėžinius susirgimus ir net ankstyvą mirtį, vis dėlto lieknumas negarantuoja geros sveikatos. Iš tikrųjų, gyventi sveikai galima tik tada, kai iš tikrųjų rūpinamasi savimi. Tad svarbiausia yra prisiminti, kad sportas ir maistinga bei pilnavertė mityba yra ta kombinacija, kuri suteiks jūsų kūnui tvirtumo ir pagerins jūsų bendrą savijautą.