Ceilono cinamonas žinomas ir naudojamas jau daugelį amžių. Vidurio Rytuose jis buvo ypač vertinamas dėl savo naudos sveikatai. Senovės egiptiečiai jį naudojo dar 2000 m. prieš Kristų, o Biblijoje cinamonas minimas net 7,17 patarlėje, kurioje sakoma: “Aš apklojau savo lovą margais egiptietiškais lininiais užtiesalais, iškvėpinau mira, alaviju ir cinamonu.” Nors prekybininkai jo šaltinį laikė paslaptyje, šiandien gerai žinoma, kad cinamonas kilęs iš mažytės Šri Lankos salos, esančios Indijos pakraštyje – tai tikroji cinamono tėvynė.
Cinamono istorija susijusi ne tik su jo panaudojimu medicinoje ir kulinarijoje. Ji taip pat susijusi su kontrole ir pelnu. Arabų pirkliai gabeno cinamoną į Europą, kur jis buvo populiaresnis ir labiau vertinamas. Arabai prieskonį gabeno sudėtingais sausumos keliais, o tai lėmė ribotą ir brangiai kainuojantį jo tiekimą į Europą. Dėl to šis prieskonis visuomenėje tapo prabangos ir statuso simboliu. Cinamono tiekimas į Europą buvo arabų monopolis ir išlaikė aukštą kainą. Tai paskatino tyrinėtojus išplaukti ieškoti alternatyvių prabangaus prieskonio šaltinių. Garsusis keliautojas Kristupas Kolumbas rašė karalienei Izabelei, kad naujajame pasaulyje atrado cinamono žemę, tačiau tai nebuvo prieskonis, nes jo atsiųstas mėginys to neįrodė. Ispanų tyrinėtojas Gonzalo Pizaras išplaukė į Ameriką, optimistiškai tikėdamasis rasti “cinamono šalį”.
Tikrasis cinamonas yra gaminamas iš vidinės medžio žievės. Mums pažįstamos ir mėgstamos cinamono lazdelės iš tikrųjų yra medžio žievės gabalėliai, nuskusti į sruogas. Maltas cinamonas – tai, žinoma, į miltelius sumalta vidinė žievė. Nuo kitų cinamono rūšių grynasis cinamonas skiriasi subtilesniu, saldesniu skoniu. Jis ypatingas dar ir tuo, kad jame yra tik labai nedidelis kiekis (jo iš esmės nėra) kumarino – kitų rūšių cinamone esančio aromatinio junginio, kurio didelis kiekis gali būti pavojingas. Todėl tikrasis cinamonas yra saugesnis pasirinkimas, jei planuojate šiuo prieskoniu skaninti patiekalus.
Nauda sveikatai
Ceilono cinamonas dabar vėl įgauna vis didesnę reikšmę bei populiarumą. Be malonaus skonio ir aromato, cinamonas gali būti labai naudingas sveikatai. Pavyzdžiui, tikrasis cinamonas tradicinėje medicinoje naudojamas šiems negalavimams gydyti: bronchitui, virškinimo sutrikimams, ginekologiniams sutrikimams. Taip pat jis pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, kurios gali pagerinti virškinimą.
Galingos antioksidacinės savybės
Grynojo cinamono sudėtyje yra antioksidantų, kurie gali paversti laisvuosius radikalus nekenksmingais ir apsaugoti organizmą nuo oksidacinės žalos. Pavyzdžiui, kaip ir svogūnuose, žaliojoje arbatoje ar raudonajame vyne, cinamone yra koncentruotas antioksidacinių polifenolių kiekis. Be to, lyginant 26 geriausius antioksidantus turinčius prieskonius, cinamonas nugalėjo kitus supermaistus, tokius kaip česnakas ar raudonėlis, ir tapo pelnytu nugalėtoju.
Priešvėžinės savybės
Dėl antioksidacinių savybių cinamonas gali apsaugoti nuo DNR pažeidimų, ląstelių mutacijos ir navikų. Pagrindinė to priežastis – veiklusis junginys cinamaldehidas, gaunamas iš cinamono medžio žievės. Apsaugodamas DNR, jis stabdo navikų augimą ir kartu gali sukelti vėžinių ląstelių žūtį. Ypač kai kalbama apie storosios žarnos vėžį, cinamono savybės gali turėti teigiamą poveikį – jis gali pagerinti žarnyno sveikatą ir sumažinti storosios žarnos vėžio riziką. Taip pat, mokslininkai nustatė, kad cinamonas suaktyvina detoksikacijos fermentus žarnyne, o tai gali stabdyti vėžio augimą.
Natūralus konservantas
Vienas iš mažiau žinomų cinamono miltelių privalumų yra jo savybė konservuoti maistą. Dėl savo antibakterinių ir antioksidacinių savybių jis gali būti naudojamas kaip konservantas nenaudojant cheminių priedų. Atliktame tyrime apie galimą eterinių aliejų, kaip konservantų, funkciją nustatyta, kad cinamonas yra veiksmingiausias kalbant apie grybelių augimą. Kitame tyrime buvo nustatyta, kad šepetėlis su cinamono ekstraktu gali padėti sustabdyti dėl oksidacijos pradedančių pūti daržovių ir vaisių spalvos pasikeitimą.
Priešuždegiminiai privalumai
Tyrimai rodo, kad šis prieskonis ir jo antioksidantai pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis. Jos ypač naudingos, nes lėtinis uždegimas skatina šiuolaikines ligas, tokias kaip vėžys, 2 tipo diabetas, nutukimas, neurodegeneracinės ir širdies ligos. Be to, cinamonas gali būti naudingas ir skausmo malšinimui. Atitinkamai tyrimai parodė, kad cinamonas padeda sumažinti raumenų skausmą, menstruacijų ir su amžiumi susijusį skausmą.
Pasižymi antibakterinėmis savybėmis
Cinamaldehidas, cinamono eterinio aliejaus sudedamoji dalis, suteikianti jam unikalų kvapą, gali kovoti su įvairiomis bakterijomis. Jis nukreipiamas į bakterijų ląstelių membraną, todėl gali jas sunaikinti.
Naudingas smegenų sveikatai
Nesvarbu, ar norite užkirsti kelią neurodegeneracinėms ligoms, ar sustiprinti pažintinius gebėjimus, cinamonas gali būti tinkama priemonė. Pavyzdžiui, vieno tyrimo metu nustatyta, kad jis gali pagerinti neuroprotekcinių baltymų kiekį smegenyse, o tai leidžia manyti, kad jis gali būti sėkmingai taikomas Parkinsono ligai gydyti.
Natūralus antidepresantas
Vis daugiau naujų tyrimų rodo, kad šio prieskonio vartojimas gali turėti teigiamą poveikį nuotaikai. Pavyzdžiui, kai kurie mokslininkai siūlo cinamono eterinį aliejų naudoti kaip papildomą depresijos ir nerimo sutrikimų gydymo priemonę. Be to, vienas tyrimas cinamonui priskiria antidepresantų poveikį. Pasak mokslininkų, kadangi cinamonas slopina uždegiminį procesą hipokampe, organizmas gali ten padidinti serotonino kiekį iki optimalaus lygio.
Gali padėti išvengti diabeto ir metabolinio sindromo
Insulinas, mūsų pagrindinis kaupiamasis hormonas, yra labai svarbus medžiagų apykaitai. Deja, bet po to, kai daugumoje dietų ėmė vyrauti rafinuoti angliavandeniai, vis daugiau žmonių įgyja atsparumą insulinui. Atsparumas insulinui – tai būdas, kuriuo mūsų organizmas ginasi nuo didelio insulino kiekio, kurį sukelia tam tikri maisto produktai. Jei ląstelės būtų pernelyg jautrios per dideliam insulino kiekiui, tai galėtų kelti pavojų gyvybei. Atsparumas insulinui yra pagrindinė išankstinė būklė, sukelianti metabolinį sindromą ir 2 tipo cukrinį diabetą. Tačiau tyrimai rodo, kad cinamonas teigiamai veikia esminius metabolinio sindromo veiksnius. Pavyzdžiui, prie jų priskiriami šie: uždegimas, kraujospūdis, cukraus kiekis kraujyje, atsparumas insulinui.
Kaip naudoti Ceilono cinamoną?
Šis prieskonis gali būti naudojamas ir lazdelėmis, ir maltas. Abiejų formų jis yra vienodai stiprus, o maltą cinamoną daug lengviau dėti į daugumą patiekalų. Laikomas sandariame inde, prieskonis nepraras skonio ir aromato. Aptarus ceilono cinamono naudą, siūlome ir patį paprasčiausią receptą, kur galima jį panaudoti. Jei norite pajusti intensyvų prieskonio skonį, pasigaminkite cinamono arbatos. Susmulkinkite šaukštą prieskonio ir tris ar keturias minutes pakaitinkite miltelius verdančiame vandenyje. Nukoškite prieskonius ir gausite saldžią, aštrią arbatą. Tikrasis cinamonas yra supermaisto produktas, išskirtinis švelniu saldumu bei intensyviu aromatu. Štai keletas papildomų būdų, kaip panaudoti šį šiltą prieskonį: įmaišykite į chai latte, naudokite kepiniuose bei desertuose; įmaišykite į karį – taip pagilinsite jo skonį. Kadangi tai visokeriopai organizmui naudingas produktas, jo rasite ir daugumoje Daily Spoon supermaisto mišinių.