present

5 patarimai kaip ugdyti ilgalaikius sveikos mitybos įpročius

Bir 4, 2020 | BLOG

Šiuo įrašu noriu pabrėžti įpročių svarbą siekiant rezultatų ir pasidalinti požiūrio į mitybą įpročiais, kurie padėjo man ugdyti geresnį santykį su maistu ir savo kūnu.

Reikėtų paminėti, kad kai kuriems įpročiams prireikė poros mėnesių, kitiems poros metų, yra ir tų, kuriuos vis dar ugdau 🙂 Tačiau šios patirtys man padėjo labiau savimi pasitikėti žinant ką dedu į savo kūną, jaustis nepalyginamai geriau, bei į maisto gaminimą atnešė daugiau spalvų ir malonumo.

Dar kartelį – žinios ir jų atsirinkimas

Aš myliu alyvuogių aliejų. Be gailesčio jį dėdavau ant salotų, troškinių, kepintų daržovių. Tuomet užmačiau, kad viename šaukšte alyvuogių aliejaus yra apie 120 kalorijų. Nors alyvuogių aliejus patenka į gerųjų riebalų kategoriją, tačiau jis beveik padvigubino mano vieno valgio kalorijų kiekį, maistingumą pakeitęs tik vienoje kategorijoje. 

Tai yra pavyzdys kaip paprastos žinios gali padaryti didelį poveikį kasdienėje mityboje. Pasiūlymas čia būtų skaityti, domėtis, sekti mitybos specialistus, kurie yra aktyvūs socialinėje medijoje ir dalinasi įvairia informacija. Tokiu būdu, gausite naudingos informacijos kasdien, neskiriant daug laiko paieškoms. 

Taip pat svarbu suprasti ir pagrindus: angliavandeniai, baltymai, riebalai, skaidulos. Kaip juos atpažinti, kaip šios grupės veikia mūsų organizmą ir kiek turėtume jų gauti dienoje. Natūraliai geriau suprantant maistą, jo savybes bei privalumus, keičiasi ir požiūris, ir mitybos įpročiai. Pažindami maistą ne vien žinosite ką reikėtų rinktis, tačiau ir ko reikėtų vengti. 

Taip pat svarbu  į informaciją pažiūrėti kritiškai ir pasigilinti, kokie yra jos šaltiniai. Laikui bėgant pamatysite kaip informacija kartojasi, o turint pagrindus, atranka jai pasidarys natūrali.

Pradėkite nuo įpročių audito savo kasdienybėje

Maži įpročiai kasdienybėje gali duoti greičiausiai matomų rezultatų mūsų savijautai. Čia pasiūlymas būtų peržiūrėti savo maisto įpročius dienoje ir paklausti savęs, ar galiu ko atsisakyti ir pakeisti į sveikesnę alternatyvą? 

Mano pokyčiai jau keletų metų yra tokie:

  • Atsisakiau karvės pieno savo mityboje dėl laktozės netoleravimo bei jo efekto savo odos būklei. Pakeičiau jį į migdolų pieną
  • Kasdienybėje atsisakiau cukraus kavoje ir gamyboje, dabar jo ir nepasigendu, o į kepinius, ar kitur kur reikia saldumo, dedu klevų sirupą arba medų. 
  • Sumažinau alyvuogių aliejų salotose įdėdama laimo sulčių.
  • Pradėjau atidžiau porcijuoti maistą iškart jį padalindama į kelias dalis ir sudėdama porcijas į dėžutes kitam kartui. 
  • Bent į vieną patiekalą savo dienoje stengiuosi įdėti saują šviežių salotų
  • Atsisakiau visų šokoladukų ar kitų stipriai perdirbtų saldumynų, o kai norisi šiek cukraus dienoje, renkuosi juodą šokoladą, vaisius arba jų kokteilius.

Ar šie įpročiai man atnešė rezultatų pirmą savaitę? Ne.. Tačiau nesijaučiau kažko atsisakanti ar save ribojanti, bet jaučiau kaip per metus šie įpročiai turėjo didelę įtaką mano bendrai savijautai ir santykiui su maistu.

5 patarimai kaip ugdyti ilgalaikius sveikos mitybos įpročius
Nepraleisk Daily Spoon straipsnių! GAUK NAUJIENAS

Klausykime savo kūno

Visi esame skirtingi ir visų kūnas skirtingai reaguoja į tam tikrą maistą, todėl labai svarbu jo klausytis. Vienam kava su karvės pienu gali būti puikus rytinis ritualas, tačiau, jei kaip aš esate jautresni laktozei, tai gali pavirsti bent pusvalandžiu pilvo raižymu. 

Jei po pusryčių jaučiatės aptingę, mieguisti ir vėl greitai išalkstate – galbūt pusryčiuose reikia daugiau baltymų, kurie išlaiko sotumo jausmą ir neapsunkina? Jei jaučiate nuovargi, galbūt jūsų kūnui trūksta vitaminų ir reikėtų į mitybą įtraukti daugiau vaisių ir daržovių? Galbūt po vakarienės jaučiate pilvo pūtimą – pagalvokite koks maistas galėjo jį sukelti? Kūno įsiklausymui gali padėti maisto dienoraščiai, tačiau kartais užtenka atidžiau pažiūrėti į savo savijautą po/prieš valgį.

Abejonėje – rinkitės tikrą maistą

Mažiau pakuočių – sveikesnė vakarienė 🙂 Man visuomet taip smagu matyti, kai gaminimo proceso metu ant stalo matau vaivorykštę įvairių daržovių, vaisių, žuvies ir t.t. Ko nereikia lupti iš pakuočių ar šildyti, tačiau reikia pasigaminti nuo nulio. Taip žinosite tiksliai ką dedate į savo kūną ir ugdysite virtuvės įgūdžius proceso metu.

Balansas ir atlaidumas sau

80/20 mityba, ne sprintas, o maratonas ir po vieną žingsnį į priekį – šios frazės apie visapusišką ilgalaikę mitybą yra daug kartų girdėtos ne veltui. Norint ugdyti pasirinktus mitybos įpročius, natūraliai reikalingas balansas tarp sveiko pagrindo ir jau norimo smaguriavimo. Mityba neturėtų jūsų riboti ar versti jaustis, jog kažko atsisakote. Mitybos įpročiai ir ritmas turėtų taikytis prie jūsų ritmo, ne atvirkščiai.

Man įdomu, kokie yra Jūsų mitybos įpročiai? Galite juos pasidalinti rašydami radvile@dailyspoon.lt.

Su šypsena už ekrano,

Radvilė

Užsiregistruok Daily Spoon naujienlaiškiui!

Gauk kokteilių gidą su receptais maistingesnei dienai ir -10% nuolaidą pirmam apsipirkimui.

Užsiregistruok Daily Spoon naujienlaiškiui!

Gauk kokteilių gidą su receptais maistingesnei dienai ir -10% nuolaidą pirmam apsipirkimui.

Gaukite naujienas!

Visapusiškos mitybos patarimai ir kitos naujienos kas savaitę.