Probiotikai ir prebiotikai. Koks skirtumas? | Daily Spoon

Probiotikai ir prebiotikai. Koks skirtumas?

Lap 18, 2020

Probiotikų terminą dažnai girdime, kai yra kalbama apie žarnyno veiklą, imunitetą ar mūsų bendrą sveikatą. Tačiau rečiau yra užsimenama apie prebiotikų naudą mūsų organizmui ir dėl šios priežasties šie terminai dažnai maišomi.

Todėl nusprenčiau trumpai apžvelgti kuo skiriasi šios dvi medžiagos, kodėl jos mums reikalingos bei kokiame maiste jų galime rasti.


Probiotikai – gyvosios, gerosios ir žmogaus organizmui reikalingos bakterijos. Mūsų gerai savijautai reikalinga gerųjų ir blogųjų bakterijų pusiausvyra. Šios bakterijos skatina mikrofloros augimą, o tai svarbu ne tik žarnyno veiklai, bet ir odai, imunitetui bei smegenų veiklai palaikyti.

Koks maistas gausus probiotikų?

Rauginti kopūstai, kombucha, kimchi, miso, kefyras, jogurtai.

Prebiotikai – skaidulinių medžiagų rūšis, kurios nesuvirškintos patenka į mūsų storąją žarną ir maitina gerąsias bakterijas, o to pasekoje gerina žarnyno veiklą, kadangi skatina mikrofloros augimą. Trumpai, tai yra gerųjų (probiotinių) bakterijų maistas.

Koks maistas gausus prebiotikų?

Topinambai, svogūnai, česnakai, porai, slyvos, cikorijos šaknis, šparagai, avižiniai dribsniai, obuoliai, migdolai.

Prebiotikų galima rasti Daily Spoon mišinyje Žarnynui.

Nepraleisk Daily Spoon straipsnių! GAUK NAUJIENAS