Aliejai ir jų degimo taškai | Daily Spoon

Aliejai ir jų degimo taškai

Kov 22, 2021

Kaitinant gyvulinės ar augalinės kilmės riebalus, tam tikroje tempertūroje jie skyla, o tuomet susidaro kenksmingi junginiai, kurie nuodingi žmogaus organizmui. Žinant šį faktą, dažnai susiduriame su nežinomybe, kurį aliejų pasirinkti, todėl šiame įraše pateikiame trumpą populiariausių aliejų ir jų degimo taškų ,,paruoštuką”.
Avokadų aliejus
Degimo taškas: 270
Skonis: sviestinis, avokado skonis.

Geriausiai karštį atlaikantis aliejus, tad tinka įvairaus tipo kepimui. Tai taip pat yra puikus vitamino E ir gerųjų riebalų šaltinis su net 10g mono-nesočiųjų riebalų viename šaukšte. Vienintelis šio aliejaus minusas yra aukštesnė kaina. 

Ghee
Degimo taškas: 230
Skonis: sviesto

Lydytas ghee sviestas yra išgaunamas letai kaitinant sviestą, kol išgaruoja vanduo ir pienas legvai paruduoja. Šis procesas padeda išgauti turtingesnį sviesto skonį. Daugiau nei pusė šio sviesto sudaro sotieji riebalai, tad ši alternatyva nėra pati maistingiausia, tačiau karštį šis sviestas atlaiko gerai.

Saulėgražų aliejus
Degimo taškas: 230
Skonis: neutralus, lengvai riešutinis.  

Dažnai naudojamas dėl geros kainos, neutralaus skonio ir kadangi gerai atlaiko karštį. Nors šis aliejus nėra komunikuojama kaip maistinga, “sveika|” alternatyva, tačiau turi nemažą kiekį mono-nesočiųjų riebalų ir gerokai mažesnį sočiųjų riebalų kiekį.  

Sezamų sėklų aliejus
Degimo taškas: 210
Skonis: riešutinis, sezamų skonis.

Azijos skonių pagrindas, kuris puikiai tinka į troškinius, salotas ir padažus, kadangi turi išskirtinį skonį (puiki kombinacija su sojos padažu, ryžių actu ir šiek tiek medaus). Mažas jo kiekis puikiai tinka kepti azijos skonių patiekalus, tačiau didelis kiekis gali išbalansuoti skonį.

Linų sėmenų aliejus

Degimo taškas: 210
Skonis: kartesnis riešutų skonis.

Gali būti naudojamas ir aukštesnėje temperatūroje, tačiau puikiai tinka padažams, sriuboms pagardinti, kadangi turi stipresnį skonį. Kadangi linų sėmenys yra yoač maistingos Omega 3 riebiosiomis rūgštimis ir mineralais, nerafinuotas aliejus išlaiko šias gerąsias savybes.

Kokosų aliejus

Degimo taškas: 176
Skonis: lengvas riešutinis kokoso skonis.

Ypač pastaruosius 5 metus išpopuliarėjas aliejaus ir naudojamas viskam: nuo makiažo valiklio iki plaukų kaukės. Tačiau naudojant aliejų kepimui, reikėtų ugnį palikti žemą ar vidutinę. Tai yra puikus gerųjų riebalų šaltinis ir puikiai pakeičia sviestą saldžiuose kepiniuose kaip maistingesne alternatyva. Pasistenkite rinktis ne rafinuoto aliejaus opciją.

Ypač tyras alyvuogių aliejus

Degimo taškas: 170
Skonis: šiek žalias, kartesnis ir kartais vaisingas.

,,Ypač tyras” reiškia, kad aliejus nėra rafinuotas ir yra aukštesnės kokybės. Šis aliejus turi aukšta mono-nesočiųjų riebalų kiekį ir aibę mineralų, vitaminų. Palyginus su kitais aliejaus jo degimo taškas yra žemesnis, tad rekomenduojama su juo kepti žemesnėje temperatūroje arba naudoti su salotomis ir kitais patiekalais kaip pagardinimą.

Kanapių aliejus

Degimo taškas: 165
Skonis: riešutinis, šiek tiek ,,žalesnis”.

Tai yra puikus riebiųjų rūgščių šaltinis, gausus antioksidantų ir mineralų šaltinis, tačiau šias savybes išlaiko nekaitinamas. Tad puikiai tinka salotoms, sriuboms ar užkandžiams pagardinti ir padidinti gerųjų riebalų kiekį mityboje. Pirkdami aliejų atkreipkite dėmesį ar jis yra šalto spaudimo.