Arbata – daugiau negu tik šiltas gėrimas - Daily Spoon
Eiti prie turinio
RIBOTO LEIDIMO KALĖDINIAI SKONIAI, SPECIALŪS RINKINIAI IR DOVANOS JAU LAUKIA
Matcha
Mityba ir sveikata

Arbata – daugiau negu tik šiltas gėrimas

Arbata – daugiau negu tik šiltas gėrimas

Ne veltui žmonės visame pasaulyje geria arbatą jau tūkstančius amžių. Daugybė tyrimų parodė, kad įvairios šio gėrimo rūšys gali stiprinti imuninę sistemą, kovoti su uždegimais ir net apsaugoti nuo vėžio ir širdies ligų. Nors kai kurios rūšys turi daugiau privalumų sveikatai nei kitos, yra daugybė įrodymų, kad reguliarus vartojimas gali turėti ilgalaikį poveikį jūsų savijautai.

Arbatos nauda sveikatai

Žurnale “European Journal of Preventive Cardiology” paskelbtame tyrime, kuriame dalyvavo daugiau kaip 100 000 suaugusiųjų Kinijoje, nustatyta, kad tie, kurie reguliariai gėrė šį gėrimą, septynerius metus trukusio stebėjimo metu rečiau sirgo aterosklerozinėmis širdies ir kraujagyslių ligomis. Šis ryšys buvo ypač stiprus tarp nuolatinių gėrimo mėgėjų, t. y. tų, kurie gėrė jį bent tris kartus per savaitę. Atrodo, kad žalioji arbata turėjo stipresnį poveikį nei juodoji. Remdamiesi gautais rezultatais, tyrimo autoriai rašė, kad 50-mečiui, dažnai geriančiam šį gėrimą, širdies liga gali išsivystyti beveik pusantrų metų vėliau arba jis gali gyventi maždaug metais ilgiau nei tas, kuris jo negėrė niekada arba gėrė labai retai. Rezultatai rodo, kad įprastą žolelių užpilo vartojimą galima laikyti sveikatą stiprinančiu gyvenimo būdu. Dėl gėrimo savybių mažinti kraujospūdį gali būti, kad jis gali sumažinti riziką mirti nuo insulto. Tyrimo autoriai pažymėjo, kad žalioji gėrimo rūšis yra gausus flavonoidų – biologiškai aktyvių junginių, kurie gali sumažinti oksidacinį stresą, malšinti uždegimą ir teikti kitą naudą sveikatai – šaltinis. Kiti tyrimai parodė, kad gėrimas gali padėti apsaugoti dantis ir širdį, taip pat gali padėti išvengti vėžio.

Rūšys ir savybės

Baltoji

Švelnaus skonio, ji gaminama iš Kinijoje ir Indijoje augančio augalo Camellia sinensis. Be to, tai mažiausiai apdorota rūšis. Tyrimai rodo, kad dėl didelio antioksidantų kiekio tai gali būti veiksmingiausia gėrimo rūšis kovojant su įvairiomis vėžio formomis. Ji taip pat gali būti naudinga dantims, nes joje yra daug fluoro, katechinų ir taninų, kurie gali sustiprinti dantis, kovoti su apnašomis ir padaryti juos atsparesnius rūgštims bei cukrui. Šioje rūšyje taip pat yra mažiausiai kofeino, todėl ji yra puikus pasirinkimastiems, kurie nori išvengti arba apriboti kofeino vartojimą.

Žolelių

Kartais vadinama tisanu, yra labai panaši į baltąją, tačiau jos sudėtyje yra ne tik lapelių, bet ir žolelių, prieskonių, vaisių ar kitų augalų mišinio. Joje nėra kofeino, todėl ji pasižymi raminamosiomis savybėmis. Ši rūšis yra skirstoma į kelias smulkesnes, visos jos pasižymi unikalia nauda. Vienos populiariausių žolelių arbatų yra šios:

  • ramunėlių – padeda sumažinti menstruacijų skausmą ir raumenų spazmus, gerina miegą ir atsipalaidavimą, mažina stresą;
  • rooibos – gerina kraujospūdį ir kraujotaką, didina gerojo cholesterolio kiekį kraujyje ir kartu mažina blogojo cholesterolio kiekį, palaiko stiprius plaukus ir sveiką odą, padeda išvengti alergijos;
  • pipirmėtės – sudėtyje yra mentolio, kuris gali nuraminti skrandžio sutrikimus ir gydyti vidurių užkietėjimą, dirgliosios žarnos sindromą ir pykinimą. Ši rūšis taip pat malšina įtampos sukeltus galvos skausmus ir migreną;
  • imbieras – padeda kovoti su rytiniu pykinimu, gali būti naudojamas lėtiniams virškinimo sutrikimams gydyti ir padeda malšinti osteoartrito sukeltus sąnarių skausmus;
  • hibiscus – mažina kraujospūdį ir riebalų kiekį kraujyje, gerina bendrą kepenų būklę, gali panaikinti potraukį nesveikiems saldumynams ir užkirsti kelią inkstų akmenų susidarymui.

Žalioji

Kilusi iš Kinijos, kur lapeliai apdorojami karščiu, naudojant keptuvės deginimo arba skrudinimo metodą, ir Japonijos, kur lapeliai dažniau ruošiami garuose. Joje yra itin daug flavonoidų, kurie gali padėti pagerinti širdies sveikatą, nes mažina blogojo cholesterolio kiekį ir kraujo krešėjimą. Tyrimai rodo, kad šios rūšies gėrimas taip pat gali padėti sumažinti kraujospūdį, trigliceridus ir bendrą cholesterolio kiekį kraujyje. Kitais tyrimais nustatyta, kad gali turėti įtakos kepenų, krūties, prostatos ir storosios žarnos vėžiui. Ši rūšis taip pat pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, o tai padeda išlaikyti švarią ir švytinčią odą.
Pastaraisiais metais išpopuliarėjo matcha. Tai yra labai smulkūs, aukštos kokybės žaliosios arbatos milteliai, gaminami iš visų pavėsyje augančių arbatkrūmių lapų. Kadangi tai yra vienintelė gėrimo forma, kai lapeliai yra geriami, matcha turi dar daugiau antioksidantų nei įprasta žalioji gėrimo rūšis. Kai kurie teigia, kad vienas puodelis matcha prilygsta 10 puodelių įprastos žaliosios gėrimo rūšies.

Juodoji

Gaminama iš Camellia sinensis augalo lapų – to paties augalo, kaip ir žalioji. Tačiau lapai džiovinami ir fermentuojami, todėl juodoji gėrimo rūšis įgauna tamsesnę spalvą ir sodresnį skonį. Skirtingai nuo daugelio kitų rūšių, juodojoje arbatoje yra kofeino, todėl svarbu kontroliuoti jos vartojimą. Kai užsipilsite puodelį šios rūįies šilto gėrimo, gausite naudos iš flavonoidų, kurie kovoja su uždegimais ir palaiko sveiką imuninės sistemos veiklą.
Tačiau nebūtina gerti tik vandeniu užpilto šilto gėrimo, kad pasinaudotumėte visomis sveikatai naudingomis savybėmis. Lapelius galima užplikyti garuose, atvėsinti ir paspausti ant nedidelių įpjovimų, įbrėžimų ir mėlynių, kad sumažėtų skausmas ir patinimas. Išsimaudžius užpiltų lapelių vonioje taip pat gali sumažėti odos bėrimų ir tokių ligų, kaip nuodingoji gebenė, sukeltą uždegimą.

Oolong

Tai tradicinė kinų gėrimo rūšis, gaminama iš to paties augalo, iš kurio gaminamos žalioji ir juodoji. Skirtumas tik tas, kaip augalas apdorojamas: žalioji arbata daug nesioksiduoja, o juodoji oksiduojasi tol, kol tampa juoda. Oolong yra kažkur tarp šių dviejų rūšių, todėl ji iš dalies oksiduojasi. Ši dalinė oksidacija lemia oolong spalvą ir būdingą skonį.
Oolong išsiskiria tuo, kad joje yra l-teanino – aminorūgšties, mažinančios nerimą ir didinančios budrumą bei dėmesį. Mokslininkai nustatė, kad l-teaninas gali padėti išvengti kognityvinių ligų, tokių kaip Parkinsono ir Alzheimerio ligos. Oolong taip pat gausu polifenolių, kurie yra susiję su uždegimo mažinimu, vėžio augimo prevencija ir 2 tipo diabeto rizikos mažinimu.

Kokių gėrimo rūšių vengti?

  • Detox – skirtų madingoms dietoms, kuriomis siūloma greitai numesti svorio. Į jas dažnai dedama vidurius laisvinančių vaistų, kurie gali būti kenksmingi jūsų sveikatai.
  • Madingi latte gėrimai – nors kai kurie iš šių gėrimų, pavyzdžiui, matcha latte, gali atrodyti sveiki, juose yra daug cukraus (nebent gėrimą ruošite namuose).
  • “Bubble tea” – taip pat gausu cukraus, kalorijų ir angliavandenių, o jų maistinė vertė yra menka arba jos visai nėra.
  • Žolelių arbatos, kurios gali sukelti alergiją – daugelyje žolelių jų yra įvairių rūšių vaisių, žolelių, prieskonių ir gėlių, kurioms kai kurie žmonės yra alergiški. Jei esate alergiški, prieš vartodami naują žolelių gėrimą visada perskaitykite ant pakuotės nurodytas sudedamąsias dalis.
Bendruomenė

Daugiau straipsnių