Arbatos kilmė
Kamakuros epochos pradžioje, maždaug prieš 800 metų, Zen meistras Eisai, žinomas kaip Rinzai sektos įkūrėjas, parsivežė arbatos sėklų iš Kinijos Song dinastijos. Manoma, kad tai yra arbatos kultūros Japonijoje ištakos. Tuo metu arbata buvo mėgaujamasi ją ruošiant ne užplikytą, o paruoštą miltelių pavidalu. Zen meistro Eisai parašytas veikalas “Kissa Yojo-ki” yra pirmoji literatūra Japonijoje, kurioje aprašytas arbatos auginimo būdas ir nauda. Vienuolis Mjoe iš Kosan-dži Toganoje, Kioto priemiestyje, įvairiose vietovėse, tokiose kaip Udži, Ninnaji ir Daigo, sodino arbatos sėklas, kurios atliko svarbų vaidmenį populiarinant arbatą.
Arbatos klestėjimas
Udži labai išsivystė kaip arbatų auginimo žemė, nes buvo netoli Kioto centro, ją gaubė migla, vadinama Udži upės rūku, ir švelnus klimatas. Jošimitsu Ašikaga, išgarsėjęs Kinkaku-dži (Auksiniu paviljonu), skatino Udži arbatos auginimą. Kai buvo sukurti Udži šičimienai – septyni Muromači šiogunato paskirti sodai – Udži tapo arbatos namais, pakeitusiais Toganoo. Kaip matyti iš Nagatani Soen išrastos senčos Edo epochoje ir Kichizaemon Kinoshita išrastos gyokuro Edo epochos pradžioje, Udži arbatos verslu užsiimantys žmonės negailėjo pastangų, kad parodytų originalumą ir išradingumą, o tai lėmė arbatos vystymąsi.
Chanoyu (arbatos gėrimo ceremonija)
Chanoyu, kaip Muromači epochos Zen dvasios indas, buvo perduotas Sen no Rikyu ir tapo kultūros dalimi. Arbatos ceremoniją globojo tokie karvedžiai kaip Nobunaga ir Hidejoši, todėl ji tapo dar populiaresnė. Todėl ši žaliosios arbatos rūšis įsitvirtino kaip labai svarbus arbatos meistrų produktas. Kaip unikali Japonijai būdinga dvasinė kultūra, Chanoyu buvo perduodama per įvairias arbatos mokyklas iki šių dienų.
Naudinga sveikatai
Kadangi arbata yra gaminama iš aukštos kokybės arbatos augalų ir geriant arbatą yra suvartojami visi lapeliai, ji yra stipresnis maistinių medžiagų šaltinis nei mirkyta žalioji arbata. Ši žaliosios arbatos rūšis turi ne tik vitaminų ir mineralų, bet ir antioksidantų, vadinamų polifenoliais, kurie yra susiję su apsauga nuo širdies ligų ir vėžio, geresniu cukraus kiekio kraujyje reguliavimu, kraujospūdžio mažinimu ir senėjimo stabdymu.
Japoniška žalioji arbata ir kaulų sveikata
Žaliojoje arbatoje esantys EGCG katechinai palaiko gerą kaulų būklę ir užkerta kelią vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonių osteoporozei. Tyrimai parodė, kad reguliarus žaliosios arbatos gėrimas susijęs su 30 % mažesne kaulų lūžių rizika 50 metų ir vyresnėms moterims ir vyrams. Kito tyrimo metu, kuriame dalyvavo 150 moterų po menopauzės, dalyviai suvartojo apie 500 mg arbatos ekstrakto, kas atitinka 1-2 puodelius japoniškos žaliosios arbatos arbatos. Dėl to pagerėjo jų kaulų būklė ir padidėjo kaulinio audinio tankis, o tai lėmė mažesnį polinkį į uždegimus ir geresnę raumenų jėgą.
Kitoks kofeino poveikis
Kadangi geriant arbatą suvartojami visi arbatos lapeliai, kofeino gali būti tris kartus daugiau nei puodelyje užplikytos įprastos arbatos ir maždaug tiek pat, kiek puodelyje kavos. Lyginant su kavoje esančiu kofeinu, japoniška žalioji arbata sukelia budrios ramybės jausmą dėl joje esančios natūralios medžiagos, vadinamos l-teaninu. L-teaninas užtikrina, kad arbatoje esantis kofeinas išsiskirtų tolygiai, palaipsniui, priešingai nei tai vyksta išgėrus kavos. Dėl šios priežasties išgėrę arbatos energijos pakylėjimą jaučiame ilgesnį laiką negu išgėrę puodelį kavos. Taip pat, kai organizmas kofeiną pasisavina palaipsniui, vėliau nejaučiame staigaus energijos trūkumo, kuris gali atsirasti pasibaigus energijai, gautai iš kavoje esančio kofeino.
Į ką atkreipti dėmesį?
Yra keletas esminių dalykų, į kuriuos turėtumėte atkreipti dėmesį norint išsirinkti aukštos kokybės arbatos miltelius.Kai kalbama apie arbatas, spalva dažniausiai parodo produkto kokybę. Aukščiausios kokybės apeiginė arbata turėtų būti ryškios žalios spalvos. Tačiau virtuvinė arbata tokios spalvos neturi, ji bus blankesnė.
Šios arbatos gamybos procesas iš Tencha (augalinės žaliavos) yra itin lėtas ir subtilus. Tencha lapai malami granito ratukais iki smulkių miltelių. Skirtingai nuo kitų metodų, šio proceso metu nesusidaro daug karščio, kuris galėtų pakenkti arbatos kokybei. Japonijoje ruošiant arbatą, sausiems gumulėliams suskaldyti naudojamas smulkus sietelis. Aukštos kokybės milteliai turėtų turėti smulkių dalelių, panašių į kukurūzų krakmolą, kuris maišant tirpsta vandenyje. Kita vertus, nekokybiška arbata gali būti stambi ir grūdėta.
Pasitelkite savo pojūčius, kad patikrintumėte – aukštos kokybės arbata turėtų būti stipraus, unikalaus kvapo. Ji turėtų turėti aromatingą, augalinį kvapą, jis turėtų būti gaivus ir viliojantis. Pask japonų, ši žaliosios arbatos rūšis turi umami, malonų pikantišką skonį. Tačiau arbata neturėtų būti kartaus skonio, priešingai – ji turėtų turėti saldumo užuominą. Būtent didelė aminorūgščių koncentracija suteikia arbatai saldesnį skonį.
Atkreipkite dėmesį į pakuotę. Tai nereiškia, kad būtina ieškoti pačios prabangiausios pakuotės. Aukštai arbatos kokybei užtikrinti, būtinas ne tik gamybos proceso bei priežiūros autentiškumas, bet ir miltelių pakavimas. Ieškokite produkto, kuris būtų supakuotas taip, kad produktas nebūtų veikiamas oro ir šviesos, geriausia nepermatomoje, uždaromoje ir sandarioje pakuotėje. Priešingu atveju arbatos fermentai gali oksiduotis, o produktas prarasti šviežumą ir kokybę.
Įrankiai, reikalingi arbatos ritualui
Nusipirkę tradicinės japoniškos žaliosios arbatos, rekomenduojame įsigyti ir keletą dalykų, į kuriuos reikia investuoti, jei norite patirti visą tradicinę šios išskirtinės arbatos gaminimo patirtį. Tradicinę įrangą sudaro šie įrankiai:
- Chawan: arbatos dubenėlis, pakankamai platus, kad būtų galima jame ir plakti, ir iš jo gerti arbatą.
- Chasen: bambukinė šluotelė su keliais antgaliais, skirta smulkioms miltelių dalelėms atskirti vandenyje.
Svarbu: “Chasen” laikui bėgant nusidėvi. Tam, kad šis bambukinė šluotelė ilgiau išliktų geros būklės, tarp naudojimų ją paprasčiausiai nuplaukite karštu vandeniu, tada, paguldę dantukais į viršų, leiskite išdžiūti. - Smulkių akučių sietelis: naudojamas arbatos milteliams sijoti. Tradiciškai šis sietelis parduodamas kartu su atskiru šaukštu, kuris naudojamas milteliams stumti per sietelį.
- Bambukinės šluotelės laikiklis: keramikinis elementas, padedantis išlaikyti natūralią chasen formą ir vientisumą.
- Chashaku: tradicinis japoniškas arbatos šaukštelis, naudojamas arbatos milteliams matuoti ir pilti į chawan (arba arbatos puodelį). Paprastai jam pagaminti naudojama babuko medžiaga. Chashaku yra siauras ir gana mažas, jo dydis siekia tik apie pusę arbatinio šaukštelio.
- Arbatos rankšluostėlis: naudojamas chawan džiovinti ir išsiliejusiam skysčiui valyti.
Tradiciniai paruošimo būdai
Tradicinė arbata gaminama dviem būdais: usucha (skystesnė, putota) ir koicha (tiršta). Abiem atvejais arbatos miltelius reikia perkošti per sietelį, kad sutrupėtų sausos gumuliukų dalelės, dėl kurių arbata tampa grūdėta.
Usucha
Yra keletas dalykų, kurie lemia išskirtinį usucha arbatos puodelį. Pirma, puta turi būti tvirta, su mažais burbuliukais. Taip pat, arbata turi turėti kreminę konsistenciją, ryškią žalią spalvą ir švelnų, bet gaivų skonį (prisiminkite latte).
Paruošimas:
- Įkaitinkite chawan su verdančiu vandeniu. Chawan – tai tradicinis Rytų Azijos dubuo, naudojamas arbatai ruošti bei gerti. Jei jo neturite, galite arbatą ruošti ir paprastame, platesniame puodelyje.
- Nupilkite verdantį vandenį ir nusausinkite puodelį rankšluosčiu.
- Įberkite maždaug 2 g matcha miltelių.
- Įpilkite ⅓ puodelio karšto vandens (90C).
- Apie 20 sekundžių energingai plakite bambukine šluotele zigzago judesiais, kad milteliai pasiskirstytų ir susidarytų tvirtos putos.
Koicha
Jei usucha yra “lengvesnis” gėrimas, tai koicha yra labiau koncentruotas, tirštesnis mišinys. Norint paruošti koicha, reikės mažiausiai dvigubai daugiau arbatos miltelių ir perpus mažiau vandens, todėl gausite intensyvią arbatos gėrimo patirtį. Koicha pabrėžia aukščiausią japoniškos arbatos kokybę.
Paruošimas:
- Įkaitinkite chawan su verdančiu vandeniu.
- Nupilkite vandenį ir nusausinkite chawan rankšluosčiu.
- Įsijokite maždaug 6-8 g (6-8 šaukštelius chashaku arba 3-4 arbatinius šaukštelius) arbatos miltelių.
- Įpilkite 3 valgomuosius šaukštus karšto vandens (90C).
- Skirtingai nei usucha, koicha neturėtų turėti oro burbuliukų, todėl lėtai sukamaisiais judesiais minkykite chasen, kad milteliai ir vanduo susijungtų į pastą. Prireikus įpilkite nedidelį kiekį karšto vandens.
Japoniška žalioji arbata ir kaulų sveikata
Žaliojoje arbatoje esantys EGCG katechinai palaiko gerą kaulų būklę ir užkerta kelią vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonių osteoporozei. Tyrimai parodė, kad reguliarus žaliosios arbatos gėrimas susijęs su 30 % mažesne kaulų lūžių rizika 50 metų ir vyresnėms moterims ir vyrams. Kito tyrimo metu, kuriame dalyvavo 150 moterų po menopauzės, dalyviai suvartojo apie 500 mg arbatos ekstrakto, kas atitinka 1-2 puodelius japoniškos žaliosios arbatos arbatos. Dėl to pagerėjo jų kaulų būklė ir padidėjo kaulinio audinio tankis, o tai lėmė mažesnį polinkį į uždegimus ir geresnę raumenų jėgą.
Kiti panaudojimo būdai
Įvaldę pagrindinius šios arbatos miltelių panaudojimo būdus, tikriausiai norėsite eksperimentuoti. Štai keletas patarimų, kaip kuo geriau panaudoti japoniškos žaliosios arbatos miltelius ne tik arbatoje.
Sausainiuose ir pyraguose: Priklausomai nuo porcijų skaičiaus ir norimo intensyvumo, įdėkite nuo 1 iki 4 valgomųjų šaukštų arbatos miltelių. Kepiniuose jie veikia kaip sausas ingredientas, todėl kiekvienam įdėtam šaukštui arbatos tiek pat sumažinkite miltų kiekį.
Į ledus ir šaldytus desertus: kaip ir kepinių atveju, naudokite nuo 1 iki 4 valgomųjų šaukštų, priklausomai nuo norimo stiprumo. Žalieji milteliai sutirštins ledų tekstūrą, suteiks sodriai žalią spalvą ir suteiks desertams papildomo maistingumo bei naudingų medžiagų. Rekomendacija iš mūsų pusės – energijos rutuliukai, kuriuos turi išbandyti kiekvienas šios žaliosios arbatos mėgėjas.
Kokteiliuose: arbatos milteliai puikiai įsimaišo į kokteilius, suteikdami jiems gilaus skonio ir kreminės konsistencijos. Siūlome išbandyti ir šį, mūsų pamėgtą.
Sveikuoliškas DailySpoon kokteilis
Kokteiliui pagaminti jums reikės:
1 stiklinės (250 ml) mėgstamo augalinio pieno
1 banano (geriausiai šaldyto)
3 šaukštų migdolų miltų
2 šaukštelių arbatos miltelių
1 šaukštelio mėgstamo saldiklio, pvz., klevų sirupo arba medaus
Papildomai:
2 šaukštelių lukštentų kanapių sėklų
Kaip gaminti?
Instrukcija paprasta – viską sudėkite į plaktuvą ir gerai plakite porą minučių. Skanaus!