9 kavos alternatyvos (ir kodėl turėtumėte jas išbandyti) - Daily Spoon
Eiti prie turinio
JAU PREKYBOJE: RAMINANTIS IR ATPALAIDUOJANTIS RITUALAS DE-STRESS
Matcha
Mityba ir sveikata
Supermaisto nauda

9 kavos alternatyvos (ir kodėl turėtumėte jas išbandyti)

9 kavos alternatyvos (ir kodėl turėtumėte jas išbandyti)

Kava yra kasdieninis ritualas daugeliui žmonių, norinčių nuo pat ankstyvo ryto gauti papildomos energijos. Saikingai vartojama kava nėra žalinga, tačiau per didelis jos kiekis gali sutrikdyti miegą, kelti nerimą ir žarnyno sutrikimus. Jei jaučiate, kad vartojate per daug kavos ar tiesiog norėtumėte išbandyti jos alternatyvų – skubame į pagalbą ir dalinamės populiariausiomis.

Kavos alternatyvos

Matcha

Tai žaliosios arbatos rūšis, kurios šaknys glūdi Rytų Azijoje. Ji mėgstama zen budistų vienuolių ir yra pagrindinė japonų arbatos ceremonijų sudedamoji dalis. Nuo to laiko ji sparčiai plinta Jungtinėse Amerikos Valstijose kaip sveikatai palanki kavos alternatyva. Jos rasite visur – nuo arbatų ir latte gėrimų, iki desertų ir ledų. Matcha arbata turi daug ypatingos rūšies antioksidantų, randamų žaliosiose arbatose, vadinamų katechinais. Ji turi dar daugiau maistingųjų medžiagų nei tradiciškai verdamos žaliosios arbatos, nes naudojami visi lapai. Jos skonis priklauso nuo kokybės- aukštos kokybės puodelis arbatos bus smulkiai sumaltas iš jaunų lapelių, persijotas ir užplikytas karštu vandeniu. Galutinis rezultatas turėtų būti tik šiek tiek saldus, o ne kartus.

Privalumai:

  • Gausi antioksidantų ir kitų svarbių maistinių medžiagų, didelė nauda organizmui.
  • Subtiliai saldus skonis, jei yra tinkamai paruošta iš aukštos kokybės ingredientų.

Trūkumai:

  • Jei jūsų tikslas sumažinti kofeino kiekį, reikėtų pasidomėti kitomis alternatyvomis, kadangi ši arbata jo turi dar daugiau nei standartinė žalioji arbata.
  • Prastesnės kokybės gėrimas gali būti kartaus ir žemiško skonio.

Kava be kofeino

Gaminama jau nuo XX a. pradžios, tačiau jos populiarumas išaugo išpopuliarėjus tirpios kavos rinkai. Šios kavos gamyboje naudojamos tam tikros cheminės medžiagos, kad iš kavos pupelių būtų pašalintas kofeinas. Tačiau techniškai dauguma prekės ženklų pašalina apie 97% kofeino, tad kiekviename kavos be kofeino puodelyje yra apie 3-4 mg kofeino. Šis gėrimas gali būti tinkamas pasirinkimas tiems, kurie antroje dienos pusėje trokšta išgerti puodelį kavos, bet nenori, kad tai pakenktų jų miegui, arba žmonėms, kurie negali atsispirti viliojančiam kavos kvapui ir skoniui.

Privalumai:

  • Tai geras pasirinkimas mėgstantiems kavos skonį ir aromatą, tačiau negalintiems vartoti kofeino.
  • Kavos be kofeino gamyba išsaugo kai kurias kavos naudingąsias savybes, pavyzdžiui, apsaugą nuo kai kurių lėtinių ligų.

Trūkumai:

  • Skonis gali skirtis nuo įprastos kavos.
  • Dėl rūgštingumo kava be kofeino, kaip ir įprasta kava, gali sukelti virškinimo problemų.

Kakava

Puodelis paruoštos kakavos gali būti kaip tik tas gėrimas, kuris tinka mocha kavos mėgėjams, norintiems pasimėgauti šokolado skoniu. Kakavos gėrimo vartojimo istorija siekia majų laikus. Ši tautų grupė kakavą naudojo kaip gėrimą ypatingomis progomis. Nuo to laiko mėgaujamasi įvairiomis kakavos gėrimo atmainomis, o šiandien ją paruošti taip pat paprasta, kaip ir bet kurį kitą gėrimą. Kakavoje išties yra kofeino pėdsakų, tačiau energijos pliūpsnį čia suteikia natūralus stimuliatorius teobrominas. Saikingai vartojamas teobrominas ne tik suteikia papildomos energijos, bet ir teigiamai veikia širdies sveikatą ir kraujospūdį, todėl natūrali kakava priskiriama prie kitų supermaisto produktų.

Privalumai:

  • Labai paprastas paruošimas.
  • Tamsaus šokolado natos, kurios pradžiugins šokolado mėgėjus.

Trūkumai:

  • Vartojimas vėlyvu paros metu vartojama kakava gali sutrikdyti miegą.
  • Į kakavos gėrimus įprasta dėti daug rafinuoto cukraus arba grietinėlės, tad sveikesnei alternatyvai tenka ieškoti natūralios kakavos be priedų.

Auksinis pienas

Auksinis pienas, kartais kavinėse vadinamas ciberžolės latte, šiuo metu įgauna vis daugiau populiarumo. Auksinio pieno, kaip gydomojo gėrimo, istorija Indijoje siekia šimtmečiu.. Geltona gėrimo spalva atsiranda dėl ciberžolės, naudojamos kaip pagrindo. Auksinio pieno skonis gali būti šiek tiek kartus, tačiau daugelyje parduotuvių ant tokių prieskonių kaip muskato riešutas, imbieras ir cinamonas pridedama saldiklių, pavyzdžiui, cukraus ar vanilės. Norint gauti papildomo skonio, dažnai į mišinį dedama tokių ingredientų kaip čagos arbata ar indų vaistinė žolelė ašvaganda. Ašvaganda ir kitos žolelės, iš kurių gaminamos arbatos, yra adaptogenai – pagrindinis vaistažolių streso mažinimo priemonių komponentas.

Auksinio pieno receptai ir gaminimo būdai gali skirtis, tačiau pagrindas visada tas pats: ciberžolė ir karštas pienas. Ciberžolė naudinga imuninei sistemai ir veikia priešuždegimiškai, ypač sąnarių skausmo ir artrito atvejais. Ji taip pat yra įrodytas antioksidantas, o kai kurie tyrimai rodo teigiamus priešvėžinių savybių požymius. Ciberžolių latte imunitetui galima pasigaminti ir su mišiniu for Immune System.

Privalumai:

  • Paprasta pasigaminti namuose ir pritaikyti pagal savo skonį.
  • Žolelių priedai leidžia lengvai gauti papildomos naudos sveikatai ir kartu papildo skonį bei aromatą.

Trūkumai:

  • Naudojant kai kuriuos populiarius priedus gėrime gali būti daug cukraus ir angliavandenių.
  • Dėl savo subtiliai aštraus skonio gali patikti ne visiems.

Masala chai

Juodoji arbata, sumaišyta su žolelėmis ir prieskoniais, sukuria kvapnų “Masala chai” gėrimą. Šis tradicinis indiškas gėrimas vartojamas nuo 1900-ųjų, kai vietiniai gyventojai ieškojo būdų, kaip karčią juodąją arbatą paversti skanesne. Šiandien tai populiarus kasdienis gėrimas visoje Indijoje. Paprastai chai patiekiama su karštu pienu, kad būtų šiek tiek švelnesnė. Dažniausiai dedama imbiero, cinamono ir gvazdikėlių. Rezultatas – karštas, aštraus bei raminančio kvapo gėrimas. Kaip ir žalioji, taip ir ši juodoji arbata yra naudinga širdžiai ir pasižymi antioksidacinėmis savybėmis.

Privalumai:

  • Šias arbatas galima lengvai paruošti tiek su, tiek be pieno arba naudojant bet kurį augalinį pieną.
  • Į virimo procesą įtraukti prieskoniai turi daug sveikatai naudingų savybių.

Trūkumai:

  • Nors ir turi mažiau kofeino nei kava, chai netinkama gerti vakare prieš miegą, kadangi kofeino vis tiek turi.
  • Chai skonis ryškesnis nei kai kurių kitų kavos alternatyvų, todėl netinka tiems, kurie ieško švelnesnio skonio.

Žolelių arbata

Pati arbata susijusi su kultūromis visame pasaulyje – nuo pietvakarių Kinijos iki Amazonės. Žolelių arbatos labai išpopuliarėjo pastaruoju metu, nes buvo pradėta ieškoti papildomų sveikatai naudingų gėrimų. Žolelių arbatos, pavyzdžiui, ramunėlių, yra gerai žinomas raminamasis vaistas, palaikantis miegą ir geresnę nuotaiką. Yra ir daugybė kitų, kurios gali padėti pagerinti savijautą. Pipirmėtės siūlomos virškinimui gerinti, o imbieras suteikia impulsą jūsų imuninei sistemai ir veikia priešuždegimiškai. Įrodyta, kad rooibos ir erškėtuogių arbatos mažina uždegimą.

Privalumai:

  • Didelė žolelių arbatų įvairovė, tinkama skirtingoms situacijoms.
  • Neturi kofeino.

Trūkumai:

  • Reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų galima pagrįsti daugelį teiginių apie tam tikrų arbatų poveikį sveikatai.

Kiaulpienių arbata

Kiaulpienių šaknys yra geras kavos pakaitalas, nes atspindi kavos skonį be kofeino. Neretai ji yra apibūdinama kaip žolelių kava. Nuo senų laikų kiaulpienių gėrimas buvo laikomas eliksyru. Yra teigiama, kad jį vartojo ir senovės graikai, ir egiptiečiai. Šiandien ši arbata yra madingiausių kavinių puošmena – tai puikus išsigelbėjimas kavos mėgėjams, kurie nenori atsisakyti savo rytinės rutinos, bet negali vartoti kofeino. Kiaulpienių arbata atrodo kaip tradicinis kavos puodelis, o skonis yra tik šiek tiek saldesnis ir ne toks kartus kaip kavos. Ši kukli piktžolė turi ir nemažai teigiamos naudos sveikatai. Ji gali mažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir skatinti sveiką virškinimą, be to, turi stiprių antioksidantų gerai savijautai palaikyti.

Privalumai:

  • Skonis gana panašus į kavos.
  • Joje nėra kofeino, todėl norintys išvengti stimuliuojančių medžiagų gali ją vartoti.

Trūkumai:

  • Kai kuriems žmonėms kiaulpienių arbata gali sukelti alerginę reakciją.
  • Tyrimų dėl vartojimo nėščioms moterims atlikta nedaug.

Kombucha

Kombucha gamybos procesas yra gana sudėtingas. Tai fermentuotos juodosios arba žaliosios arbatos rezultatas, gaunamas naudojant SCOBY, kuris reiškia simbiotinę bakterijų ir mielių koloniją. Kiek laiko gėrimą fermentuoti priklauso nuo to, kokio skonio norite. Trumpesnio fermentavimo metu gaminama saldesnė kombucha, o ilgesnis fermentacijos procesas gali lemti, kad kombucha bus rūgštesnė. Kombucha atsirado Kinijoje prieš daugelį amžių, o XX a. išplito po visą Europą. Šiandien ji populiari dėl savo probiotinių savybių.

Privalumai:

  • Turi daug probiotikų, kurie gali padėti virškinimui.
  • Didelė skonių įvairovė tiek perkant jau pagamintą, tiek gaminant patiems.

Trūkumai:

  • Į daugelį kombucha gėrimų dedama daug cukraus, kuris padeda pagerinti jų skonį, o tai gali užgožti jos naudą.

Yerba mate

Yerba mate šaknys yra Pietų Amerikoje. Vietiniai Paragvajaus gyventojai valgė natūralaus kofeino turinčius lapus gerokai anksčiau, nei šis gėrimas tapo populiarus Brazilijoje ir Argentinoje. Šiandien ji vis dar komerciškai auginama tik keliose Pietų Amerikos šalyse, tačiau Šiaurės Amerikoje ji tampa vis populiaresne kavos alternatyva. Jei ieškote ko nors, kas jus pažadintų ryte, yerba mate sudėtyje esantis kofeinas yra panašus į kavos puodelyje esantį kofeiną. Yerba mate skonis gali būti šiek tiek kartesnis nei kavos, primenantis stiprią arbatą. Tačiau jos skonio natos ne tokios rūgščios kaip kavos. Kaip ir daugelyje kitų arbatų, yerba mate sudėtyje yra polifenolių – antioksidantų turtingų junginių, randamų augalinės kilmės maisto produktuose ir gėrimuose.

Privalumai:

  • Yerba mate galima ruošti kaip kavą su pienu ir cukrumi, kad sumažėtų kartumas.
  • Ji suteikia kofeino antplūdį, panašų į kavos.

Trūkumai:

  • Tradicinis yerba mate paruošimas gali būti sudėtingas.
  • Daugelyje parduotuvėse perkamų variantų yra mažiau sveikų ingredientų.
Bendruomenė

Daugiau straipsnių