Maistingesnės produktų alternatyvos - Daily Spoon
Eiti prie turinio
RIBOTO LEIDIMO KALĖDINIAI SKONIAI, SPECIALŪS RINKINIAI IR DOVANOS JAU LAUKIA
Mityba ir sveikata

Maistingesnės produktų alternatyvos

Maistingesnės produktų alternatyvos

Tikiu, kad mūsų maisto auditas, kurio metu pakeičiame dažnai vartojamus produktus į maistingesnes jų versijas, yra vienas efektyviausių būdų siekti norimų rezultatų. Tai mums leidžia nieko neatsisakant paversti savo racioną maistingesniu ir su mažiau “tuščių kalorijų”. Taigi, kokius dažnai naudojamus produktus galime pakeisti ir į ką?

Miltai

Saldiems patiekalams puikiai tinka migdolų, kokosų ar grikių miltai, kurie neturi gliuteno. Kitos alternatyvos yra ryžių arba avinžirnių miltai. Gaminant kepinius svarbu žinoti kaip miltai sugeria drėgmę, kadangi tam pačiam receptui, skirtingų miltų kiekis gali skirtis. Tad prieš gaminant, siūliau pasitikrinti reikiamas proporcijas internete.

Aliejus

Vietoje rafinuoto aliejaus, stengiuosi naudoti šalto spaudimo arba ypač tyrą aliejų. Kepimui naudoju šalto spaudimo kokosų aliejų, salotoms ir daugumai patiekalų ypač tyrą alyvuogių aliejų. Kanapių sėklų aliejus puikiai tinka salotoms ir įvairiems patiekalams praturtinti bei jame yra gausu Omega-3. Tačiau nors šie aliejai patenka į gerųjų riebalų kategoriją, juos reikėtų naudoti saikingai.

Saldikliai

Pasistenkime riboti rafinuotą cukrų ir dirbtinius saldiklius. Natūralesni sprendimai būtų medus, klevų sirupas, natūrali kakava arba datulės. Žinoma, visos šios alternatyvos vis tiek yra paprastieji cukrūs, turintys aukštą kalorijų skaičių ir žemą maistingumą, todėl jas taip pat reikėtų vartoti su saiku.

Angliavandeniai

Kuskusas, makaronai, ryžiai, nors ir skanūs, nėra tokie maistingi. Rinkimės ruduosius ryžius, pilno grūdo makaronus ir avižinius dribsnius, bolivinę balandą ir grikius. Šios kruopos turi daugiau skaidulų, baltymų ir “tuščių kalorijų”.

Gėrimai

Didžioji dalis gazuotų, alkoholinių gėrimų ir sulčių turi didelį kiekį cukraus, todėl stengiuosi vietoje jų gerti kombuchą, kurioje yra probiotikų, arba tiesiog į vandenį įsidėti vaisių, kelis mėtos lapelius ir ledukų.

Padažai

Padažai dažnai gali padvigubinti mūsų patiekalo kaloražą, pakeičiant jo maistingumą tik šiek tiek. Taip pat, jau pagaminti padažai dažniausia turi daug cukraus ir dažiklių, todėl stengiuosi juos pasigaminti pati iš citrinos, žolelių, alyvuogių aliejaus ar tahini.

Daily Spoon kilo iš noro Lietuvoje matyti kitokį sveikos gyvensenos produktą. Kur nebūtų tuščių pažadų ar stebuklingų lieknėjimo arbatų, o būtų tik tai, kas paremta mokslu ir padėtų švytėti bei jaustis gerai.

Radvilė
Daily Spoon įkūrėja

Bendruomenė

Daugiau straipsnių