Cinamono rūšys ir receptų idėjos - Daily Spoon
Eiti prie turinio
JAU PREKYBOJE: RAMINANTIS IR ATPALAIDUOJANTIS RITUALAS DE-STRESS
Mityba ir sveikata
Supermaisto nauda

Cinamono rūšys ir receptų idėjos

Cinamono rūšys ir receptų idėjos

Cinamonas – tai gan įprastas prieskonis, naudojamas daugelyje skirtingų kultūrų kaip pikantiškų ir saldžių patiekalų prieskonis. Jo tikriausiai jau turite savo prieskonių lentynėlėje, kadangi tai daugelio virtuvių pagrindas. Skanus saldžiuose skanėstuose ir sūriuose avižiniuose dribsniuose, o pikantiškuose patiekaluose – unikalus, šiltas ir šiek tiek aštrus cinamono skonis puikiai tinka įvairiems patiekalams. Daugumoje pasaulio virtuvių žmonės, perkantys cinamoną iš maisto prekių parduotuvių ir prekybos centrų, vartoja ne tikrąjį cinamoną. Apie tai, kuo ypatingos ir skirtingos cinamono rūšys ir kuo naudingas šis prieskonis gali būti mūsų organizmui, skaitykite toliau.

Prieskonio rūšys

Cinamonas gaminamas iš vidinės cinamono medžio žievės. Vidinės žievės juostelės džiovinamos, kol susisuka į ritinėlius, vadinamus cinamono lazdelėmis arba plunksnomis. Tada juos galima sumalti į miltelius arba iš jų pagaminti ekstraktą. Yra daugybė cinamono rūšių, kurios visos gaunamos iš kelių rūšių visžalių Cinnamomum genties medžių vidinės žievės. Vis dėlto yra dvi rūšys, kurias greičiausiai rasite komerciniais tikslais parduodamuose maisto produktuose: Cassia ir Ceylon.

Šiuo metu labiausiai paplitusi rūšis, kuri maisto prekių parduotuvėse paprastai žymima kaip “cinamonas”, yra Cinnamomum cassia arba Cassia cinamonas. Tamsiai rudos ir raudonos spalvos, storesnių lazdelių ir šiurkštesnės tekstūros prieskonis yra stipraus, sodraus, šiek tiek kartaus skonio, todėl puikiai tinka sunkesniems kepiniams ir paprastai yra gana nebrangus. Taip pat galite susidurti su “Saigon” arba “Korintje” cinamonu, kurie abu yra Cassia cinamono atmainos. Ši rūšis laikoma prastesnės kokybės, yra kilusi iš Pietų Kinijos ir dar vadinama kiniškuoju cinamonu.

Cinnamomum verum, dar vadinamas tikruoju cinamonu arba Ceilono cinamonu, yra brangesnė ir sunkiau randama cinamono rūšis. Prieskonis apibūdinamas kaip subtiliai saldaus skonio, tinkantis desertams. Rusvos spalvos, jame daug tvirtų lazdelių su minkštais sluoksniais – šios savybės suteikia labai pageidaujamą kokybę ir tekstūrą. Istoriškai ši rūšis buvo labiau paplitusi Europoje ir Šiaurės Amerikoje. Daugumoje tradicinių Europos ir Meksikos receptų, kuriuose naudojamas cinamonas, naudojamas tikrasis cinamonas, ir, norint išgauti autentišką skonį, reikia būtent šios rūšies. Tikrojo cinamono tėvynė – Šri Lanka ir pietinė Indijos dalis.

Kai jos yra miltelių pavidalo, šias dvi rūšis vizualiai atskirti sudėtinga, tačiau pačios cinamono lazdelės atrodo visai kitaip. Cassia cinamono lazdelės yra vienas storas, tvirtas žievės sluoksnis, susuktas į ritinėlį, o tikrojo cinamono – keli ploni, minkšti žievės sluoksniai, susukti kartu. Be to, tikrasis cinamonas paprastai yra šviesesnės spalvos nei Cassia. Svarbu paminėti dar ir tai, kad visų rūšių cinamone yra junginio, vadinamo kumarinu, kurio dideli suvartojami kiekiai gali būti kenksmingi sveikatai. Ceilono cinamone kumarino yra daug mažiau nei Cassia cinamone. Tad jei nerimaujate dėl kumarino, rekomenduojame rinktis Ceilono cinamoną.

Naudingos savybės

Ceilono cinamone esantys vitaminai, mineralai ir antioksidantai yra labai naudingi sveikatai. Pavyzdžiui, cinamone gausu beta karotino, kuris iš dalies lemia sodrią rudą cinamono spalvą. Karotinų šeimos pigmentai veikia kaip svarbūs provitaminai, nes jie gali būti paverčiami vitaminu A. Šis vitaminas yra svarbi sveikų akių palaikymo dalis. Antioksidantai padeda organizmui susidoroti su laisvaisiais radikalais ir mažina sveikatos sutrikimų, tokių kaip vėžys, širdies ligos ir diabetas, riziką. Šiame prieskonyje taip pat gausu mineralo mangano. Šis mineralas padeda jūsų organizmui valdyti hormonus gaminančius fermentus. Manganas taip pat veikia kaip antioksidantas, kaip fermento mangano superoksido dismutazės dalis, apsaugantis jūsų organizmą nuo jau minėtų laisvųjų radikalų.

Ceilono cinamonas taip pat yra šių medžiagų šaltinis:

  • Vitamino A – palaiko ląstelių augimą, imuninę funkciją, vaisiaus vystymąsi ir regėjimą, akių sveikatą.
  • Vitamino K – būtinas vitaminas, kurio organizmui reikia kraujo krešėjimui, kaulų formavimuisi ir kitiems svarbiems procesams.
  • Kalio – padeda reguliuoti skysčių pusiausvyrą, raumenų susitraukimus ir nervinius signalus. Be to, daug kalio turinti mityba gali padėti sumažinti kraujospūdį ir vandens kaupimąsi, apsaugoti nuo insulto, išvengti osteoporozės ir inkstų akmenų.
  • Cinko – antras pagal gausumą randamas mikroelementas jūsų organizme, būtinas daugiau kaip 300 fermentų, kurie padeda medžiagų apykaitai, virškinimui, nervų veiklai ir daugeliui kitų procesų, veiklai.
  • Magnio – atlieka daugybę funkcijų: padeda raumenų ir nervų veiklai, reguliuoja kraujospūdį ir palaiko imuninę sistemą.
  • Cinamaldehido – manoma, kad būtent jis atsakingas už daugelį cinamono savybių, naudingų sveikatai.

Sumažėjusi uždegimo tikimybė

Tikrojo cinamono veiklioji medžiaga cinamaldehidas gali turėti priešuždegiminių savybių. Įrodyta, kad cinamaldehidas mažina uždegiminę organizmo reakciją, todėl mažėja neigiamų simptomų. Uždegimas yra susijęs su lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip širdies ligos, diabetas ir artritas, na o cinamonas gali sumažinti šių ligų simptomus.

Gali sumažinti cholesterolio kiekį

Ankstyvieji su cinamonu atlikti tyrimai parodė, kad jis gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Blogasis MTL cholesterolis yra susijęs su tokiomis problemomis kaip širdies ligos, taip pat su dideliu cholesterolio kiekiu apskritai. Panašu, kad cinamonas padeda sumažinti MTL ir bendrą cholesterolio kiekį, tačiau nedaro didelės įtakos gerajam DTL cholesteroliui.

Gali pagerinti insulino reakciją

Galiausiai, manoma jog cinamonas taip pat naudingas žmonėms, turintiems atsparumą insulinui arba sergantiems cukriniu diabetu. Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant šį prieskonį galima pagerinti natūralią organizmo reakciją į insuliną. Tai gali padėti organizmui efektyviau reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir sumažinti hipo ar hiperglikemijos atvejų riziką.

Kur naudoti cinamoną?

Šį prieskonį galima naudoti ir lazdelėmis, ir maltą. Abiejų formų cinamonas yra vienodai stiprus, o maltą cinamoną daug lengviau dėti į daugumą patiekalų. Jei cinamoną laikysite sandariame inde, jis nepraras savo skonio. Jei norite pajusti intensyvų tikrojo cinamono skonį, galite pasigaminti arbatos. Paprasčiausiai susmulkinkite šaukštą Ceilono cinamono ir tris ar keturias minutes pakaitinkite miltelius verdančiame vandenyje. Nukoškite prieskonius ir gausite saldžią, aštrią arbatą. Nesunkiai jį įtraukti į savo mitybą galite ir paprasčiausiai įsimaišę prieskonį į chai latte, karštą šokoladą, jis taip pat puikiai tinka paskaninti kepiniams, košėms, pudingams. Dalinamės ir keletu receptų su cinamonu, kurių pagrindinė žvaigždė nebūtinai yra šis prieskonis, tačiau padės iš jo gauti naudingas savybes.

Cinamoninė moliūgų košė

Tai puikus būdas pasiruošti maistingus rudeniško skonio pusryčius iš vakaro. Avižos ir chia sėklos yra gausios skaidulų ir baltymų, todėl pusryčiai suteiks sotumo ir energijos žvaliai ryto pradžiai.

Košei pagaminti jums reikės:

½ stiklinės avižų;
1 šaukštelio chia sėklų;
2 šaukštai moliūgų tyrės;
1 šaukštas klevų sirupo;
1 šaukštelis DailySpoon mišinio Imunitetui;
½ šaukštelio DailySpoon ceilono cinamono;
pagardinimui – banano, riešutų sviesto.

Gaminimo instrukcija

  1. Supilkite visus ingredientus į stiklainį, gerai išmaišykite.
  2. Uždarykite stiklainį, gerai pakratykite, kad viskas susimaišytų ir padėkite į šaldytuvą nakčiai. Ryte pagardinimui naudokite bananą ir riešutų sviestą.

Maistingi moliūgų vafliai

Itin maistingi vafliai, su šiek tiek daugiau cukraus – bet kartais juk galima 🙂

Vafliams pagaminti jums reikės:

200g avižų miltų;
150ml migdolų pieno;
100ml ištirpinto kokosų aliejaus;
3 šaukštų klevų sirupo;
130-150g moliūgų piurė;
½ šaukštelio druskos;
1 šaukštelio cinamono;
½ šaukštelio imbiero;
¼ šaukštelio tarkuoto cinamono;
3 kiaušinių;
¼ šaukštelio maltų gvazdikėlių;
žiupsnelio pipirų.

Gaminimo instrukcija

  1. Puode sumaišykite visus sausus ingredientus.
  2. Kitame puode suplakite kiaušinius ir sudėkite visus šlapius ingredientus.
  3. Lengvai sumaišykite sausus ir šlapius ingredientus ir palikite 5 minutėms.
  4. Dėkite tešlą ant įkaitintos ir aliejumi išteptos vaflinės, kepkite iki kol gražiai paruduos. Patiekite kartu su klevų sirupu, vaisiais, riešutais.

Šiuos ir daugelį kitų maistingų receptų rasite DailySpoon receptų skiltyje.

Ceilono cinamonas pasižymi visomis sveikatai naudingomis cinamono savybėmis ir neturi jokių toksinių savybių, todėl tai sveikiausia cinamono rūšis. Ne veltui jis yra daugelio mūsų supermaisto mišinių sudedamoji dalis. Tikrojo cinamono rasite DailySpoon mišinukuose Skaisčiai Odai, Energijai, Imunitetui bei Žarnynui. Užtikriname aukščiausią siūlomų produktų kokybę, tačiau labai svarbu nepamiršti, kad kelionėje į sveikatingumą ir gerą savijautą supermaisto mišiniai bei produktai yra tik papildoma pagalba. Norint pasiekti geriausių rezultatų, svarbu atsižvelgti į visus mūsų organizmo sveikatai įtaką darančius veiksnius, tokius kaip mityba, išorinė priežiūra bei patiriamas stresas.

Bendruomenė

Daugiau straipsnių