Netoli Čado ežero esančiame negiliame vandens telkinyje spalvingais drabužiais vilkinčios moterys skrodžia vandens paviršių dubenėliais ir renka jame augančių žalių dumblių sriubą. Jos supila dumblių masę į smėlyje esančias įdubas, kur ji greitai išdžiūsta saulėje ir gaunamas trapus žalias pyragas, vadinamas dihe. Šie pyragėliai supjaustomi gabalėliais ir parduodami turguje, o vėliau dedami į tradicinius padažus ir maisto produktus, kad būtų maistingi ir skanūs. Už beveik 8 000 mylių, Kalifornijoje, daugiau nei 100 mylių dirbtinių tvenkinių vingiuoja pirmyn ir atgal po kaitria saule. Iš rūgščių vandenų surinkti žalieji dumbliai gabenami į didelį pastatą, kuriame metalinės talpyklos virpa ir garsiai ūžia ventiliatoriai. Dalis dumblių išdžiovinami ir paverčiami maistingais žaliais milteliais, kurie naudojami maisto papildams gaminti, o likusi jų dalis patiria radikalesnę transformaciją. Iš kuklių žalių gleivių atsiranda gryna ir ryški mėlyna spalva, skirta įvairiems maisto produktams – nuo saldainių iki jogurto – dažyti. Du skirtingi išgavimo būdai, tačiau produktas tas pats – ypatingos spalvos dumbliai. Svarbu paminėti, kad ypatinga ne tik išvaizda, bet ir kitos jų savybės, apie kurias ir pakalbėsime plačiau.
Spirulina yra melsvai žaliųjų dumblių rūšis, auganti ir sūriame, ir gėlame vandenyje. Tai viena seniausių gyvybės formų ir vienas pirmųjų augalinės kilmės maisto produktų žmogaus mityboje. Mitybos aprašyme šie dumbliai priskiriami supermaistui – maistingomis medžiagomis turtingas maistas, laikomas ypač naudingu organizmo sveikatai ir gerai savijautai. Pasak “Sovereign Laboratories” gydytojos natūropatės ir medicinos patarėjos daktarės Melissos Gallagher, “Spirulina yra baltymų šaltinis, kuriame gausu svarbiausių maistinių medžiagų, fermentų ir aminorūgščių”. Ji taip pat priduria, kad “tai stiprus multivitaminų ir mineralų šaltinis, kuriame taip pat yra omegų ir svarbiausių riebalų rūgščių, reikalingų širdies sveikatai, odos sveikatai ir hormonų funkcijai”.
Trumpai apie naudą
- Daug magnio, kuris padeda subalansuoti ir normalizuoti raumenų ir širdies plakimą;
- Geležies šaltinis – tai yra mineralas, kurio reikia organizmui augti ir vystytis. Jūsų organizmas geležį naudoja hemoglobinui – raudonųjų kraujo kūnelių baltymui, pernešančiam deguonį iš plaučių į visas kūno dalis, ir mioglobinui – baltymui, aprūpinančiam raumenis deguonimi, gaminti. Jūsų organizmui geležies taip pat reikia kai kuriems hormonams gaminti;
- Sudėtyje yra baltymo fikocianino, kuris malšina skausmą, veikia priešuždegimiškai ir saugo nervus;
- Mažina trigliceridų kiekį organizme – didelis jų kiekis gali padidinti širdies ligų riziką;
- Mažina blogojo cholesterolio įsisavinimą organizme, tuo pat metu didina gerojo cholesterolio kiekį;
- Mažina alergiją, nes ląsteliniu lygmeniu veikia priešuždegimiškai;
- Didina baltųjų kraujo kūnelių gamybą – jie atsakingi už organizmo apsaugą nuo infekcijų. Baltosios kraujo ląstelės, kaip imuninės sistemos dalis, cirkuliuoja kraujyje ir reaguoja į sužeidimus ar ligas.
- Padeda organizmui apsisaugoti nuo patogenų – mikroorganizmų, kurie sukelia arba gali sukelti ligas;
- Turi daug augalinio pigmento zeaksantino, kuris gali sumažinti kataraktos riziką ir palaikyti bendrą akių sveikatą;
- Kaip ir kiti daug chlorofilo turintys maisto produktai (pvz., bazilikai, mėtos, petražolės) padeda neutralizuoti burnos kvapą. Taip pat mažina burnos bakterijų kiekį, todėl palaiko sveikas dantenas ir padeda išvengti periodonto ligų;
- Dėl mineralinio tankio padeda balansuoti cukraus kiekį kraujyje.
Sužinojus apie ypatingas melsvadumblių savybes, išties norisi įtraukti juos į savo mitybos racioną ir susirinkti kaip įmanoma daugiau naudingų maistingų medžiagų. Tačiau pirmą kartą paragavus, galima suabejoti savo sprendimu. Deja, bet šie dumblių milteliai nepasižymi nei maloniu skoniu, nei maloniu kvapu. Tačiau reikia nepamiršti jog tai – vandenyje augantis dumblis ir būtent todėl turi šiek tiek kartesnį skonį bei jūrinį poskonį. Nepaisant to, kad maistą nudažo sodria, išsiskiriančia ir akiai malonia spalva, dėl specifinio skonio gali būti sudėtingiau dumblių miltelius vartoti bent kelis kartus per savaitę. Būtent todėl paruošėme jums keletą patarimų, kurie padės susidraugauti su mėlynai žaliais dumbliais.
Melsvadumblių naudojimo pradžiamokslis arba naudingi tips (nenustebkite, tai nebus vien spirulina kokteiliai)
Maišykite į gėrimus
- Ne staigmena, tačiau vienas efektyviausių būdų įtraukti dumblių miltelius (kaip ir bet kokius kitus) į mitybą – kokteiliai. Šaunu tai, kad šiuos miltelius galite įmaišyti į beveik bet kokį kokteilį, tačiau visgi saldūs, vaisiniai kokteiliai geriau paslėps jų skonį. Į saldžius kokteilius rekomenduojame dėti ananasus, bananus, apelsinus ir mangus, tačiau galite rinktis bet kokius saldžius, prinokusius vaisius. Melsvadumbliai taip pat puikiai tinka špinatų supermaisto kokteiliams, nes gerai dera su pikantiškais ingredientais, bet jų neužgožia.
- Įberkite šiek tiek miltelių į mėgstamas sultis, kad padidintumėte maistingumą. Gėrimas beveik akimirksniu taps tamsiai žalios, beveik juodos spalvos, tačiau vaisių skonis išliks.
- Derinkite su žaliąja arbata matcha. Ši žalioji arbata yra raminantis ir skanus gėrimas, be to, ji jau turi žalią spalvą. Įmaišykite maždaug 1/2 šaukštelio melsvadumblių miltelių į nedidelį kiekį matcha gėrimo arba visą šaukštelį į didesnį. Arbatos šiluma greitai ištirpins miltelius, o šviežias žalias skonis gerai susilies. Šiame gėrime spirulinos skonis bus gana stiprus, net ir sumaišytas su švelnia ir kreminės matcha arbata, todėl jei labai jo nemėgstate skonio, į gėrimą įmaišykite mažiau miltelių.
“Maskuokite” receptuose
- Įberkite milteių gaminant pesto padažą. Kai virtuviniame kombaine maišysite kedro riešutus, bazilikus, citriną ir česnaką, kiekvienai porcijai įberkite maždaug 1 valgomąjį šaukštą melsvadumblių miltelių. Jei gaminate daug pesto, atrodys, kad jų yra daug, tačiau stiprus šiam padažui būdingų skonių pliūpsnis be vargo užgoš miltelių skonį. Pesto ir taip yra žalias, todėl galite nepastebėti neįprastų spalvos pokyčių. Kas porą sekundžių patikrinkite, ar nesimato pastebimų miltelių gabalėlių, ir prieš vėl pulsuodami išmaišykite, kad masė būtų vientisa.
- Pasigaminkite supermaisto kąsnelių. Sveiko maisto bendruomenės meiliai vadinami “energijos kamuoliukais”, supermaisto kąsneliai paprastai gaminami iš įvairių rūšių riešutų, figų, kakavos miltelių ir kokosų. Sudėdami ingredientus virtuviniu kombainu, įberkite 2 valgomuosius šaukštus miltelių. Yra daugybė būdų, kaip pasigaminti energinius rutuliukus: su riešutais ir be jų, su kiaušiniais ir net su sultimis. Pasirinkite tokį, kuris jums atrodo skanus, ir maišydami ingredientus nepamirškite ššio supermaisto.
- Maišykite su humusu. Tai bene paprasčiausias būdas įtraukti spiruliną į savo mitybą ir užkandžiauti keliaujant. Tiesiog paimkite mėgstamo prekės ženklo humuso indelį ir įmaišykite maždaug 1 šaukštelį miltelių. Humusas taps sodriai žalios spalvos, tačiau Viduržemio jūros regiono skonis puikiai derės su šio maistingo dumblio jūros skoniu. Geriausia nenaudoti aromatizuoto humuso, bet jei norite daugiau skonio, rinkitės špinatų arba artišokų humusą – šie skoniai su melsvadumbliais dera geriausiai.
Į mitybą įtraukite supermaisto mišinukus
Vienas populiariausių mūsų bestselerių – mišinukas Žarnynui. Gausus ne tik antioksidantų, skaidulų ir mineralų, maitinančių mikrobiotą, stiprinančių imunitetą bei palaikančių gerą žarnyno veiklą, bet ir spirulinos, turtingos baltymais, vitaminais A, B2, B4 ir magniu.
Mūsų mėgstamiausi receptai
Mėtinis spirulinos kokteilis
Nors šis kokteilis skirtas mūsų žarnyno palepinimui, jispuikiai tiks mėtinių ledų su šokolado gabaliukais gerbėjams. Nors spirulina gali turėti stipresnį skonį, mėtos ir šiek tiek saldumo jį puikiai paslepia.
Ingredientai:
1 stiklinė augalinio pieno;
sauja špinatų;
1 šaukštelis spirulinos miltelių;
pusė šaldyto banano;
pusė avokado;
4-5 šviežios mėtos lapeliai;
2 šaukšteliai klevų sirupo (tinka ir medus).
Gaminimo instrukcija:
Viską sudėkite į plaktuvą ir maišykite iki tol, kol išgausite norimą tekstūrą. Jei jos norite švelnesnės, įpilkite daugiau pieno.
Mėtiniai spirulinos ledai
Šiame recepte nėra pieno produktų, rafinuoto cukraus ar glitimo. Tiesiog vaisiai, gerieji riebalai ir melsvadumblių milteliai, kurie suteikia šiai sveikesnei deserto alternatyvai sodriai žalią spalvą.
Ingredientai:
šlakelis augalinio pieno;
sauja špinatų;
kupinas šaukštelis spirulinos miltelių;
1 šaldytas bananas;
pusė šaldyto avokado;
4-5 šviežios žalios mėtos lapeliai;
2 šaukšteliai klevų sirupo (tinka ir medus);
gabaliukas juodo šokolado.
Gaminimo instrukcija:
Visus ingredientus sudėkite į maisto procesorių ar maišytuvą ir su pertraukomis maišykite iki vientisos masės – turėtumėte užtrukti iki poros minučių. Svarbu nepermaišyti, kad ledai nepradėtų tirpti. Masę sudėkite į dubenėlį ir apibarstykite smulkinto šokolado gabalėliais.