Ypatingas matcha arbatos ritualas - Daily Spoon
Eiti prie turinio
RIBOTO LEIDIMO KALĖDINIAI SKONIAI, SPECIALŪS RINKINIAI IR DOVANOS JAU LAUKIA
Matcha

Ypatingas matcha arbatos ritualas

Ypatingas matcha arbatos ritualas

Nuo XXI a. pradžios matcha vis labiau populiarėja tarp sąmoningą gyvenimo būdą propaguojančių žmonių visame pasaulyje ir įgijo vieno maistingiausių supermaisto produktų reputaciją. Ją matome visur – restoranuose, kavinėse, parduotuvėse, matcha arbatos miltelių rasite ir Daily Spoon. Ja mėgaujamės maišydami su pienu ir cukrumi, gazuotu vandeniu ar kitais ingredientais. Kitaip tariant, tai nebėra arbatos rūšis, skirta vien tik arbatos ceremonijos pasauliui. Jos augantis populiarumas taip pat sukūrė klasikinį skonį, suteikė sodriai žalią spalvą ledams bei konditerijos gaminiams. Japonijos maisto produktų bumas ir dėmesys sveikatai naudingoms savybėms.

Žaliosios arbatos istorija Kinijoje siekia VIII amžių, o XII amžiuje iš garais paruoštų džiovintų arbatos lapelių išpopuliarėjo miltelių pavidalo arbatos gaminimo būdas. Tuomet ypatingą arbatos rūšį atrado budistų vienuolis Mjoanas Eisai ir atvežė ją į Japoniją. M. Esai suprato, kad geriant šią arbatą pagerėjo jo zen meditacijos seansai, nes atsirado ramaus budrumo būsena. Šiandien žinome, kad toks poveikis atsirado dėl arbatos sudėtyje esančio kofeino ir L-teanino sąveikos. Vis plačiau pripažinus jos naudą, ši žaliosios arbatos rūšis tapo sudėtingo japonų arbatos ceremonijos meno, arba “chado”, pagrindu.

Prasmingas matcha ritualas

Arbatos gėrimas ne tik padėjo zen vienuoliams medituoti, bet ir pats tapo priemone nušvitimui pasiekti. Šio gėrimo dubenėlio paaukojimas Budai buvo kasdienės šventyklų praktikos dalis. XVI a. atsirado kukli arbatos gėrimo ceremonijos forma, kuri išliko iki šių dienų, o jos paprastume slypinti grožio žinia kelia susižavėjimą ir Vakaruose. Tai buvo atsakas į puošnų ir prabangų stilių, kurį ypač mėgo japonų aristokratija. Radikalų paprastumą, be kita ko, skatino vienuolis Murata Šuko, pasiekęs nušvitimą tą akimirką, kai suprato, kad amžinasis Budos dėsnis atsiskleidžia paprastu gestu pripildant dubenį karšto vandens. Arbatos gėrimo ceremonijos grožis kyla iš harmonijos, atsirandančios tarp šeimininko ir jo svečių minčių. Arbatos dvasią išreiškia keturios sąvokos: taika, tyrumas, pagarba ir minėtoji harmonija. Tinkamai atliekama ceremonija išlaisvina nuo rūpesčių, parodo gamtos ir žmogaus veiklos tobulumą.

Arbatos paviljonas – itin kuklus, beveik asketiškos išraiškos pastatas plonomis sienomis, plokščiu stogu ir tuščiomis sienomis – yra tik fonas, kuriame vyksta kruopšti šeimininko ir svečių gėrimo ruošimo ir dalijimosi juo praktika. Dėmesys subtiliai, jausmingai patirčiai – tai laikino daiktų grožio ir atsargių gestų šventė. Per šimtmečius “chado” toliau plito visoje Japonijoje, kad atitektų ne tik dvaro ir samurajų klasei, bet ir visiems visuomenės sluoksniams. Per ilgą istoriją susiformavo daugybė japonų arbatos ceremonijos mokyklų, kurios veikia iki šiol.

Šiandien arbatos gėrimo ceremonija suteikia galimybę susitikti, intelektualiai keistis, ji gilina erudiciją ir yra rūpestingumo bei tradicijų tęstinumo išraiška. “Tie, kurie nepajėgia pajusti didelių dalykų mažumo savyje, yra linkę nepastebėti mažų dalykų didumo kituose”. – kaip esė rinkinyje “Arbatos knyga” parašė Okakura Kakuzo, vienas pirmųjų japonų, XX a. pradžioje propagavusių tradicinį meną, amatus ir menines technikas. Išvertus pažodžiui, arbatos pavadinimas reiškia “miltelių pavidalo arbata”. Aukščiausios rūšies arbata šiandien auginama Japonijoje, kur ji atsirado prieš 1000 metų kaip pagrindinis arbatos gėrimo ceremonijos elementas. Būtent tokius matcha arbatos miltelius siūlome Daily Spoon – aukščiausios kokybės, pagamintus Japonijoje. Šiandien ji yra neatsiejama japonų kulinarinės kultūros dalis – karštųjų ir šaltųjų gėrimų bei įvairių kepinių sudedamoji dalis.

Arbatos paruošimas nėra sudėtingas, nereikalaujantis daug laiko ar specialių įgūdžių. Tai smulkūs milteliai, kuriuos reikia sumaišyti su vandeniu. Tradicinis gaminimo būdas kilęs iš japoniškos arbatos gėrimo ceremonijos (chanoyu). Gėrimui paruošti reikia dubenėlio (chawan), bambukinio plaktuvo (chasen) ir bambukinio semtuvėlio (chashaku). Į dubenėlį įdėkite du bambukinius arbatos miltelių samtelius, užpilkite 100 ml karšto vandens (80 °C) ir energingai plakite šluotele, kol susidarys tiršta žalia puta.

Už žaliosios arbatos naudingas savybes daugiausia atsakingas dviejų polifenolių – L-teanino ir katechino EGCG – kiekis. Apie juos plačiau ir pakalbėsime.

L-teaninas

Atsipalaidavimas ir geresnė nuotaika

L-teaninas yra aminorūgštis, kurios yra arbatoje ir grybuose. Aminorūgštys yra cheminės medžiagos, sudarančios žmogaus organizmo statybines medžiagas, nes iš jų gaminami baltymai, būtini insulino, adrenalino ir neuromediatorių gamybai. Jos taip pat palaiko ląstelių regeneraciją ir padeda priaugti raumenų masės. Kaip parodė daugybė amerikiečių ir australų atliktų tyrimų, teaninas kartu su kofeinu – abiejų jų yra matchoje – teigiamai veikia pažinimo funkcijas, koncentraciją ir nuotaiką. L-teaninas iš dalies sušvelnina stimuliuojantį kofeino poveikį ir mažina kraujospūdį. Dėl to, ir tai įrodė Niukaslo universiteto tyrimai, išgėrę puodelį arbatos jaučiamės ne tik energingesni, bet ir mažiau nervingi.

Koncentracija ir sumažėjęs reakcijos laikas

Dvi sudedamosios dalys – kofeinas ir L-teaninas, kurių abiejų arbatos sudėtyje yra idealiomis proporcijomis, teigiamai veikia mūsų kognityvinę veiklą. 2017 m. kai kurie olandų mokslininkai vertino, kaip ši arbata ir jos turinčių produktų vartojimas veikia mūsų pažintines funkcijas. Kiekvienas dalyvis turėjo suvartoti vieną iš keturių tiriamųjų produktų: grynos arbatos, šios arbatos batonėlio (4 g arbatos miltelių viename produkte), placebo arbatos arba placebo batonėlio. Tada dalyviai atliko pažintinių testų rinkinį, kad įvertintų savo dėmesį, duomenų apdorojimo gebėjimus, darbinę atmintį ir epizodinę atmintį, kuria vadiname žmogaus unikalų konkretaus įvykio prisiminimą. Tyrimų rezultatai atskleidė, kad arbatos gėrimas pagerino pagrindinius dėmesio gebėjimus ir psichomotorinį greitį reaguojant į dirgiklius.

Katechinai

Katechinai priklauso polifenolių grupei. Stipriausias iš jų, randamas matchoje – EGCG. Katechinų yra daugelyje maisto produktų: augaluose, vaisiuose (pvz., obuoliuose, mėlynėse, agrastuose, vynuogių sėklose, kiviuose, braškėse), raudonajame vyne, aluje, kakavos likeryje, šokolade, kakavoje, žaliojoje arbatoje, tačiau matcha yra turtingiausias jų šaltinis. Katechinai kovoja su bakterijomis, grybeliais ir virusais. Todėl jie stiprina imuninę sistemą. Jie taip pat šalina iš organizmo sunkiuosius metalus ir lėtina senėjimo procesus. Arbatos katechinai ir polifenoliai yra veiksmingi reaktyviųjų deguonies rūšių šalintojai. Naujausių tyrimų rezultatai rodo ryšį tarp reguliaraus žaliosios arbatos gėrimo ir navikų augimo sulėtėjimo.

Antioksidantai, stabdantys senėjimo procesus

Veikdami kaip galingi antioksidantai, katechinai naikina reaktyviąsias deguonies rūšis, įskaitant laisvuosius radikalus ir peroksidus. Štai kodėl žalioji arbata pasižymi superoksidaciniu poveikiu, kuris neutralizuoja nenormalų reaktyvių deguonies rūšių aktyvumą. Reaktyviųjų deguonies formų koncentraciją ląstelėse reguliuoja antioksidantai. Disbalansas tarp oksidantų ir antioksidantų sukelia oksidacinį stresą, kuris gali sukelti ląstelių pažeidimą arba ląstelių žūtį. Didelis oksidacinis stresas, turintis žalingą poveikį audiniams, tikriausiai gali sukelti neurodegeneracines ligas, pavyzdžiui, Parkinsono ar Alzheimerio ligas

Vėžio augimo procesų slopinimas

Įrodyta, kad žaliosios arbatos katechinai veiksmingai slopina vėžio augimą. Vienas iš šios srities tyrimų parodė, kad mitybą papildžius 600 mg žaliosios arbatos katechinų paros doze, sumažėja prostatos vėžio augimas. Tyrimai taip pat rodo, kad katechinai keičia vėžio ląstelių metabolizmą, nes slopina fermento, atsakingo už vėžio augimą ir aktyvumą, aktyvavimą. Pasak tyrėjų, supratimas, kaip veikia ši priešvėžinė žaliosios arbatos savybė, gali atverti duris visiškai naujoviškam vėžio gydymui. Pensilvanijos valstijos universiteto mokslininkų grupė nustatė, kad žaliosios arbatos EGCG katechinas kartais sukelia oksidacinį stresą burnos vėžio ląstelėse, tačiau jis taip pat turi antioksidacinį poveikį normalioms ląstelėms.

Kovoja su širdies ir kraujagyslių ligomis

EGCG katechinai taip pat gali būti naudingi širdžiai ir kraujotakos sistemai. Tyrimai rodo, kad reguliariai geriant žaliąją arbatą (t. y. po kelis puodelius per dieną) sumažėja mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Kuo daugiau arbatos suvartojama, tuo mažesnė mirties rizika, ypač tarp moterų. Įrodyta, kad žalioji arbata yra galinga priemonė, mažinanti insulto riziką. Be kita ko, katechinai pasižymi priešuždegiminiu ir krešėjimą mažinančiu poveikiu. Trylika metų trukę tyrimai, kuriuose dalyvavo daugiau kaip 80 000 japonų, parodė, kad žmonėms, kasdien suvartojantiems nuo vieno iki keturių puodelių žaliosios arbatos, 20% sumažėja insulto rizika, palyginti su žmonėmis, kurie visiškai negeria žaliosios arbatos. “Reguliarus žaliosios arbatos vartojimas gerina kraujotakos sistemos funkcijas, nes apsaugo nuo krešulių susidarymo”, – teigia pagrindinis publikacijos autorius Yoshihiro Kokubo. Jis įtaria, kad katechinai atlieka išties svarbų vaidmenį užkertant kelią insultui ir kitoms širdies ir kraujagyslių ligoms.

Bendruomenė

Daugiau straipsnių