Žirnių baltymai: nauda, sudėtis ir vartojimas | Daily Spoon
Eiti prie turinio
TIK ŠIĄ SAVAITĘ: 15% NUOLAIDA KREPŠELIAMS NUO 29€ ARBA 20% NUOLAIDA KREPŠELIAMS NUO 69€
Mityba ir sveikata
Sportas
Supermaisto nauda

Žirnių baltymai (proteinas): nauda, palyginimas su „whey“ ir kaip juos vartoti

Braškiniai baltymai

Žirnių baltymai (angl. pea protein) – tai augalinės kilmės baltymai, gaunami iš geltonųjų žirnių ir pasižymintys dideliu baltymų kiekiu, geru virškinamumu bei natūraliai neturinčiu laktozės. Dėl šių savybių jie tampa vis populiaresne alternatyva tradiciniams gyvūninės kilmės baltymams.

Vis labiau populiarėjant augalinės kilmės produktams ne išimtis ir baltymų milteliai, o jų tarpe vis didesnio dėmesio susilaukia žirnių baltymai, kurie vertinami dėl aukšto maistingumo, tvarios kilmės ir gero toleravimo. Įtraukti juos į kasdienį racioną – itin paprasta.

Kas yra žirnių baltymai?

Paprastai tariant – tai lengvai virškinamas, gerai toleruojamas augalinių baltymų šaltinis, gaunamas iš žirnių, dažnai tiesiog vadinamas „žirnių proteinu“.

Tarptautinių tyrimų duomenimis, žirnių baltymai laikomi itin perspektyviu ingredientu šiuolaikinėje maisto pramonėje. Taip yra todėl, kad jie pasižymi dideliu baltymų kiekiu, žemu alergeniškumu, aukšta maistine verte, dideliu prieinamumu ir palankiomis funkcinėmis savybėmis.

Baltymai iš žirnių vis labiau vertinami ir dėl to, kad yra gaunami iš tvariai auginamos kultūros, be to, turi daug žmogaus organizmui naudingų savybių.

Žirnių baltymų nauda: kodėl juos verta įtraukti į mitybą?

Papasakosiu daugiau, kokia nauda sveikatai išsiskiria žirnių baltymai. Tikiu, tai padės įsitikinti, kodėl šį produktą verta įtraukti į savo kasdienį racioną.

Padeda palaikyti gerą savijautą

Žirnių proteinas turi daug sveikatai palankių savybių:

  • gali padėti mažinti širdies ir kraujagyslių ligų bei diabeto riziką;
  • pasižymi antioksidacinėmis, priešuždegiminėmis, kraujospūdį bei cholesterolį mažinančiomis savybėmis;
  • turi bioaktyvių peptidų, kurie padeda reguliuoti kraujospūdį;
  • dėl didelio baltymų kiekio padeda ilgiau išlikti sotiems, lėtina skrandžio ištuštėjimą ir gliukozės pasisavinimą.

Tinka veganams ir netoleruojantiems laktozės

Žirnių baltymai yra augalinės kilmės baltymų šaltinis ir savo sudėtyje natūraliai neturi jokių gyvūninės kilmės sudedamųjų dalių. Dėl šios priežasties jie tinka veganams ir tiems, kurie stengiasi propaguoti augalinę mitybą.

Savo sudėtyje žirnių baltymai taip pat neturi laktozės, todėl tinka ir tiems, kurie netoleruoja laktozės ar jautriau reaguoja į pieno produktus.

Lengvai virškinami ir draugiški virškinimo sistemai

Iš augalinės kilmės baltymų, žirnių baltymai yra bene lengviausiai virškinami. Dėl savo švarios sudėties, jie nesukelia pilvo pūtimo, diskomforto ar sunkumo skrandyje. Tai aktualu ne tik tiems, kurie netoleruoja laktozės, bet ir visiems kitiems, kurie turi jautresnį skrandį. 

Žirnių proteinas ir išrūgų baltymai: ką pasirinkti?

Renkantis baltymų šaltinį, rekomenduoju atsižvelgti į savo mitybos prioritetus ir sveikatos poreikius.

  • Didžioji dalis rinkoje siūlomų baltymų miltelių yra gaminami iš pieno išrūgų (angl. whey)  – tai yra gyvūninės kilmės baltymai. Jie pasižymi greitu įsisavinimu ir turi visas būtinąsias aminorūgštis, bet yra ne visada malonūs virškinimui ir odai, nes daugelis netoleruoja laktozės.
  • Baltymai iš žirnių yra augalinės kilmės, neturi laktozės, tinka veganams ir besilaikantiems augalinės mitybos. Žirnių baltymai puikiai tinka sportui ar kasdieniam baltymų poreikiui tenkinti, ypač tiems, kurie ieško tvaraus ir nealergizuojančio baltymų šaltinio.

Nepriklausomai nuo baltymų kilmės, svarbu apskritai suprasti šios maistinės medžiagos naudą. Baltymai reikalingi tikrai ne tik kūno raumenų auginimui. Jie taip pat stiprina kaulus, dantis, nagus, padeda formuotis naujoms audinių ląstelėms ir yra ypač aktualūs moterims

Augalinių baltymų skirtumai

Kaip įtraukti baltymus iš žirnių į savo mitybą?

Įtraukti žirnių baltymus į savo kasdienį racioną gali labai paprastais būdais. Jie dažnai būna miltelių pavidalu, tad vartoti ypač patogu.

Žirnių baltymų miltelius galima maišyti į vaisių ir daržovių glotnučius, jogurtus ar avižinių dribsnių košes. Taip pat jais galima praturtinti įvairius kepinius, pavyzdžiui, blynus, pyragus.

Tai lengvas ir patogus būdas padidinti baltymų kiekį mityboje, nevartojant gyvūninės kilmės produktų ir išlaikant subalansuotą bei sveiką kasdienį racioną. 

Kur įsigyti žirnių baltymų miltelių?

Jei ieškai kokybiškų ir lengvai virškinamų augalinės kilmės baltymų miltelių, „Daily Spoon“ žirnių baltymai gali būti puikus pasirinkimas. Mūsų žirnių baltymų milteliai yra naujos kartos ir dėl specialaus, patentuoto gamybos metodo, jie yra lengvai tirpstantys bei itin kremiški.

Taip pat mūsų žirnių baltymai neturi specifinio, augalinio poskonio. Atvirkščiai – jie labai skanūs! O svarbiausia, kad tą gardų skonį mes išgauname su natūraliais ingredientais. Pavyzdžiui, braškiniai baltymai yra su tikromis braškėmis, šokoladiniai – su kakava ir vanile, tad skonis kaip „Nesquik“ kakavos, tik, žinoma, sveika ir organizmui naudinga jos versija.

Mūsų bendruomenės nariai žirnių baltymus naudoja po treniruočių ar kaip kasdienį baltymų papildymą, kai norisi daugiau energijos, sotumo jausmo. O kartais tiesiog tada, kai kyla noras pasmaližiauti be sąžinės graužaties.

Geriausias proteinas moterims miltelių pavidalu – „Daily Spoon“ augaliniai baltymai
Bendruomenė

Daugiau straipsnių

@dailyspoon.stories

Prisijunk prie Daily Spoon bendruomenės