Sveika ar nesveika. O gal geriau – maistinga ar nemaistinga? - Daily Spoon
Eiti prie turinio
RIBOTO LEIDIMO KALĖDINIAI GĖRIMAI JAU PREKYBOJE
Mityba ir sveikata

Sveika ar nesveika. O gal geriau – maistinga ar nemaistinga?

Maistinga ir nemaistinga

Gyvename etikečių klijavimo laikotarpyje. Veganas, vegetaras, visavalgis, be laktozės, be glitimo, keto. Kai informacijos ir skirtingų valgymo rėžimų tiek daug, vis kyla noras viskam klijuoti etiketes ir bandyti suprasti: kas gerai, o kas blogai? Dažnai tokios etiketės ateina su nepageidaujamais komentarais, pastabomis apie vienas kito mitybą.

Kaip ir daugelyje sričių, mityba taip pat turi pilkąją zoną ir maisto produktų skirstymas į sveiką arba nesveiką, mano nuomone, neugdo gero ir visaverčio santykio su maistu. Vietoj vienų produktų aukštinimo, o kito demonizavimo, galbūt geriau žiūrėti į produktų maistingumą? Žiūrėjimas į maistą per maistingumo prizmę man padėjo sukurti labai šiltus santykius su maistu ir pasiekti norimus rezultatus. Dalinuosi keliais šio požiūrio privalumais.

Skatina pozityvų santykį su maistu

Maistingumo vertinimas ugdo požiūrį, kaip maisto pagalba galima palepinti ir maitinti savo kūną. Žiūrėdami į skaidulų, antioksidantų ir vitaminų kiekį daržovėse ir vaisiuose, žinome, kad juo valgydami ne vien numalšiname alkį, bet ir maitiname savo organizmą, padedame jam atlikti reikalingas funkcijas. Šis santykis yra teigiamas ir jį ugdant vis atidžiau žiūrime, ką valgome.

Šis požiūris nevaržo

Maistingume nėra juodų/baltų zonų. Vieni produktai yra daugiau maistingi, kiti mažiau. Jei valgote makaronus, kurių maistingumas žemas, galima patiekalą padaryti maistingą daržovėmis ir pupelėmis. Mano nuomone, tai yra geresnė alternatyva nei makaronų ar kitų ne itin maistingų produktų ribojimas savo mityboje. Be to, kai žmogus nesijaučia kažko atsisakantis, jis yra linkęs laikytis šių įpročių.

Žiūrėjimas į maistą per maistingumo prizmę man padėjo sukurti labai šiltus santykius su maistu ir pasiekti norimus rezultatus. 

Padeda pasiekti rezultatų

Pakankamas baltymų, gerųjų riebalų ir skaidulų kiekis mityboje atneša puikius rezultatus mūsų savijautoje. Gauti pakankamą kiekį šių medžiagų galima būtent atsižvelgiant į produktų maistingumą. Tarkime, jei ryte suvalgiau kiaušinį (baltymai) ir avokadą (gerieji riebalai), galbūt pietums reikėtų suvalgyti daugiau daržovių, kad gaučiau skaidulų ir angliavandenių. Toks požiūris nereikalauja daug laiko ar pastangų, užtenka tiesiog elementarių žinių apie produktų maistingumą.

Daily Spoon ir maistingumas

Maistingumo siekis yra Daily Spoon mišinukų kūrimo pagrindas. Visuomet pabrėžiame, kad mišinukai yra papildoma pagalba praturtinti racioną ypač maistingais ingredientais, kurie yra žinomi dėl tam tikro efekto, tačiau tai nėra maisto pakaitalas ar magiška piliulė. Tiesiog natūralūs ingredientai, kurie naudojami reguliariai gali atnešti puikius rezultatus.

Daily Spoon kilo iš noro Lietuvoje matyti kitokį sveikos gyvensenos produktą. Kur nebūtų tuščių pažadų ar stebuklingų lieknėjimo arbatų, o būtų tik tai, kas paremta mokslu ir padėtų švytėti bei jaustis gerai.

Radvilė
Daily Spoon įkūrėja

Bendruomenė

Daugiau straipsnių