Dažnai girdime terminą “meal-prep” - patiekalų pasiruošimas kelioms dienoms į priekį. Tačiau man labiau patinka “food prep” - kai pasiruošiu ingredientus į priekį, kad sutaupyti laiko virtuvėje, bet valgyti šviežiai pagamintus, įvairesnius valgius.
Planavimas:
Planuoju kokių daržovių ir baltymų man reikės 3-4 dienoms. Kruopų, riešutų, ankštinių produktų dažniausiai turiu užsipirkusi į priekį. Susiplanuoju ir “ką saldaus” – dabar man tai juodas šokoladas ir raudonieji apelsinai.
Trick:
Tvarkydamasi pasidedu puodą šiukšlėms – atrodo smulkmena, tačiau nesilankstymas į šiukšliadėžę irgi sutaupo laiko.
Daržovės:
- Salierai, morkos paprika – supjaustau ir užpilu šaltu vandeniu, tai išlaiko traškumą.
- Petražolės, krapai, kalendra – nuplaunu ir tuomet įdedu į indelį su drėgnu popieriniu rankšluosčiu (į apačią ir ant viršaus).
- Špinatai – nuplaunu, labai gerai išdžiovinu ir į indelio apačią ir viršų įdedu sausą popierinį rankšluostį.
- Kalafijorai, brokoliai – nuplaunu, gerai nudžiovinu ir supjaustau.
- Svogūnai ir česnakai – laikau paruoštus gaminimui indelyje.
- Avokadai – jei reikia juos sunokinti, padedu prie vaisių, jei ne – dedu į šaldytuvą.
Baltymai:
Mėgstamiausias marinavimas paukštienai ir žuviai yra alyvuogių aliejus, raudonėlis, druska, česnakas.