Kas yra peruvian maca?
Tai yra supermaisto produktu laikoma kryžmažiedė daržovė, gimininga brokoliams, kopūstams ir lapiniams kopūstams. Kilusi iš Peru, atšiauriomis sąlygomis auginama Andų kalnuose, ji yra tapusi įprastu Peru virtuvės ingredientu, suteikiančiu patiekalams malonų ir žemiška riešutų skonį. Ši šakniavaisinė daržovė, kuri jau šimtmečius vartojama sveikatai stiprinti ir hormonų lygiui subalansuoti, padeda moterims, sergančioms PMS, PKS (policistinių kiaušidžių sindromu) ir besiskundžiančioms estrogeno trūkumu, taip pat gerina vaisingumą, lytinį potraukį ir streso valdymą. Peruvinė pipirnė (Lepidium meyenii) taip pat vartojama menopauzės metu, siekiant sumažinti hormonų permainų simptomus, tokius kaip karščio bangos, nuotaikų svyravimai, nerimas, ir padėti sugrąžinti vidinę kūno harmoniją bei pusiausvyrą.
Tradiciškai Peruvinė pipirnė 3 mėnesius džiovinama saulėje, po to naudojama arbatose arba kituose patiekaluose, o kasdien vartojama kaip balansuojantis ir energijos suteikiantis produktas. Kadangi yra adaptogenas, ji padeda organizmui reaguoti ir prisitaikyti prie streso, suteikia atsparumo nervų sistemai ir palaiko pagrindinių liaukų, pagumburio ir hipofizėss, funkcijas. Būtent jos lemia visas mūsų hormonines reakcijas. Reguliarus šio šakniavaisio miltelių vartojimas gali turėti teigiamos įtakos ir tiems, kurie susiduria su streso sukeltomis ligomis, atkurti sveikatos balansą, pagerinti savijautą ir padidinti atsparumą stresui ateityje.
Istorija
Peruvinės pipirnės šaknis auginama jau tūkstančius metų. Manoma, kad ji pradėta vartoti maždaug 3800 m. pr. m. e., kai vietiniai Peru gyventojai pastebėjo ir pripažino didelę augalo naudą sveikatai, ir ėmė ją naudoti ne tik dėl maistinės vertės, bet ir kaip vaistą. Po daugelio metų ispanų tyrinėtojas to meto raštuose užfiksavo, kad iš Peru čiabuvių gavo augalo šaknį kaip dovaną. Tuomet, 1572 m., žinia apie šio šakniavaisio naudą sveikatai ėmė plisti kitose kultūrose ir ji buvo imta naudoti mainams prekyboje. Nors vietiniai gyventojai šimtmečius naudojo peruvinę pipirnę dėl jos sveikatą stiprinančių savybių, mokslininkų ji pradėta tyrinėti tik 1843 m. Šiandien žymioji augalo šaknis vis dar auga Peru, aukštai Andų kalnuose. Tiesa, ji ypatinga ne tik savo maistinėmis bei sveikatai naudingomis savybėmis – ši daržovė auga taip aukštai, kaip augti negalėtų joks kitas pasaulio augalas.
Nauda sveikatai
Atlikta daug klinikinių tyrimų, įrodančių peruvinės pipirnės miltelių naudą žmogaus organizmui, įskaitant energijos, nuotaikos ir psichinės sveikatos, hormonų pusiausvyros, įskaitant menopauzės ir PMS simptomų mažinimą, vaisingumo gerinimą, medžiagų apykaitos funkcijos gerinimą, seksualinės disfunkcijos ir lytinio potraukio sutrikimus, taip pat uždegimo lygio mažinimą.
Kai kurie iš pabrėžiamų peruvinės pipirnės šaknies privalumų – tai jos gebėjimas padėti energijos, vaisingumo, hormonų disfunkcijos, depresijos, kraujotakos ir protinio susitelkimo srityse. Šis supermaisto produktas turi daug:
- aminorūgščių – aprūpina organizmą energija, stiprina raumenų ir kaulų sistemą, palaiko imuninę sistemą, dalyvauja neurotransmiterių ir hormonų gamyboje.
- sudėtinių angliavandenių – turi daugiau maistinių medžiagų nei paprasti angliavandeniai. Juose daugiau skaidulų ir jie lėčiau virškinami. Dėl to jie taip pat yra sotesni, o tai reiškia, kad jie yra geras pasirinkimas svorio kontrolei. Jie taip pat idealiai tinka žmonėms, sergantiems 2 tipo cukriniu diabetu, nes padeda valdyti cukraus kiekio kraujyje šuolius po valgio.
- Omega 3 riebalų rūgščių – mažina kraujospūdį, lėtina apnašų susidarymą arterijose, gali sumažinti širdies ritmo sutrikimų, priepuolio ir insulto tikimybę.
- kalcio – reikalingas kaulų augimui ir tvirtumui, tinkamam širdies, raumenų ir nervų funkcijų palaikymui.
- fosforo – padeda išlaikyti stiprius kaulus ir dantis, padeda raumenims atsigauti po fizinio krūvio, filtruoja ir šalina atliekas iš inkstų, gamina DNR ir RNR, valdo organizmo energijos naudojimą ir kaupimą.
- cinko – padeda imuninei sistemai ir medžiagų apykaitai, yra svarbus žaizdų gijimui ir skonio bei uoslės pojūčiams.
- magnio – dalyvauja šimtuose biocheminių organizmo reakcijų, pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, gali pagerinti migrenos bei PMS simptomus.
- geležies – reikalinga organizmo augimui ir vystymuisi, svarbi hemoglobino – raudonųjų kraujo kūnelių baltymo, pernešančio deguonį iš plaučių į visas kūno dalis, ir mioglobino – baltymo, aprūpinančio raumenų deguonies, gamybai.
Maca ir hormonai
Pagrindinė šios kryžmažiedės daržovės šaknies nauda yra jos gebėjimas pagerinti ir sustiprinti endokrininės sistemos funkciją. Organizmo endokrininė sistema yra gyvybiškai svarbi; ji apima visas organizmo liaukas ir jų išskiriamus hormonus. Šios liaukos ir hormonai kontroliuoja daugelį svarbių procesų, įskaitant lytinę funkciją, vaisingumą, virškinimą, smegenų ir nervų sistemos veiklą bei energijos lygį. Peruvinė pipirnė gali turėti įtakos šiems procesams, reguliuodama už juos atsakingus organizmo hormonus. Be to, kadangi ši daržovė veikia kaip adaptogenas, t. y. didina organizmo gebėjimą apsisaugoti nuo fizinio ir emocinio silpnumo, ji gali padėti palaikyti ir stiprinti sveiką antinksčių ir hipofizės, kurios taip pat yra labai svarbios sveikai ir tinkamai endokrininei funkcijai, veiklą.
PMS simptomai ir lytinis potraukis
Tradiciškai moterys šią daržovę vartojo norėdamos palengvinti su PMS ir menopauze susijusius simptomus. Daugelis moterų teigė, kad jos pavartojusios pastebėjo, jog labai sumažėjo karščio bangos ir naktinis prakaitavimas. Iš vyrų pusės šios daržovės vartojimo nauda prisideda prie vaisingumo didinimo ir sveikos lytinės funkcijos palaikymo. Tiek vyrų, tiek moterų pastebima, kad šio supermaisto vartojimas padeda padidinti lytinį potraukį, pakelti energijos lygį ir ištvermę bei pagerinti bendrą savijautą.
Peruvinė pipirnė > steroidai
Pastaruoju metu peruvinė pipirnė tampa vis labiau populiaresnė sportininkų gretose. Šalia to, kad gali padidinti energijos bei ištvermės lygį, ji imta vartoti kaip steroidų pakaitalas, norint priaugti raumenų. Kenksmingų steroidų pakeitimas šia daržove yra puikus žingsnis sveikatingesnio gyvenimo būdo link, nes Peru kilusi daržovė neturi jokių cheminių medžiagų, yra natūrali ir nesukelia streso ar neigiamo poveikio organizmo sistemoms.
Kaip vartoti?
Peruvinės pipirnės milteliai yra saldaus ir žemiško riešutų skonio, kuris gerai dera su vaisiais, prieskoniais ir karčiais maisto produktais, pavyzdžiui, kakava. Ji puikiai papildo rytinį kokteilį ar košę. Ją taip pat galite vartoti tradiciniu būdu – kaip arbatą su cinamonu, gvazdikėliais ir džiovintais vaisiais arba įmaišyti į karštą latte. Rekomenduojama vartoti 2 arbatinius šaukštelius (6-8g) per dieną.