Cukrus: kurias jo alternatyvas rinktis, o kurių vengt - Daily Spoon
Eiti prie turinio
RIBOTO LEIDIMO KALĖDINIAI GĖRIMAI JAU PREKYBOJE
Mityba ir sveikata

Cukrus: kurias jo alternatyvas rinktis, o kurių vengt

Prebiotikų ir probiotikų palyginimas

Prieš kalbėdami apie saldiklius, šiek tiek skaičių:

Rekomenduojamas cukraus kiekis per dieną saugusiam yra 30 gramų. Dažniausiai pateikiamas cukraus ir maisto pavyzdys: coca-cola, kurios viename 500ml buteliuke, yra 55 gramai cukraus. Tačiau ir be saldžiųjų gėrimų, padauginti cukraus gali būti labai paprasta, kadangi jo gausu saldžiuose jogurtuose, sūreliuose, parduotuvėje randamuose desertuose ir t.t. 

Istoriškai žmonių orgnizmas cukrų pradėjo vartoti ne taip seniai, tad mūsų kūnas vis dar nėra pratęs jo toleruoti. Todėl reguliarus aukštas cukraus lygis kraujyje veda prie sveikatos sutrikimų kaip viršsvoris, diabetas ir kitos ligos. 

Dėl šios priežasties stipriai advokuoju desertų gaminimą namie, kadangi taip galime kontroliuoti cukraus kiekį ir pasirinkti norimas jo alternatyvas. Tačiau rinkoje yra nemažai dirbtinių saldiklių, kuriuose cukraus nėra, tačiau jie taip pat nėra geriausias variantas mūsų organizmui. Apie tai šiandien ir pakalbėsime.

Datulės (100 g: 20-25g cukraus, 20-30% fruktozės) ir jų sirupas

Pačios datulės yra ypač saldžios ir gali nugalėti jūsų smaližiavimą ir atstoti cukrų įvairiuose receptuose. Datulės nebus perdirbtos, rafinuotos, tačiau bus maistingesnės, kadangi jos gausios tokių mineralų, kaip kalis. Tačiau, jos vistiek yra gausios fruktozės ir kelia cukraus lygį mūsų kraujyje, tad turėtų būti vartojamos su saiku.

Klevų sirupas (100 g: 68 g cukraus, 10-20% fruktozės)

Išgaunamas iš klevų, šis sirupas yra viena natūraliausių cukraus formų, kadangi nėra perdirbamas ar rafinuotas. Klevų sirupas yra ypač kaloringas, tad jį taip pat reikėtų naudoti su saiku, tačiau jo saldumo tikrai pakaks.

Medus (100 g: 80g cukraus, 40% fruktozės)

Turbūt seniausia alternatyva cukrui, kuris taip pat yra neperdirbamas ir nerafinuotas, bei gausus mineralų. Dėl antioksidantų ir vitamino B, medus dažnai naudojamas mums peršalus. Žinoma, tai taikoma natūraliai išgaunamam, ne komerciniam, perdirbtam medui.

Kurių cukraus alternatyvų vengti?

Stevia (100 g: 0 g cukraus)

Tai iš stevia lapų gaunamas dirbtinis saldiklis, kuris išpopuliarėjo, kadangi neturi cukraus ir turi labai mažą kalorijų kiekį, tad nekelia cukraus lygio mūsų kraujyje. Tačiau šis komercinis produktas yra stipriai perdirbtas ir rafinuotas, bei yra žinoma, kad gali sukelti ir virškinimo problemų tam jautresniems žmonėms.

Kukurūzų sirupas (100 g: 78 g cukraus, 60-80% fruktozės)

Nors kukurūzų sirupas reklamuojamas kaip “natūralus” saldiklis, jis turi labai aukštą fruktozės lygį, kuris kaip jau žinome, stipriai kelia cukraus lygį organizme ir taip veda prie sveikatos problemų. Taip pat, dėl didelio kukurūzų auginamo kiekio, dažnai jie būna užauginti GMO pagalba.

Agave sirupas (100 g: 68 g cukraus, 80-90% fruktozės)

Nors agave yra natūralios kilmės cukrus ir išreklamuotas kaip natūrali alternatyva, šis sirupas turi apie 80-90% fruktozės (daugiau nei baltas rafinuotas cukrus), kuri stipriai sukelia cukraus lygį organizme ir vėlgi, veda prie tokių problemų kaip diabetas ir nutukimas.

Daily Spoon kilo iš noro Lietuvoje matyti kitokį sveikos gyvensenos produktą. Kur nebūtų tuščių pažadų ar stebuklingų lieknėjimo arbatų, o būtų tik tai, kas paremta mokslu ir padėtų švytėti bei jaustis gerai.

Radvilė
Daily Spoon įkūrėja

Bendruomenė

Daugiau straipsnių