Geriausi kokteiliai dažnai pagaminami improvizuojant iš to, ką randame virtuvėje. Nors ir nėra teisingo ar neteisingo būdo, kaip pasigaminti kokteilį, dalinamės keletu patarimų, kaip pasigaminti maistingą bei skanų kokteilį.
Eilės tvarkos svarba
- Pradėkite nuo dugne esančio skysčio – nesvarbu, ar naudojate pieną, pieno alternatyvą, sultis, ar kokosų vandenį, tai visada yra pirmasis ingredientas, nuo kurio turėtumėte pradėti. Besisukantys peiliai sukuria sūkurį, kuris sunkesnius ingredientus įsiurbia į mažą tornadą, kuris susidaro jūsų maišytuve.
- Tada sudėkite visus smulkius miltelius – šiuos ingredientus reikėtų sudėti iš karto po skysčio. Tai padeda užtikrinti, kad milteliai būtų visiškai įmaišyti į galutinį produktą, o ne keistai sulipę į kreidą.
- Įberkite šviežių vaisių ir daržovių – jei ruošiatės gaminti žaliąjį kokteilį, dabar pats metas įdėti špinatų, lapinių kopūstų ar kitų lapinių žalumynų. Atkreipkite dėmesį, kad jei ketinate naudoti žalumynus, galbūt norėsite šiek tiek pailginti maišymo laiką, kad ašmenys galėtų suskaidyti šių žalių daržovių skaidulas. Kartu su žalumynais taip pat galite įdėti ir šviežių vaisių. Minkštesnius vaisius (pvz., uogas, bananus ir persikus) dėkite pirmuosius, o kietesnius – antruosius, kad jų svoris galėtų spausti kitus ingredientus.
- Toliau dėkite kreminius komponentus – tai kreminiai ingredientai, pavyzdžiui, jogurtas, riešutų sviestas arba šilkinis tofu.
- Užbaikite kokteilį šaldytais vaisiais, ledu, riešutais ir kitais kietaisiais ingredientais ant viršaus.
- Paskutinis dalykas, kurį reikia įdėti į maišytuvą, turėtų būti jūsų šaldyti ingredientai – tai yra šaldyti vaisiai ir ledas. Šioje vietoje taip pat galima pridėti riešutų ir sėklų, jei mėgstate.
Taigi, daugiausia skystų produktų sudėkite į dugną, o ant viršaus sudėkite kiečiausius produktus. Kreminės ir minkštos sudedamosios dalys įterpiamos tarp jų. Mokslas čia paprastas: plakant kokteilį norime, kad maišytuvo ašmenys pradėtų suktis visu greičiu, kol sunkesni ir kietesni ingredientai juos sustabdys. Šis metodas taip pat padeda išvengti vadinamojo kavitacijos reiškinio, kuris atsiranda, kai ingredientų mišinys yra per šaltas. Dėl kavitacijos aplink ašmenis susidaro oro kišenė, todėl jie negali pasiekti ir maišyti kokteilio. To išvengsite, jei užtikrinsite, kad tarp šaltų, kietų ingredientų ir skysčių apačioje būtų pakankamai vietos.
Pasirūpinkite geru maišytuvu
Prieš pradėdami svarstyti, ką dėti į kokteilį, įsitikinkite, kad jūsų maišytuvas gali atlikti šį darbą. Tam tikriems kokteilių ingredientams išties reikia naudoti galingą maišytuvą, ypač tiems, kuriuose yra riešutų, ledukų, kietų žalumynų, pavyzdžiui, špinatų ar lapinių kopūstų. Tad prieš pradėdami ruošti kokteilį įsitikinkite, kad turite tam tinkamus įrankius.
Naudokite daržoves
Į rytinį kokteilį įmaišyti šiek tiek žalumynų – puikus būdas padidinti suvartojamų daržovių kiekį mityboje. Jei į kokteilį įtrauksite kokių nors žalių lapų, pavyzdžiui, špinatų ar lapinių kopūstų, tai išties padidins bendrą kokteilio maistingumą. Be to, tai labai paprastas ir greitas būdas pasiekti rekomenduojamą 4-5 daržovių porcijų per dieną kiekį. Daržovių kiekį dienoje dar labiau padidinti padės ir mūsų mišinukai, sudaryti iš 100% natūralių ingredientų.
Vietoje šviežių vaisių rinkitės šaldytus
Norint pasiekti geriausią kokteilio tekstūrą, rekomenduojama naudoti bent vieną šaldytą ingredientą. Puikiai tinka bananai, uogos, avokadai ir net šaldyta moliūgų tyrė. Šaldyti vaisiai suteikia kokteiliui malonią ledinę, tirštą tekstūrą. Kodėl geriau naudoti šaldytus vaisius vietoje šviežių vaisių ir ledo? Šaldyti vaisiai – puikus būdas sustiprinti skonį ir suteikti šalčio tekstūrą, na o ledas gali susilpninti kokteilio skonį. Jei turite prinokusių vaisių, kurie, panašu, tuoj suges, naudingas patarimas – supjaustykite juos, sudėkite į maišelį ir užšaldykite, o vėliau juos galėsite panaudoti kokteiliams. Taip ne tik išvengsite maisto išmetimo, bet ir sutaupysite laiko darant kokteilius.
Siekite balanso
Nors gaminant kokteilį galite miksuoti produktus pagal tai, ką randate šaldytuve, o mintis į maišytuvą įmesti bet kokius aromatingus vaisius ir paruošti saldų kokteilį gali būti viliojanti, svarbu prisiminti, kad geriausi (ir dažnai sveikiausi) kokteiliai – tai gerai subalansuoti gėrimai iš įvairių ingredientų, kurių kiekvienas turi savo skonį ir maistingumą. Kai kurie kokteiliai, priklausomai nuo sudedamųjų dalių, gali tapti cukraus bomba. Nors vaisiai yra puikus daugelio vitaminų, mineralų ir skaidulų šaltinis, juose taip pat gali būti daug cukraus ir angliavandenių, ypač jei naudojate didelius jų kiekius. Subalansuokite angliavandenius baltymais ir sveikaisiais riebalais, pavyzdžiui, riešutų sviestu ir chia sėklomis, kad kokteilis ilgiau išliktų sotus ir išvengtumėte cukraus kiekio kraujyje kritimo netrukus po to, kai pasimėgausite kokteiliu.
Nepamirškite baltymų
Be puikių baltymų šaltinių, tokių kaip jau minėti riešutų sviestas ir chia sėklos, yra ir kitų baltymingų ingredientų, kurie kokteilį gali paversti puikiu, pvz., jogurtas, kefyras ar baltymų milteliai. Jogurtas ir kefyras turi probiotikų, kurie palaiko mūsų žarnyno sveikatą ir suteikia kokteiliams kreminį, sodrų sluoksnį. Jei laikotės veganiškos mitybos, išbandykite DailySpoon supermaisto mišinį Energijai, kurio pagrindas – augaliniai baltymai.
Avokadai – ne tik ant pusryčių skrebučio
Kartais kokteiliams gali pritrūkti skonio, tekstūros ar maistinės pusiausvyros. Situacijai pataisyti, užšaldykite šviežią avokadą. Mitybos požiūriu avokadai yra geras skaidulinių medžiagų šaltinis ir, skirtingai nei dauguma vaisių, vienoje jų porcijoje yra nulis gramų natūralaus cukraus, kuris padeda palaikyti sveiką cukraus kiekį kraujyje. Avokadai bus puikus priedas jūsų kokteiliams ir todėl, kad jie suteiks kreminės konsistencijos bei švelnumo.
Kūrybiškai naudokite ingredientus
Avokadas, špinatai ir šaldyti vaisiai yra gana standartiniai kokteilių ingredientai, tačiau tai toli gražu ne vieninteliai ingredientai, kuriuos galite ir turite naudoti ruošdami sveiką gėrimą. Pavyzdžiui, į įprastą žemės riešutų sviesto ir bananų kokteilį puikiai tinka įdėti kelis šaukštelius keptų saldžiųjų bulvių, nes jos padarys kokteilio konsistenciją dar kremiškesnę, o kartu suteiks vitamino A, skatins žarnyno sveikatą ir padidins antioksidantų kiekį.
Kaip pasiekti gerą skonį?
Siekiant geresnio kokteilio skonio, siūlome naudoti aromatinius priedus, dėl kurių gėrimai netaps saldesni ar kaloringesni, pavyzdžiui, natūralios kakavos miltelius, vanilės ekstraktą,ar keletą šviežių mėtų lapelių. Svarbu paminėti, kad natūralios kakavos milteliai ne tik suteiks kokteiliui daugiau skonio ir gilumo, bet ir gali būti naudingi maistiniu požiūriu, kadangi kakava gausi antioksidantų ir tokių mineralų kaip magnis ar geležis.