Miltai – tai ko gero dažniausiai sutinkamas virtuvės lentynos gyventojas. Jie naudojami saldiems kepiniams, blynams, iš jų ruošiamas mišinys mėsos apvoliojimui, padažams ir daugeliui kitų funkcijų. Taip pat galiu atspėti, jog jūsų lentynoje yra būtent kvietiniai miltai – šių miltų yra didžiausia pasiūla ir jie yra panaudojami visose minėtuose kepiniuose. Tačiau kodėl mes prisirišome būtent prie kvietinių miltų, kai rinkoje yra ir nemažai jų alternatyvų, kurios yra daug maistingesnės ir naudingesnės?
Kvietinių miltų savybės
Kvietiniuose miltuose yra glitimo – baltymo, kurio funkcija yra sulipinti tešlą ir galutinį produktą. Dėl jo kepiniai tampa purūs, minkšti ir malonios tekstūros. Kviečiuose yra baltymų, ląstelienos, turi seleno, mangano ir fosforo mineralų, bet juose gausu ir greitųjų angliavandenių, kurie suteikia energijos, tačiau yra tukinantys.
Kas tas glitimas ir ar reikia jo vengti?
Nemažai diskusijų tarp gydytojų ir mitybos specialistų atneša glitimo (arba gliuteno) sąvoka. Vieni teigia, jog šio baltymo vertėtų vengti, nes jis dirgina organizmą ir daro žarnyno ląsteles labiau pralaidžias (kas reiškia, jog į kraują įsiurbiamos mažiau suvirškinamos medžiagos), kiti teigia, kad čia mados klausimas. Iš tiesų, teisios yra abi pusės – glitimas gali dirginti virškinamąjį traktą netgi neturint celiakijos ar netoleruojant šio baltymo: jis gali išprovokuoti vidines uždegimines reakcijas turint kitų sutrikimų (pavyzdžiui, endokrinologinių ligų). Kol kas nėra žinoma apie glitimo naudą, tačiau lygiai taip pat kol kas nėra jokių svarių argumentų, kurie pagrįstų apie dietos be glitimo naudą arba ligų prevenciją. Dėl glitimo vartojimo ar vengimo visada rekomenduojama pasitarti su šeimos gydytoju.
Pabandykite šias miltų rūšis
Mitybos specialistai išskiria kelias miltų rūšis kaip sveikesnes alternatyvas kviečių miltams:
- Pilno grūdo miltai. Mitybos specialistai rekomenduoja įprastus (baltuosius) kviečių miltus pakeisti į pilno grūdo, kurie pasižymi geresne maistine verte – pilnagrūdžiuose yra vitamino B, daugiau skaidulų, cinko, magnio, turi antioksidantinių savybių. Taip pat mitybos srities moksliniai tyrimai parodo, jog pilnagrūdžiai kviečiai galimai padeda užkirsti kelią širdies ligoms, tam tikrais atvejais gali veikti kaip prebiotikai, maitinantys gerąsias bakterijas žarnyne.
- Migdolų miltai. Šiuose miltuose yra mažiau angliavandenių negu įprastuose kviečių miltuose, taip pat migdolų miltai yra turtingi maistinės vertės: turi baltymų, gerųjų riebalų vitamino E, kuris atlieka antioksidanto funkciją, mangano ir magnio. Kadangi migdolų miltuose angliavandenių yra palyginus nedaug, šie miltai turi mažesnį glikeminį indeksą bei nesukelia didelių cukraus kiekio kraujyje šokinėjimų.
- Kokosų miltai. Kokosų miltai pasižymi labai panašiomis maistinėmis ypatybėmis kaip ir migdolų miltai – juose yra daug skaidulų, nemažai gerųjų riebalų, jie padeda normalizuoti cukraus lygio kraujyje šokinėjimą. Šiuo metu yra tyrinėjamas ryšis tarp kokosų miltų ir apie jų galimą naudą gerinant virškinimą – ląstelienos kiekis skatina žarnyno judesius, o esančios skaidulos maitina gerąsias žarnyno bakterijas.
- Grikių miltai. Grikiniuose miltuose yra šiek tiek daugiau angliavandenių negu pirmiau aptartuose miltuose, tačiau grikių miltai taip pat pasižymi kaip puikus skaidulų šaltinis, taip pat turi tokių mineralų kaip magnis, manganas, varis, fosforas, geležis. Dėl šių mineralų sudėtyje, manoma, kad grikių miltai skatina geresnę širdies veiklą, padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.
- Avižų miltai. Avižų miltai angliavandenių turi panašiai kaip ir kviečių miltai, bet avižos kviečius pralenkia gerokai savo sudėtimi – tai yra puikus baltymų, skaidulų, magnio, cinko, vitamino B1 šaltinis. Teigiama, jog avižinių miltų gaminiai padeda sukurti pilnumo jausmą pavalgius, taip pat gali padėti sumažinti cholesterolio lygį.
Daily Spoon kilo iš noro Lietuvoje matyti kitokį sveikos gyvensenos produktą. Kur nebūtų tuščių pažadų ar stebuklingų lieknėjimo arbatų, o būtų tik tai, kas paremta mokslu ir padėtų švytėti bei jaustis gerai.
Radvilė
Daily Spoon įkūrėja
Šaltiniai:
- Bjarnadottir, M. A. S. (2019, May 17). Oats 101: Nutrition Facts and Health Benefits. Healthline.
- BSc, A. A., PhD. (2019, May 10). Buckwheat 101: Nutrition Facts and Health Benefits. Healthline.
- Jennings, M. K. S. (2019, April 26). 9 Health Benefits of Eating Whole Grains. Healthline.
- Harvard Health. (2019, November 8). Ditch the Gluten, Improve Your Health?
- Petre, M. A. S. (2019, May 8). Coconut Flour: Nutrition, Benefits, and More. Healthline.
- Why Almond Flour Is Better Than Most Other Flours. Healthline.