Peruvian maca – senovės inkų supermaistas - Daily Spoon
Eiti prie turinio
JAU PREKYBOJE: RAMINANTIS IR ATPALAIDUOJANTIS RITUALAS DE-STRESS
Mityba ir sveikata
Supermaisto nauda

Peruvian maca – senovės inkų supermaistas

Peruvian maca – senovės inkų supermaistas

Augalai yra galingas maistinių medžiagų šaltinis. Jie teikia organizmui būtiną maistą ir gali padėti atlikti tam tikras funkcijas. Vienas iš tokių augalų yra peruvinė pipirnė. Maca (Lepidium meyenii) – tai kryžmažiedė daržovė taip pat vadinama peruvine pipirne, kilusi iš Peru Andų kalnų grandinės aukštų plynaukščių. Šis augalas priklauso kopūstinių (garstyčių) šeimos ir Lepidium genties augalams. Lepidium yra viena didžiausių Brassicaceae šeimos genčių. Dar vadinama Peru ženšeniu, nors ir nepriklauso tai pačiai botaninei šeimai kaip ženšenis – ji gimininga brokoliams, kopūstams, taip pat yra ir ridikėlių giminaitė, o kvepia panašiai kaip irisai. Šaknis, kuri yra valgomoji daržovės dalis, panaši į pastarnoko ir ridikėlio hibridą, o jos viršūnės yra žalios, lapinės. Tai augalas, kurį kai kurie Peru gyventojai jau tūkstančius metų naudoja kaip maistą ir vaistą. Per pastaruosius kelis dešimtmečius ji visame pasaulyje išpopuliarėjo kaip natūrali priemonė nuo tam tikrų sveikatos problemų, įskaitant nevaisingumą ir mažą lytinį potraukį.

Šiek tiek istorijos

Iš tikrųjų, Andų gyventojai šią daržovę augina jau daugiau kaip 3000 metų. Tai vienas iš nedaugelio valgomųjų augalų, galinčių išgyventi atšiauriomis oro sąlygomis aukščiau nei 4 000 m Peru Andų kalnuose. Tradiciškai Andų gyventojai šakniavaisį naudojo kaip maistą, vartodami jį fermentuotame gėrime arba košėje. Pirmasis rašytinis aprašymas apie peruvinę pipirnę (kaip šaknį, nenurodant botaninio ar liaudiško pavadinimo) buvo paskelbtas 1553m., kuriame ispanų Peru užkariavimo kronikininkas Cieza de Leonas pažymėjo, kad Peru aukštikalnėse, ypač Bombono provincijoje, vietiniai gyventojai naudojo tam tikras šaknis maistui išlaikyti. Be to, Andų gyventojai peruvinę pipirnę naudojo kaip natūralų vaistą įvairioms sveikatos būklėms, pavyzdžiui, kvėpavimo takų ligoms ir reumatinėms ligoms, gydyti. Tėvas Cobo, Ispanijos jėzuitų misionierius ir rašytojas, pirmasis 1653m. aprašė augalo pavadinimą ir jo savybes. Jis teigė, kad šis augalas auga atšiauriausiose ir šalčiausiose vietovėse, kur nepavyktų auginti jokio kito žmogaus pragyvenimui skirto augalo. Cobo taip pat minėjo, kad augalas naudojamas vaisingumui didinti. Pastaraisiais metais peruvinės pipirnės produktų paklausa išaugo, greičiausiai dėl jau minėtų teiginių, kad augalas gali skatinti lytinį potraukį ir vaisingumą. Dėl visame pasaulyje išaugusios paklausos žmonės pradėjo masiškai auginti šį augalą kitose pasaulio dalyse, įskaitant kalnuotą Junano provinciją Kinijoje. Šis ridikėlių giminaitis pradėtas naudoti visur, pradedant latte ir kokteiliais, baigiant kapsulėmis ir net grožio produktais. Paprastai ji vartojama kaip malti milteliai – tokį produktą ir siūlome DailySpoon.

Kuo naudinga?

Sunku nemėgti peruvinės pipirnės, augalinės kilmės supermaisto, kuriame nėra kofeino. Manoma, kad augalo šaknis ne tik padeda pagerinti bendrą savijautą, bet ir subalansuoja hormonų lygį, palaiko energiją ir sveiką lytinį potraukį. Šis šakniavaisis ypatingas dar ir tuo, jog turi adaptogeninių savybių. Ką tai reiškia? Adaptogeninės vaistažolės (arba adaptogenai) apibrėžiamos kaip medžiagos, kurios padeda organizmui prisitaikyti prie įvairių fizinių ir emocinių krūvių. Taip pat galima teigti, kad tai yra nespecifinio veikimo augalai, kurie daro normalizuojantį poveikį organizmui. Adaptogeniniai augalai tradiciškai buvo naudojami kinų ir ajurvedos medicinoje ir vis dar vartojami energijos lygiui ir reakcijos į stresą sistemai palaikyti. Be šios šaknies, yra ir kitų populiarių adaptogeninių žolelių ir net grybų, pvz., amerikinis ženšenis, šventasis bazilikas, kininis citrinvytis, reishi grybai, ašvaganda. Ne veltui reishi grybus rasite ir DailySpoon supermaisto mišinuke Imunitetui, kuris skirtas papildomai organizmo apsaugai.

Daugiau energijos – geresnė nuotaika

Įrodyta, kad peruvinės pipirnės šaknis, panašiai kaip ir matcha, suteikia ilgalaikės energijos visai dienai be kofeino sukeliamo nervingumo, todėl galite jaustis budresni ir susitelkti į svarbius dalykus. Taip pat teigiama, kad šakniavaisis padeda sportininkams išlaikyti energiją. Vieno tyrimo metu nustatyta, kad po dviejų savaičių jo vartojimo, 40 km dviračių lenktynėse laikui įveikti, buvo pastebėtas teigiamas poveikis. Kaip tai susiję su nuotaika? Palaikydama teigiamą energijos lygį visą dieną, augalo šaknis taip pat gali padėti pagerinti nuotaiką.

Palaiko reprodukcinę funkciją

Žinoma kaip populiarus afrodiziakas, peruvinė pipirnė palaiko vyrų sveikatą. Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad ji palaiko vyrų reprodukcinę sveikatą, įskaitant sveiką lytinį potraukį, taip pat normalią prostatos funkciją įvairiais amžiaus tarpsniais. Tačiau šis augalas naudingas ne tik vyrams. Manoma, kad jis tonizuoja moterų reprodukcinę sistemą, palaiko seksualinį potraukį, taip pat gali padėti vaisingumui. Be kita ko, jis padeda spręsti moterų hormonų problemas, įskaitant tokias, susijusias su PMS ir menopauze. Kalbant apie menopauzę, klinikiniais tyrimais įrodyta, jog šis šakniavaisis padeda palengva pereiti menopauzės laikotarpį, o ir jam pasibaigus, gali padėti moterims palaikyti psichologinę sveikatą ir seksualinę funkciją.

Padeda palaikyti hormonų balansą

Daugeliui žmonių, galvojant apie hormonus, į galvą ateina tik mintys apie lytinius organus. Tačiau tiesa yra ta, kad hormonai kyla iš endokrininių liaukų, kurios išsidėsčiusios visame kūne. Hormonai nuolat dalyvauja daugelyje organizmo procesų, įskaitant medžiagų apykaitą, kognityvines funkcijas, nuotaiką ir alkio bei troškulio reguliavimą. Peruvinės pipirnės šaknis, maitindama antinksčius, gali padėti palaikyti subalansuotą hormonų kiekį. Kaip adaptogeninis augalas, ji palaiko normalią hormonų gamybą ir natūralią organizmo kepenų detoksikaciją.

Maistingų medžiagų jėgainė

Maca šaknis yra maistingų medžiagų jėgainė, turinti pagrindinių makro ir mikroelementų bei unikalių augalinių junginių, palaikančių aktyvų žmogaus organizmą. Kalbant apie makroelementus, sausoje šaknyje yra 59 % angliavandenių, 10,2 % baltymų, 8,5 % skaidulų ir 2,2 % lipidų. Jei kalbėtume apie mikroelementus, šaknis yra puikus vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminą C, varį ir cinką, šaltinis. Palyginti su baltosiomis bulvėmis, šis šakniavaisis pasižymi didesniu geležies ir kalcio kiekiu. Joje taip pat yra visos aštuonios nepakeičiamosios aminorūgštys ir daug fitonutrientų.

Kaip įtraukti šį supermaistą į savo rutiną?

Kaip jau minėjome, augalo šaknis turi daug maistinių medžiagų ir gali daryti teigiamą poveikį mūsų organizmo sveikatai. Peruvinės pipirnės šaknis yra įprastas Peru virtuvės ingredientas, suteikiantis patiekalams švelnų riešutų ir sviestmedžio skonį, tad jį paprasta įtraukti į mitybą. Šaknis turi mažai kalorijų, tačiau joje yra daug vitamino C, geležies, kalio ir vario, tad ja papildę savo patiekalus, mitybą praturtinsite gausybe maistingų medžiagų. Šakniavaisį galima dėti į kokteilius, avižinę košę, kepinius, energinius batonėlius ir kt. Jos skonis panašus į riešutų ir irisų, todėl puikiai dera su daugeliu saldesnių skonių. Paprastai šakniavaisio milteliai dedami į kokteilius, sultis ir košes, tačiau taip pat gali būti naudojami kaip kavos, šokolado ar aliejų sudedamoji dalis. Peru visa šaknis dažnai naudojama sriubose ir avižiniuose dribsniuose, skrudinama ir vartojama kaip daržovė arba iš jos gaminamas fermentuotas gėrimas, vadinamas “Chicha De Maca”. Gera žinia ta, kad jums nebūtina kraustytis į Andų kalnus, kad įtrauktumėte šį augalą į savo racioną. Aukščiausios kokybės peruvinės pipirnės miltelius rasite ir DailySpoon. Taip pat dalinamės vienu paprasčiausių receptų, kuris padės į mitybą įtraukti naudingų maistinių medžiagų netgi tomis dienomis, kai daug laiko praleisti virtuvėje nesinori.

Espresso kavos kokteilio receptas su peruvian maca

Daug pastangų nereikalaujantis receptas, kuris praverčia, kai stinga energijos arba užklumpa tas stiprus “norėčiau ko saldaus” jausmas apie 15 valandą popiet.

Kokteiliui pagaminti jums reikės:

½ stiklinės (125ml) espresso arba stiprios kavos;
½ stiklinės (125ml) augalinio pieno;
1 banano (būtų geriau šaldytas);
1 kupinas šaukštelis riešutų sviesto;
2 šaukštai avižinių dribsnių (suteikia sotumo);
Papildomai – 1 kupinas šaukštelis maca miltelių.

Gaminimo instrukcija

Paprasčiau nebūna – viską sudėkite į plaktuvą, plakite apie minutę ir ragaukite. Skanaus!

Kad ir kiek naudingų bei gydomųjų savybių turėtų šis augalas, svarbu paminėti, kad tai nėra stebuklinga piliulė, apsauganti nuo visų ligų. Kelionėje į sveikatingumą ir gerą savijautą šis supermaisto produktas, kaip ir visi kiti, yra tik papildoma pagalba. Norint pasiekti geriausių rezultatų, svarbu atsižvelgti į visus mūsų organizmo sveikatai įtaką darančius veiksnius, tokius kaip mityba, išorinė priežiūra bei patiriamas stresas.

Bendruomenė

Daugiau straipsnių