Spirulina – milteliai vs tabletės - Daily Spoon
Eiti prie turinio
RIBOTO LEIDIMO KALĖDINIAI GĖRIMAI JAU PREKYBOJE
Mityba ir sveikata
Supermaisto nauda

Spirulina – milteliai vs tabletės

Spirulina – milteliai vs tabletės

Džiovinti, mėlynai žali sūrūs jūros vandens dumbliai, kuriuose, pasak Niujorko universiteto Langonės medicinos centro, gausu karotenoidų ir B grupės vitaminų, daug svarbių mineralų, įskaitant kalcį, geležį, magnį, manganą, kalį ir cinką. Tai taip pat yra geras baltymų šaltinis – džiovintų melsvadumblių svorį sudaro daugiau kaip 70 proc. baltymų. Mėlynai žali dumbliai klesti šilto klimato zonose ir šiltame šarminiame vandenyje. Daugelis pasaulio kultūrų juos vis dažniau įtraukia į savo kasdienę mitybą dėl galingos maistinių medžiagų naudos. Šio supermaisto galima įsigyti džiovinto ir liofilizuoto, miltelių ar tablečių bei dribsnių pavidalu.

Visgi dvi labiausiai paplitusios melsvadumblių vartojimo formos yra milteliai ir tabletės. Tai taip pat yra kai kurių baltymų ir energijos suteikiančių miltelių mišinių sudedamoji dalis, jų dar galite rasti kai kuriuose sveiko maisto restoranų desertuose – kartais jie dedami į įvairius kepinius, pyragaičius arba triufelių tipo energetinius rutuliukus, dažniausiai gaminamus iš trintų datulių, riešutų, kokosų ir kitų natūralių ingredientų. Kai kuriems žmonėms šiek tiek pikantiškas jūros skonis gali pasirodyti atgrasus, tačiau jis puikiai atsveria ir padeda subalansuoti saldžius kokteilius ar sultis. Jei renkatės kokteilį, balansuokite bendrą skonį derindami melsvadumblius su saldžiais vaisiais, pavyzdžiui, bananais, ananasais ir mangais. Jei labiau mėgstate sultis, pabandykite jų įmaišyti į natūraliai saldžias jau minėtų ananasų ar apelsinų sultis.

Naudinga sveikatai

Melsvadumbliai turi ne tik daug aminorūgščių, bet ir daug kitų sveikatai naudingų savybių. Juose gausu baltymų, chlorofilo, kalcio, magnio ir geležies, tai yra puikus B grupės vitaminų, įskaitant vitaminą B12, šaltinis. Taip pat teigiama, kad jie padeda mažinti kraujospūdį, blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ir didina energijos kiekį.

  • Baltymai – padeda augti ir palaikyti raumenų masę.
  • Geležis – svarbi hemoglobino, raudonųjų kraujo kūnelių medžiagos, pernešančios deguonį visame organizme, sudedamoji dalis. Taip pat padeda mažinti nuovargio jausmą.
  • Chlorofilas – tai supermaistas, turintis daugybę galingų maistinių medžiagų, padedantis gyti žaizdoms, palaikyti hormonų pusiausvyrą, dezodoruoti ir detoksikuoti organizmą bei gerinantis virškinimo sistemos sveikatą.
  • Vitaminas B12 – didina energijos kiekį, palaiko tinkamą svarbiausių organizmo procesų veiklą, padeda išlaikyti sveikus nervus ir raudonuosius kraujo kūnelius.
  • Kalcis – padeda formuoti ir palaikyti stiprius ir sveikus kaulus.
  • Magnis – reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, palaiko normalią raumenų ir nervų funkciją bei normalų kraujospūdį.

Spirulina – milteliai vs tabletės

Dažniausiai vartojamos mėlynai žalių dumblių formos yra tabletės ir milteliai, tad apie jas plačiau ir pakalbėsime. Nors pagrindinė sudedamoji dalis yra ta pati, kai kalbama apie skirtingas produkto formas, visgi atsiranda tam tikrų skirtumų.

Virškinimo procesas

Jūsų virškinimo sistema gali pasisavinti ir tabletes, ir miltelius, nors dėl to, kad tabletės yra kietesnės ir kompaktiškesnės, jos gali būti nesuvirškintos arba suvirškintos tik iš dalies. Tai reiškia, kad rizikuojate negauti visos maistinės spirulinos vertės. Kai kurios tabletės dabar yra sukurtos taip, kad greitai suirtų ir būtų lengvai virškinamos, tačiau apskritai milteliai šia prasme visgi yra patikimesni ir organizmas juose esančias maistines medžiagas įsisavina lengviau lyginant su tabletėmis, kurios neretai gali suirti nepilnai. Nors miltelių privalumas yra lengvesnis įsisavinimas, jei juos derinsite su maisto produktais, kuriuos jūsų organizmas sunkiai apdoroja, taip pat galite prarasti melsvadumblių maistinę vertę. Pavyzdžiui, jei bent šiek tiek netoleruojate laktozės ir miltelius dedate į jos turintį kokteilį, jūsų organizmas gali nesugebėti įsisavinti visų naudingų medžiagų.

Rišamoji medžiaga

Kad tabletės išlaikytų savo formą ir būtų talpios, jose dažnai būna užpildų arba rišamųjų medžiagų, pavyzdžiui, silicio dioksido, tam tikros molio rūšies. Tokios rišamosios medžiagos nėra lengvai virškinamos jūsų organizme, todėl jam gali būti sunkiau suskaidyti tabletę ir visiškai įsisavinti produkto maistines medžiagas. Kadangi sudedamosios dalys galutiniame produkte išvardytos pagal svorį, kuo aukščiau sudedamųjų dalių sąraše yra rišiklis, pavyzdžiui, trečioji, o ne penktoji sudedamoji dalis, tuo daugiau rišiklio bus supermaisto tabletėje. Kai kurios tabletės gaminamos be rišiklių ar užpildų, tai patikrinti galite perskaitę tablečių pakuotės informaciją. Taip pat, kadangi tabletėms reikalingas rišiklis, jis gali sudaryti apie 20-30 proc. visos tabletės grynojo kiekio. Tai reiškia, kad norint gauti tokį patį kiekį supermaisto kaip kad vartojant jų miltelius, reikės suvartoti daugiau tablečių.

Naudojimo paprastumas

Vienas didžiausių tablečių privalumų yra tas, kad jas lengva laikyti ir nešiotis su savimi, todėl jas galite vartoti beveik visur. Tačiau ir supermaisto miltelius vartoti nesudėtinga, tiesiog reikia pasikliauti fantazija. Juos galima maišyti tiek į kokteilius ar kitus gėrimus, tiek į kepinius ar padažus. Tokiu atveju, supermaistą vartojant kaip gaminio ingredientą, padidėja galutinio produkto maistingumas. Pavyzdžiui, įberkite 1-2 valgomuosius šaukštus supermaisto miltelių į šviežias sultis ar kokteilį, gerai sumaišykite, kad pagamintumėte “žalią” gėrimą, kuriame gausu maistingųjų medžiagų. Juos taip pat galite maišyti su džiovintais produktais jau minėtiems kepiniams arba naudoti salotų padažuose, kad sutirštintumėte tekstūrą ir palepintumėte organizmą didesniu naudingų medžiagų kiekiu.

Galų gale, tiek supermaisto tabletės, tiek milteliai yra puikus pasirinkimas bei žingsnis sveikatingumo ir pilnavertiškos mitybos link. Tad drąsiai rinkitės tai, kas jums patogiau – nesuklysite nei vienu, nei kitu atveju. Jei nuspręsite rinktis spirulina miltelius, aukščiausios kokybės produktą rasite Daily Spoon.

Kaip vartoti?

Mėlynai žalsvi dumbliai yra vienas iš daugiausiai naudingų maistinių medžiagų turinčių supermaisto produktų. Skirtingai nei kiti sausumos augalai, jie neturi kietos celiuliozės ląstelės sienelės, todėl organizmui nekyla sunkumų juos virškinant. Šie dumbliai gausūs baltymais, juose yra visos 9 nepakeičiamosios aminorūgštys, kurių žmogaus organizmas negali pasigaminti, todėl turi gauti su maistu.

Sumaišius supermaisto miltelius su žalumynais, pavyzdžiui, lapiniais kopūstais, špinatais, agurkais ir laimu, pasigaminsite gaivų sulčių gėrimą. Juos taip pat galima vartoti vienus, su stikline vandens. Šiuo atveju skonis nebus pats maloniausias, tačiau kai kuriems žmonėms pakanka žinoti, kad tokiu būdu jie gauna daug naudingų maistinių medžiagų. Tiems, kuriems melsvadumblių skonis pernelyg neįprastas ir sunkiai pakeliamas, gali tekti jį maskuoti kitais maistingais produktais. Taigi, šio supermaisto miltelių galite įmaišyti ne tik į sultis ar kokteilius, bet ir į padažus ar salotas arba pabarstyti ant sriubų, kad kasdienė mityba būtų papildyta stipria baltymų, vitaminų ir mineralų doze. Populiarus receptas – įmaišykite 2 arbatinius šaukštelius miltelių į pesto padažą, kad patiekalas būtų maistingesnis, pabarstykite miltelių ant salotų arba įmaišykite jų į grietinės padažą, salsą ar gvakamolę.

Melsvadumblių latte

Ši greitai ir paprastai pagaminama 3 ingredientų latte natūraliai suteiks energijos prieš treniruotes ar kai paprasčiausiai jos stinga dienos metu.

Gėrimui pagaminti jums reikės:

1 puodelio augalinio pieno (pvz., migdolų);
1/2 arbatinio šaukštelio spirulina miltelių;
1 arbatinis šaukštelis pasirinkto saldiklio, pavyzdžiui, klevų sirupo.

Kaip gaminti?

Visus ingredientus supilkite į vieną talpą, suplakite ir patiekite su ledu. Taip pat galite viską sudėti į maišytuvą ir paprasčiausiai suplakti.

Cinamono ir anakardžių kremas

Šis sodriai žalias kremas puikiai tinka kaip kokteilių dubenėlių ar desertų priedas, pagardas prie vaisių. Jame gausu geležies, užtikrinančios energijos apykaitą, visaverčių baltymų ir B grupės vitaminų. Cinamonas puikiai subalansuoja cukraus kiekį kraujyje, yra magnio ir vario šaltinis.

Kremui pagaminti jums reikės:

1 puodelio mirkytų neapdorotų anakardžių riešutų;
½ arbatinio šaukštelio melsvadumblių miltelių;
½ puodelio klevų sirupo;
1 arbatinio šaukštelio ceilono cinamono;
½ puodelio vandens.

Kaip gaminti?

  1. Anakardžių riešutus mirkykite bent 8 valandas dubenyje vandens, geriausia – per naktį.
  2. Nusunkite vandenį ir sudėkite anakardžius į trintuvą.
  3. Įpilkite klevų sirupą, 1/2 puodelio vandens, ceilono cinamoną ir supermaisto miltelius. Sumaišykite iki vientisos kreminės masės.
  4. Pasitelkite fantaziją ir mėgaukitės! Kremą geriausia laikyti šaldytuve iki 5 dienų.

Bendruomenė

Daugiau straipsnių