Actekų atradimas
XVI a., kai ispanų užkariautojai atvyko į Meksiką, jie sužinojo, kad Meksikos slėnyje, sostinėje Tenočtitlane, gyvenantys actekai rinko ypatingą maistą iš ežero. Ispanų kronikininkai aprašė, kaip žvejai plonais tinklais rinko mėlynos spalvos dumblius iš marių ir iš jo gamino mėlynai žalią pyragą. Kitose legendose pasakojama, kad actekų pasiuntiniai bėgikai vartojo juos prieš bėgdami maratonus. Čado ežero pakrantėje gyvenantys Kanembu gyventojai drėgnus dumblius renka į molinius puodus, vandenį išleidžia per medžiaginius maišus ir išdžiovina ežero smėlėtame krante, kad dumbliai išdžiūtų saulėje. Tada pusiau išdžiovinti dumbliai supjaustomi mažais kvadratėliais ir gabenami į kaimus, kur baigiami džiovinti ant kilimėlių saulėje. Kai dumbliai išdžiūsta, moterys juos parduoda vietos rinkoje. Jie sutrinami ir sumaišomi su pomidorų ir paprikų padažu, užpilami ant sorų, pupelių, žuvies ar mėsos. Pyragėlius dažnai valgo neščiosios, nes tiki, kad tamsi jų spalva apsaugos jų dar negimusį kūdikį nuo piktų akių.
1967 m. Tarptautinė taikomosios mikrobiologijos asociacija spiruliną pripažino “nuostabiu ateities maisto šaltiniu”. Spirulinos maistinių savybių analizė visų pirma parodė, kad joje yra itin daug baltymų – apie 60-70 proc. sausosios masės; taip pat buvo nustatyta puiki baltymų kokybė (subalansuotas nepakeičiamųjų aminorūgščių kiekis). Šių pirmųjų duomenų pakako, kad XX a. septintajame dešimtmetyje būtų pradėta daug mokslinių tyrimų projektų pramoniniais tikslais, nes mikroorganizmai (mielės, chlorella, spirulina, kai kurios bakterijos ir pelėsiai) tuo metu atrodė tiesiausias kelias į nebrangius baltymus – kultinius “vienos ląstelės baltymus”.
Spirulina nauda ir rekomendacijos
Šis supermaisto produktas mūsų organizmo sveikatai naudingas tiek miltelių, tiek tablečių pavidalu. Štai keletas melsvadumblių savybių, kurios paskatins apsvarstyti jų įtraukimo į kasdienę mitybą galimybę.
Gausu antioksidantų
Oksidacinis stresas atsiranda, kai deguonis ilgainiui pažeidžia jūsų DNR ir ląsteles. Tai iš esmės kūno rūdys, tik jos nėra panašios į tas, kurios susidaro ant dviračio ar automobilio. Organizme jis gali pasireikšti lėtiniu uždegimu, vėžiu ir kitomis ligomis. Nuo oksidacinio streso apsisaugoti mums padeda antioksidantai – galingos medžiagos, padedančios apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų, t.y., nestabilių molekulių, pažeidžiančių sveikas organizmo ląsteles. Fikocianinas yra viena iš pagrindinių melsvadumblių sudedamųjų dalių. Pastarąjį dešimtmetį mokslininkai tyrinėjo jo antioksidacines, priešuždegimines ir priešvėžines savybes. Jie tvirtina, kad fikocianinas turi daug potencialo, kurį ateityje bus galima panaudoti farmacijos vaistuose. Tyrimai taip pat rodo, kad antioksidantai, kurių gausu melsvadumbliuose, gali būti naudingi jūsų širdies sveikatai.
Baltymų šaltinis
Baltymų yra kiekvienoje jūsų kūno ląstelėje. Jie būtini tinkamam raumenų, kaulų, odos, plaukų ir kūno audinių vystymuisi, palaikymui ir atstatymui. Baltymai taip pat padeda vykdyti daugelį organizmo cheminių reakcijų. Šis supermaisto produktas yra puikus liesų baltymų šaltinis: Jis gali pasigirti 60 proc. baltymų kiekiu, todėl yra daug turtingesnis baltymų šaltinis nei dauguma daržovių. Viename valgomajame šaukšte, turinčiame vos 20 kalorijų, yra 4 gramai baltymų.
Vertingi mineralai
- Kalis – būtinas normaliam visų ląstelių funkcionavimui. Jis reguliuoja širdies ritmą, užtikrina tinkamą raumenų ir nervų funkciją, yra gyvybiškai svarbus baltymų sintezei ir angliavandenių apykaitai.
- Kalcis – organizmui reikia kalcio, kad būtų sukurti ir išlaikyti stiprūs kaulai. Širdžiai, raumenims ir nervams taip pat reikia kalcio, kad jie tinkamai funkcionuotų.
- Magnis – pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, gali palaikyti sveiką cukraus kiekį kraujyje, pagerinti širdies sveikatą bei PMS simptomus.
- Cinkas – padeda imuninei sistemai ir medžiagų apykaitai. Cinkas taip pat svarbus žaizdų gijimui ir skonio bei uoslės pojūčiams. Vartojant įvairią mitybą, organizmas paprastai gauna pakankamai cinko.
Teigiamas poveikis cholesterolio kiekiui
Melsvadumbliai pasižymi cholesterolio kiekio reguliavimu – jie gali padėti pasiekti sveiką cholesterolio kiekį, nes didina gerojo DTL cholesterolio kiekį bei mažina blogojo MTL cholesterolio ir trigliceridų kiekį organizme.
Kaip įtraukti melsvadumblius į kasdienę mitybą?
Maišykite su saldžiomis sultimis
Miltelių sodrų, žemišką skonį gali atsverti natūraliai saldžios sultys, pavyzdžiui, apelsinų ar ananasų. Jei namuose turite sulčiaspaudę ar maišytuvą, kitą kartą, kai gaminsite mėgstamą vaisių kokteilį, paeksperimentuokite su šaukšteliu melsvadubmlių miltelių. Atminkite, kad ir nedidelis kiekis miltelių suteiks sultims ar kokteiliui sodriai žalią spalvą.
Pasigaminkite supermaisto gėrimą
Kai skubate ir vis tiek norite per dieną gauti didelį naudingų maistinių medžiagų kiekį, reikia papildomo maisto, šis labai paprastas supermaisto gėrimas bus puikus pasirinkimas.
Gėrimui pagaminti jums reikės:
500 ml gazuoto vandens;
1 šviežios citrinos;
6 lašų stevijos arba pasirinkto natūralaus saldiklio;
1-2 šaukštelių melsvadumblių miltelių.
Kaip gaminti?
Į ąsotį ar gertuvę įlašinkite stevijos lašelius ir įmaišykite supermaisto miltelius. Tuomet įspauskite citrinos sultis. Gerai suplakite, ir tik tada supilkite gazuotą vandenį.
Taip pat verta išmėginti ir mėtinį spirulinos kokteilį – jis ne tik palepins jūsų žarnyną, bet ir bus puikus desertas mėtinių ledų su šokoladu gabaliukais mylėtojams.
Pasigaminkite latte
Užuot griebęsi kofeino, kai reikia šiek tiek papildomos energijos, kodėl gi nepabandžius maistingesnės alternatyvos? Šis itin paprastas receptas padės jums pasijusti žvaliems ir kupiniems natūralios energijos – be jokio šalutinio poveikio. Viskas, ką jums reikia padaryti, tai sumaišyti pusę arbatinio šaukštelio supermaisto miltelių stiklinėje migdolų pieno (ar kito mėgstamo augalinio pieno) ir šiek tiek stevijos (arba pasirinkto natūralaus saldiklio, kaip kad klevų sirupo ar natūralaus medaus). Šis gėrimas savo energijos suteikiančiomis savybėmis bei žalia spalva panašus į matcha latte – dar vieną gėrimą, kurį privalu išbandyti.
Naudokite desertų gamyboje
Maistingesnė (bei išties skani) ledų alternatyva – mėtiniai ledai. Šiame recepte nėra pieno produktų, rafinuoto cukraus ar glitimo. Tik vaisiai, gerieji riebalai na ir, žinoma, melsvadumblių milteliai, kurie suteikia šiam desertui ne tik gausų naudingų medžiagų kiekį, bet ir tokią sodrią žalią spalvą. Gaminimo procesas gan paprastas – paprasčiausiai sudėkite reikalingus ingredientus į maišytuvą ar maisto procesorių ir su pertraukomis maišykite iki vientisos masės. Svarbu nepermaišyti, kitu atveju ledai ims tirpti. Patiekti rekomenduojame su smulkinto šokolado gabaliukais.