Esate girdėję apie nuostabaus skonio ir spalvos matchos lattę ar žaliuosius kokteilius, pagardinus šios arbatos milteliais? Teko išgirsti faktų apie matchą, bet dar nedrįsote jos įsileisti į savo virtuvę ir širdį? Tuomet kviečiame susipažinti su matcha arbatos nauda ir savybėmis bei galiausiai paragauti šio gamtos ir žmogaus išpuoselėto stebuklo.
Kas yra matcha?
Populiarioji matcha (tariame „mačia“) arbata dažniau siejama su japonų kultūra, tačiau iš tikrųjų ji kilusi iš Kinijos. Matchos ištakos siekia Tangų dinastijos laikus – VII–X mūsų eros amžius. Manoma, kad pirmieji arbatos lapelius malti pradėjo budistų vienuoliai dar VI-ajame amžiuje.
Vėliau matcha plačiai naudota japonų arbatos ceremonijose, kol tapo neatsiejama šios Rytų šalies kultūros dalimi. Budizmo religijoje žalioji ir matchos arbatos naudojamos meditacijos patirčiai sustiprinti, o dėl daugybės naudų sveikatai matcha laikoma sveikesne kavos alternatyva.
Kaip yra išgaunama Matcha arbata?
Matcha gaminama iš Tencha – žalių, nesmulkintų, specialiai apdorotų ir perdirbtų kininio arbatmedžio (Camellia sinensis) lapelių. Arbatmedžiai gali būti dengiami tinklais. Priklausomai nuo rūšies ir kokybės skiriasi ir dengimo laikas. Pavyzdžiui, ceremoninė matcha dengiama 3–4 savaitėms, prastesnės kokybės culinary grade matcha nedengiama iš viso.
Augalus apdengiant, lapeliuose susikaupia daugiau vertingųjų mikroelementų, suteikiamas sodresnis, unikalesnis skonis. Derlių nuėmus, lapeliai garinami ir džiovinami, atskiriami nuo stiebelių, o galiausiai sumalami i smulkius miltelius: matcha arbata paruošta naudojimui.
Matcha arbatos nauda
Matchos arbatos nauda po truputį patvirtinama ir moksliniuose tyrimuose. Biologiškai aktyvūs junginiai, aptinkami šios rūšies arbatoje, teigiamai veikia žmogaus organizmą. Matcha plačiai vertinama kaip antioksidantų turintis gėrimas, ji pasižymi antibakterinėmis savybėmis, gali padėti kovoti su uždegimais, gali turėti įtakos sklandžiai širdies sistemos veiklai, padėti subalansuoti nervų sistemą ir kt.
Puikus antioksidantų šaltinis
Matchos arbata turi katechinų – tai natūralūs antibakteriniai junginiai ir antioksidantai, susidarantys arbatos lapuose. Preliminariai skaičiuojama, kad matchos arbatos puodelyje antioksidantų gali būti net 3–10 kartų daugiau nei įprastoje žaliojoje ar juodojoje arbatoje.
Antioksidantai mūsų organizmui padeda kovoti su laisvaisiais radikalais – itin aktyviomis ir nestabiliomis molekulėmis, galinčiomis pažeisti ląstelių DNR, membranas ir kitas struktūras. Dėl šių pažeidimų žmonės suserga lėtinėmis, onkologinėmis ligomis, anksti pradeda senėti.
Taigi, matcha arbatoje esantys antioksidantai padeda atremti laisvųjų radikalų poveikį, išsaugoti stiprų imunitetą, o kartu – ir puoselėti sveikatą, jaunatviškumą.
Mažesnė kraujotakos ir širdies negalavimų rizika
Labai dažnai prie teigiamo matchos poveikio minima ir tai, kad šioje arbatoje esantys katechinai turi įtakos širdies sistemos darbui bei gali pagerinti kraujotakos sistemos būklę. Viename reprezentatyviame tyrime, prasidėjusiame dar 1994 m. ir trukusiame daugiau nei 11 metų, buvo stebima per 40 tūkst. žmonių.
Tyrime buvo dokumentuojamas žaliosios ir matcha arbatų poveikis dalyvių sveikatai. Kiekvienas iš dalyvių kasdien išgerdavo iki 5 puodelių arbatos. Mokslininkai nustatė, kad žalioji arbata teigiamai veikia kraujotakos sistemą. Taip pat matcha arbata gali turėti įtakos kovojant su ateroskleroze.
Efektyvesnė kūno svorio kontrolė
Gera žinia – matcha puikiai tinka lieknėjantiems. Katechinai, esantys matchoje, gali pagerinti medžiagų apykaitą, virškinimą, padėti skaidyti riebalus.
Matcha arbatos nauda yra akivaizdi: ji beveik neturi kalorijų, o organizmui suteikia ne mažiau energijos nei kava. Taip pat ši arbata padeda sumažinti sportuojančiųjų nuovargį bei raumenims greičiau prisitaikyti prie treniruočių.
Padeda atsipalaiduoti, gerina darbingumą
Matcha arbatoje yra L-teanino, kuris teigiamai veikia centrinę nervų sistemą: padeda sumažinti nerimą, stresą, pagerina nuotaiką, darbingumą, stimuliuoja protinę veiklą, pagerina dėmesio koncentraciją, padeda susikaupti (taip pat ir vyresnio amžiaus žmonėms). Vienu metu jaučiamės ir budrūs, ir atsipalaidavę: gebame tiek ir intensyviai dirbti, ir pasinerti į meditaciją.
Padeda švelniai pažadinti organizmą
Kaip ir kitų rūšių žaliojoje arbatoje, matchoje yra stimuliatoriaus kofeino (šiuo atveju vadinamo teinu). Arbatoje kartu su kitais junginiais (taninais) skiriasi ir kofeino savybės: energija išskiriama lėčiau, mažesni jos šuoliai, ilgiau trunkantis poveikis. Išgėrus puodelį matchos, kofeino poveikis atsiskleidžia palaipsniui, nejuntame nerimo.
Viename grame matcha arbatos yra apie 20–40 mg kofeino, arbatai ruošti prireiks 1–4 gramų miltelių, tad 1 puodelyje matchos arbatos yra apie 70 mg kofeino.
Palengvina virškinimo trakto negalavimus
Arbatos sudėtyje yra daug ingredientų, teigiamai veikiančių virškinimo traktą – tai taninai, kalcis ir katechinai. Taninai gali raminti skrandį ir žarnyną, kurio veikla sutriko dėl netinkamos mitybos ar lėtinės ligos. Kalcis svarbus normaliam virškinimo fermentų veikimui.
Matcha arbata tinka ir švytinčiai odai
Matcha nauda yra dvejopa: išorinė ir vidinė. Kai kurios šios arbatos sudėtyje esančios medžiagos neleidžia odai senti, saugo nuo pažeidimų ir teigiamai veikia jos atspalvį. Teigiamą poveikį vėlgi lemia katechinai, laikomi stipriais antioksidantais. Jie apsaugo nuo laisvųjų radikalų, UV spindulių ir šalčio poveikio.
Šalutinis matchos poveikis – koks jis?
Kaip ir vartojant daugelį natūralių augalinių produktų, į kasdienę mitybą įtraukus matchą taip pat galimas šalutinis poveikis. Tiesa, jis pasireiškia tik vartojant arbatos labai gausiai, nuolat perdozuojant.
Matchoje yra kofeino, tad dažnai šalutinis poveikis yra susijęs būtent su jo perdozavimu. Gali pasireikšti:
- galvos svaigimas;
- galvos skausmai;
- rėmuo;
- viduriavimas, kiti skrandžio sutrikimai.
Kaip paruošti matcha arbatą?
Paprasčiausias matcha arbatos paruošimas – į puodelį berti pusę šaukštelio miltelių ir užpilti trupučiu karšto, iki 60–70 °C pašildyto vandens. Tuomet arbatą reikia kruopščiai išplakti, po to įpilti daugiau vandens. Arbatos miltelius galima užpilti ir karštu pienu (įprastu ar augaliniu), berti į kokteilius, košes ar jogurtus. Daugiau puikių receptų ir vartojimo rekomendacijų rasite šiuose mūsų puslapiuose: matcha arbata ir ceremoninė matcha.
Atkreipkite dėmesį, kad matchos nerekomenduojama gerti tuščiu skrandžiu.
Daug mačios neturėtų vartoti nėščios moterys: joms apskritai patariama riboti kofeino kiekį. Saugi dozė – 1–2 matchos puodeliai per dieną.
Šaltiniai:
- Antioxidant Properties and Nutritional Composition of Matcha Green Tea
- Green Tea Catechins and Cardiovascular Health: An Update
- Consumption Of Green Tea Associated With Reduced Mortality In Japanese Adults
- Effect of matcha consumption on gut microbiota in healthy Japanese individuals: study protocol for a double-blind crossover interventional study
- Matcha green tea beverage moderates fatigue and supports resistance training-induced adaptation
- Effects of Daily Matcha and Caffeine Intake on Mild Acute Psychological Stress-Related Cognitive Function in Middle-Aged and Older Adults: A Randomized Placebo-Controlled Study