Chaga nauda ir vartojimas - Daily Spoon
Eiti prie turinio
RIBOTO LEIDIMO KALĖDINIAI SKONIAI, SPECIALŪS RINKINIAI IR DOVANOS JAU LAUKIA
Adaptogenai
Grožio gidas

Chaga nauda ir vartojimas

juodasis beržo grybas

Čagos grybas – unikalus adaptogeninis grybas, augantis šaltuose Šiaurės Europos, Azijos ir Šiaurės Amerikos regionuose. Tradicinėje kinų medicinoje jau šimtmečius garbinama čaga pastaruoju metu išpopuliarėjo kaip supermaistas, potencialiai turintis daugybę sveikatai naudingų savybių. Pasistengsime kuo daugiau atskleisti apie šį grybą, gilinantis į jo kilmę, visapusišką naudą mūsų organizmui ir įvairius vartojimo būdus.

Kas yra chaga?

Chaga (liet. juodasis beržo grybas), moksliškai vadinama Inonotus obliquus, yra parazitinis grybas, daugiausia augantis ant beržų. Jo išvaizda išskirtinė, primenanti apanglėjusią masę arba apdegusį medienos gabalėlį. Nepaisant ne itin viliojančios išvaizdos, čiaga yra maistingųjų medžiagų ir biologiškai aktyvių junginių jėgainė. Joje, teigiama, gausu vitaminų, mineralų, antioksidantų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų, todėl ji gali būti itin naudingas maisto papildas.

Chaga nauda

Kokios yra juodojo beržo grybo gydomosios savybės?

  • Pastiprinimas imunitetui: Tyrimai rodo, jog chagoje yra įvairių imunitetą stiprinančių junginių, įskaitant beta gliukanus, polisacharidus ir triterpenoidus. Šios medžiagos stimuliuoja imuninę sistemą, stiprina jos gebėjimą kovoti su infekcijomis, virusais ir ligomis. Tyrimai parodė, kad chagos junginiai gali padėti moduliuoti imunines reakcijas, skatindami subalansuotą ir veiksmingą imuninės sistemos veiklą. Stiprindama natūralius organizmo gynybos mechanizmus, čaga gali padėti sumažinti infekcijų riziką ir prisidėti prie bendros gerovės.
  • Antioksidantų jėgainė: Chaga turi daug antioksidantų, todėl padeda kovoti su laisvųjų radikalų sukeltu oksidaciniu stresu. Šiuo aspektu ji net pralenkia kitų gerai žinomų supermaisto produktų, tokių kaip mėlynės ir acai uogos, vertę. Antioksidantai apsaugo ląsteles nuo pažeidimų, todėl gali sumažinti net ir lėtinių ligų riziką.
  • Priešuždegiminės savybės: Chaga, teigiama, pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis, kurias lemia tokie junginiai kaip betulino rūgštis ir ergosterolio peroksidas. Mažindama uždegimą, Chaga gali palengvinti simptomus, susijusius su įvairiomis uždegiminėmis ligomis, pavyzdžiui, kai kurių žarnyno ar odos ligų.
  • Kepenų sveikatos palaikymas: Chaga tradiciškai buvo vartojama kepenų sveikatai palaikyti. Šiais laikais atlikti tyrimai rodo, kad jos veiklieji junginiai gali padėti apsaugoti kepenų ląsteles nuo toksinų daromos žalos, skatinti detoksikaciją ir gerinti bendrą kepenų funkciją.
  • Kovai su senėjimu ir odos sveikatai: Kovodama su antioksidacine pažeida ir uždegimais, chaga yra daug žadantis pagalbininkas, skatinantis senėjimo procesų stabdymą ir tausojantis odos sveikatą. Neutralizuodama kenksmingus laisvuosius radikalus ir mažindama uždegimą, čiaga gali padėti apsaugoti odą nuo oksidacinio streso ir pažeidimų. Reguliarus čagos arbatos, miltelių ar kapsulių įtraukimas į mitybą gali suteikti naudos odos sveikatai ilgalaikėje perspektyvoje. Be to, vietinis čagos ekstrakto arba prisotintų odos priežiūros priemonių naudojimas gali tikslingai maitinti odą ir taip prisidėti prie jos skaistumo.

Tyrimai rodo, kad čagos biologiškai aktyvūs junginiai gali padidinti odos elastingumą, to pasekoje, sumažinti raukšles ir taip vizualiai atjauninti veido odą. Be to, čagos priešuždegiminis poveikis, teigiama, gali palengvinti tokias įprastas odos ligas kaip egzema ir psoriazė, nuraminti sudirgimą ir palaikyti bendrą odos sveikatą. Norintiems pagerinti esamą odos būklę, rekomenduojame apsvarstyti čiagos įtraukimą į savo mitybą, žinoma, prieš pradedant vartoti būtina pasitarti su jūsų sveikatos priežiūros specialistu.

  • Cukraus kiekio kraujyje reguliavimas: Keletas atliktų tyrimų rodo, kad čaga gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, mažindama gliukozės absorbciją. Tai, teigiama, gali būti naudinga diabetu sergantiems asmenims arba tiems, kuriems yra rizika susirgti šia liga.
Chaga grybo nauda
Kaip vartojamas chaga grybas?

Juodojo beržo grybo paruošimas ir vartojimas

Čagos kapsulės. Tokiu pavidalu vartojama chaga leidžia užtikrinti, kad visuomet bus suvartojama tokia pati standartizuota dozė, o ir vartojimas itin paprastas ir patogus – vos keletas kapsulių per dieną, užgeriant stikline vandens. Daugiau apie Daily Spoon Chaga kapsules čia.

Čagos arbata. Juodasis beržo grybas: paruošimas vyksta sumalant arba sulaužant grybą į mažus gabalėlius ir kelias valandas pavirkite karštame vandenyje. Skystį perkoškite ir vualia – arbata paruošta. Jei norėsite šiek tiek pakoreguoti skonį, šaukštelis medaus arba griežinėlis citrinos tam puikiai tiks.

Čagos tinktūra. Visų pirma, tinktūra – tai koncentruotas skystas Čagos ekstraktas, paprastai gaminamas naudojant alkoholį arba gliceriną kaip tirpiklį. Tai patogus vartojimo būdas, kadangi galima nesunkiai įlašinti į gėrimus arba vartoti tiesiai per burną. Vadovaukitės ant čagos tinktūros/ekstrakto pateiktomis instrukcijomis, kad suvartotumėte rekomenduojamą dozę.

Čagos milteliai. Šio universalaus produkto galima dėti į kokteilius, kokteilius, sriubas arba juo apibarstyti dribsnius ir jogurtus. Tai koncentruota chagos naudingųjų junginių dozė.

Apibendrinimas

Vis daugiau žmonių pereina natūralesnio ir holistinio sveikatingumo požiūrio, tad chaga grybas tapo itin vertinamu supermaistu. Dėl įvairių privalumų, įskaitant imuninės sistemos palaikymą, antioksidacinę galią, priešuždegimines savybes, naudą kepenų sveikatai ir odai, cukraus kiekio kraujyje reguliavimą, šis grybas yra ypatingas bet kurio sveikata besirūpinančio žmogaus kasdienybės priedas. Nesvarbu, kuria forma – kaip arbata, tinktūra/ekstraktas, milteliai ar kapsulės, teisingai vartojama chaga gali suteikti tikrai daug naudos sveikatai.

Šaltiniai:

Bendruomenė

Daugiau straipsnių