Žingsniai kaip paruošti matcha arbatą teisingai | Daily Spoon
Eiti prie turinio
NEMOKAMAS PRISTATYMAS Į PAŠTOMATĄ UŽSAKYMAMS NUO 66 EURŲ
Matcha

Kaip paruošti matcha arbatą: svarbiausi žingsniai ir dažniausios klaidos

Kaip paruošti matchą

Matcha arbata Lietuvoje išpopuliarėjo tik prieš keletą metų, kai išaugo susidomėjimas sveika gyvensena, supermaistu ir augalinės kilmės alternatyvomis. Šiandien matcha jau žinoma ne tik kaip sodriai žalios spalvos gėrimas, bet ir išskirtinis įvairių gėrimų, sveikuoliškų desertų ir net grožio produktų ingredientas.

Visgi dar tikrai ne kiekvienas ragavo šį gėrimą, o tuo labiau – žino, kaip paruošti matcha arbatą teisingai. Nors teisingai ją pagaminti nėra sudėtinga, svarbu žinoti kelis esminius dalykus. 

Šiame įraše pasidalinsime įdomybėmis apie matcha arbatą ir praktiniais patarimais, kaip teisingai ir skaniai gaminti šį gėrimą – kad kasdienis šios arbatos puodelis kaskart džiugintų vis labiau!

Kas yra matcha arbata?

Matcha – tai japoniška žaliosios arbatos rūšis, kuri yra gaminama iš Camelia sinensis augalo (liet. kininis arbatkrūmis). Tai yra tas pats augalas, iš kurio gaminamos ir kitos populiarios arbatos – paprasta žalioji, taip pat juodoji, baltoji ir ulongo (angl. oolong). Visgi matchos gamybos procesas nuo šių arbatų rūšių skiriasi.

Matchai išgauti, augalas yra specialiai auginamas ir perdirbamas. Pavyzdžiui, paskutiniosiomis savaitėmis iki derliaus nuėmimo jis auga pavėsyje, kad lapeliai įgytų naudingąsias savybes. Nuskynus, lapeliai yra garinami, o po to džiovinami. Sudžiovinti lapeliai yra sumalami į smulkius miltelius ir taip gaunama matcha arbata.

Kuo matcha naudinga organizmui?

Matcha arbata – ne tik skanus ir estetiškai patrauklus gėrimas. Kokybiška matcha dėl unikalios savo sudėties teikia didžiulę naudą sveikatai:

  • Turi daug antioksidantų, kurie padeda stabilizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus ir taip sumažina lėtinių ligų, uždegimų riziką, taip pat atitolina senėjimo procesus.
  • Daro teigiamą įtaką protinei veiklai. Matchoje esantis L-teaninas, sąveikaudamas kartu su kofeinu sukuria unikalų efektą: atsiranda energija, budrumas, bet išvengiama staigaus energijos lygio kritimo, kas dažnai nutinka išgėrus įprastos kavos.
  • Skatina medžiagų apykaitą ir teigiamai veikia lieknėjimo procesus, tad ypač tinka kaip kavos alternatyva tiems, kurie nori numesti svorio.
  • Mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, nes mažina cholesterio kiekį kraujyje ir kraujospūdį.
  • Gerina nuotaiką ir padeda detoksikuotis. Sudėtyje yra chlorofilo, kuris padeda organizmui pašalinti toksinus ir puoselėja odos sveikatą, bei L-teanino, kuris gerina nuotaiką ir mažina streso lygį.

Matcha išties unikali – ją išbandyti verta ne tik dėl subtilaus, umami skonio, bet ir dėl ypatingos naudos organizmui! Kad gautumėte visas naudingąsias savybes, per dieną pakanka suvartoti 1–4 g (1–2 arb. š.) matchos – tai atitinka vieną ar du puodelius matcha arbatos.

Matcha arbatos nauda

Kokie įrankiai reikalingi matchai ruošti?

Pagal senąsias japonų tradicijas, ypač arbatos ceremonijoje (jap. Chanoyu), matchai ruošti naudojama daugiau kaip 10 skirtingų įrankių. Visgi matcha arbatos paruošimui namų sąlygomis, tiek atributikos tikrai nereikia – užtenka vos kelių įrankių:

  • Bambukinė matcha šluotelė tai bene pagrindinis įrankis, nuo kurio ir reikėtų pradėti. Jis padės gerai išplakti miltelius: tinkamai paruoštame matcha gėrime neturi likti jokių gumulėlių, o su įprastu arbatiniu šaukšteliu tokio efekto nepasieksite. Šluotelė ypatingai tiks tiems, kurie nori patirti autentišką matcha gamybos ceremoniją!
  • Elektrinis plakiklis – tai alternatyva šluotelei. Su juo greitai ir paprastai paruošite matcha gėrimą, kuriame nebus jokių gumulėlių. Šį plakiklį taip pat panaudosite purioms pieno putoms išplakti.   
  • Specialus, unikalios formos matchos dubenėlis – jis turi būti pakankamai platus, kad jame būtų patogu išplakti miltelius.
  • Bambukinis šaukštelis galima išsiversti ir be jo, bet jis padės tiksliau pamatuoti miltelių kiekį. 1–2 šaukšteliai atitinka 1–2 g matchos.

Kai matcha taps jūsų kasdieniu ritualu ir norėsis dar labiau ištobulinti savo įgūdžius, jūsų virtuvės lentyną gali papildyti matchos šluotelės laikiklis – jis padės ilgiau išlaikyti šluotelės formą ir užtikrins patogesnį jos laikymą. Taip pat jums gali praversti sietelis: persijodami miltelius prieš plakimą užtikrinsite, kad arbatoje nesusidarys gumulėliai.   

Jei ieškote šios arbatos gamybai skirtų įrankių ar norite atrasti skirtingų rūšių matcha miltelius, verta pasižvalgyti po visus matcha produktus „Daily Spoon“ el. parduotuvėje.

Kaip paruošti matcha arbatą paprasčiausiu būdu?

Yra du tradiciniai būdai, kaip labai paprastai paruošti matcha arbatą. Vienas jų skirtas norint paruošti skystą, kitas – tirštesnę matcha.

Žingsniai kaip paruošti matcha arbatą

Usucha (skystesnė matcha)

  1. Pasiruoškite matcha gėrimui reikalingus įrankius: miltelius, dubenėlį, plakiklį ar šluotelę.
  2. Užvirkite vandenį ir pravėsinkite jį iki 50–70 °C.
  3. Dozavimas: du arb. š. matchos miltelių užpilkite 70 ml pravėsusio vandens. 
  4. Plakite matchą: jei naudojate bambukinę šluotelę, tai darykite greitais W formos judesiais tol, kol susidarys švelnios putos. Taip pat galite išplakti elektriniu plaktuvu. 

Papildomas patarimas: jei norite tobulo rezultato, prieš plakdami miltelius juos persijokite specialiu sieteliu – taip išvengsite gumuliukų.

Žingsniai kaip paruošti matcha arbatą

Koicha (tirštesnė matcha)

  1. Pasiruoškite matcha gėrimui reikalingus įrankius: miltelius, dubenėlį ir šluotelę.
  2. Užvirkite vandenį ir pravėsinkite jį iki 50–70 °C.
  3. Dozavimas: tris ar keturis arb. š. matchos miltelių užpilkite 40 ml šiek tiek pravėsusio vandens.
  4. Maišymas: neplakite arbatos – tirštą konsistenciją išgausite lėtai maišydami, o tam geriausiai tiks bambukinė šluotelė.

Papildomas patarimas: Koicha matcha neturės putų, todėl jos gamybai ypač praverstų sietelis, nes lėčiau maišant atsiranda didesnė tikimybė, kad daugiau gumulėlių liks arbatoje.

Matcha gėrimo variacijos: kaip gaminti matcha kitaip

Matcha ypač palanki virtuvės eksperimentuose, tad ir šį gėrimą galime paruošti daugybe skirtingų būdų. Nuo jau aptartų tradicinių variantų, kuriuose naudojami tik arbatos milteliai ir vanduo, iki modernesnių, tokių kaip karšta arba šalta matcha su pienu ar gaivinantys gėrimai, pavyzdžiui, matcha glotnutis ar limonadas.

Matcha latte

Jei galvojate, kaip paruošti matcha latte, žinokite, kad karštai matchai su pienu gaminti tinka bet koks pienas: paprastas karvės arba augalinis, pavyzdžiui, kokosų, migdolų, avižų. Pirmiausia įprastu būdu reikia paruošti karštą matcha gėrimą su vandeniu, tuomet pašildyti pieną (jokiu būdu neužvirinkite). Jei norite papildomos putos, galite pieną išplakti specialiu plakikliu. Tuomet viską sujunkite ir mėgaukitės ypatingo skonio matcha latte! Ypatingai skanu tokią matcha latte pagardinti braškių sirupu – džiugins ne tik skonis, bet ir vaizdas. Kaip teisingai pasigaminti matcha latte namuose rasite šiame vaizdo įraše.

Iced matcha latte

Pirmiausia tradiciniu būdu paruoškite matcha gėrimą. Šaltame vandenyje arbatos milteliai neištirps, tad net ir šaltam gėrimui būtina miltelius išplakti karštame vandenyje. Tuomet į didesnę stiklinę dėkite ledo kubelius, pilkite šaltą pieną ir lėtai supilkite matcha arbatą. Štai ir viskas – tobulas gėrimas karštai vasaros dienai jau paruoštas! Galite pagardinti mėgstamu sirupu. Šiam gėrimui jums taip pat prireiks stiklinio šiaudelio.

Matcha glotnutis

Į blenderį sudėkite vieną šaldytą bananą, saujelę špinatų ir įpilkite 200 ml augalinio pieno. Suplakite iki vientisos masės, įpilkite tradiciniu būdu paruoštą matcha arbatą ir dar kartą viską suplakite. Rezultatas: maistingas, greitai pagaminamas ir gardus glotnutis, kuris suteiks energijos darbingą dieną.

Matcha limonadas su citrina

Dar vienas karštą dieną gaivinantis gėrimas – matcha limonadas su citrina. Pirmiausia paruoškite įprastu būdu matcha gėrimą, pagardinkite 1–2 šaukštais citrinos sulčių ir viską užpilkite 300 ml šalto vandens. Puikiai tinka ir gazuotas vanduo. Skonis gali būti kartokas, tad tinka pagardinti trupučiu medaus ar klevų sirupo. Šis gėrimas ne tik gaivina, bet ir detoksikuoja!

Tokie receptai puikiai parodo, kaip pasigaminti matcha ne tik tradiciškai, bet ir kūrybiškai derinant ją su įvairiais skoniais bei gėrimų variacijomis.

Kokios yra dažniausios klaidos ruošiant matcha?

Matcha arbatos paruošimas – gana paprastas procesas. Visgi jis turi savo unikalumo – nežinant tam tikrų niuansų, dažnai pasitaiko klaidų. Štai pagrindinės klaidos ruošiant matcha gėrimą:

  • Per karštas vanduo: matchos gamyboje nenaudokite verdančio vandens – jis turi būti jau pravėsęs.
  • Netinkamai plakama: plakimui netinka paprasti virtuviniai šaukštai, tam reikia specialios bambukinės šluotelės – tik tokiu atveju neliks gumulėlių.
  • Netinkamas vandens ir miltelių kiekio santykis: tai gali lemti per silpną arba atvirkščiai – per stiprią matcha arbatą, kas neigiamai veikia ne tik matchos poveikį organizmui, bet ir gėrimo skonį.
  • Neperkošiami matchos milteliai: lieka gumulėliai, trūksta vientisumo, švelnumo.   
  • Naudojama nekokybiška matcha: tai lemia kartų skonį ir per tamsią gėrimo spalvą.

Svarbiausia – kokybiška matcha

Matcha arbata dėkinga tuo, kad leidžia eksperimentuoti virtuvėje tarpusavyje derinant įvairiausius skonius. Visgi tobulai matchai pagaminti nepakaks net ir labiausiai įgudusių rankų, jei pati matcha arbata nebus kokybiška. Tačiau kaip atskirti, kad matcha tikrai aukštos kokybės?

  • Kilmė: tikroji matcha yra gaminama Japonijoje ir paprastai žymima kaip ceremonial grade – tai ceremoninė rūšis, skirta būtent gėrimui. Dėl savo aukštos kokybės, ši matcha dažniausiai yra geriama tiesiog viena, be jokių priedų. Tuo tarpu klasikinė matcha labiausiai tiks latte gėrimui ir maisto gamybai.
  • Spalva: aukščiausios kokybės matcha yra ryškiai žalios, smaragdinės spalvos, pasižyminti sodrumu.
  • Tekstūra: aukštos kokybės milteliai primena talką ir turi šiek tiek smulkių, krakmolingų dalelių, bet neturi būti sulipę ar grūdėti.
  • Kvapas: tikrai kokybiška matcha turi stiprų, gaivų, salstelėjusį, šiek tiek žolinį kvapą.
  • Pakuotė: matchos kokybei labai svarbu laikymo sąlygos – ji turėtų būti supakuota sandarioje, uždaroje pakuotėje.    

Ieškote tokios matchos? Išbandykite „Daily Spoon“ matcha – pagaminta Japonijoje, Kyoto regione, šviežiai malama tik pagal užsakymą. Tobulas pasirinkimas autentiškai arbatai ar kremiškai matcha latte namuose.

Bendruomenė

Daugiau straipsnių

@dailyspoon.stories

Prisijunk prie Daily Spoon bendruomenės