Kaip ir kiekvienas žinome, kad skrandyje vyksta pirminis maisto virškinimas ir dalinis iš virškinimo išgautų medžiagų įsiurbimas. Kone kiekvienas esame pajutę staigius ir itin nemalonius skrandžio skausmus ar pajutę, kad jis tarsi nustojo veikti, dėl ko pradeda kankinti prasta bendra savijauta. Tam nutikus, pradedame galvoti, ar dėl atsiradusio skausmo kaltas maistas, ar yra kokia rimtesnė problema, ką valgėme iki skausmo pradžios, žadame sau, kad daugiau to maisto ar jo derinių nebevalgysime. Bet, iš tiesų, kaip žinoti, kada skrandžio skausmas yra prastos mitybos rezultatas, o kada rimtos ligos pasekmė? Ką galima valgyti bei derinti kartu, o ko reikėtų pasistengti išvengti?
Kas kenkia skrandžiui?
Apie sveiką mitybą bei subalansuotą gyvenimo būdą jau esame ne kartą rašę. Prasta mityba ir neteisingas maisto produktų pasirinkimas dažniau renkantis nesveiką bei žalingi įpročiai itin kenkia skrandžiui ir gali priversti jį streikuoti. Šiuolaikiniam žmogui gali būti sudėtinga nuolat rūpintis sveika mityba – įtempta ir streso kupina kasdienybė, laiko stoka neretai priverčia pasirinkti pietums pusgaminį ar kokią sočia nesveiko greito maisto porciją. Viena ar kelios tokios dienos tikrai neturėtų stipriai pakenkti, tačiau toks užsitęsęs gyvenimo būdas gali privesti prie susidūrimo su rimtomis ir ne taip paprastai išsprendžiamomis problemomis. Taigi, prasti maisto pasirinkimai bei kasdienis stresas, nerimas ar įtampa gali mums pakenkti negrįžtamai.
Skausmas nerviniu pagrindu
Į neretai pasitaikantį skrandžio skausmą nerviniu pagrindu yra numojama ir dėl nepatogumų kaltinama mityba, tačiau to daryti nereikėtų. Dėl dažnai ar nuolat patiriamo streso gali pradėti kankinti ir ne tik vienkartiniai skrandžio streikai, tačiau ir ilgalaikės lėtinės ligos. Ne tik įvairios skrandžio, žarnyno ir tulžies ligos bei opos, tačiau ir hormonų disbalansas, sukeliamas smegenų, veikiamų streso, kuris taip pat turi įtakos sklandžiai virškinimo veiklai, mat hormonų disbalanso metu gali padidėti hormono kortizolio lygis, kuris smarkiai sutrikdo virškinamosios sistemos veiklą. Vienintelis kelias sustabdyti streso sukeliamus skrandžio skausmus ir kitus sutrikdymus – išmokti valdyti situacijas ir taip kontroliuoti patiriamą stresą bei nerimą. Svarbu yra ne stengtis vengti tokių situacijų, o išmokti su jomis susidoroti, kiekvieną dieną rasti laiko poilsiui ir buvimui su savimi, džiuginančiai veiklai ar kitiems atpalaiduojantiems užsiėmimams.
Skrandžio ligos
Jei su skrandžio skausmais susiduriate neretai, reikėtų šiek tiek rimčiau pažiūrėti į šią problemą, nes tai gali būti rimtos ligos požymis. Nuolat jaučiamas diskomfortas pilve, varginantys virškinimo ar tuštinimosi sutrikimai, sumažėjęs apetitas ar atsiradę rėmens požymiai gali pranešti, kad sergate viena iš skrandžio ligų. Tokių ženklų, kaip ir kitų nemalonių pokyčių organizme, nereikėtų ignoruoti ir svarbu laiku kreiptis į gydytoją-specialistą. Net ir bijant galimos diagnozės geriau nedelsti, nes uždelsta liga gali būti ir dažniausiai tampa sunkiau išgydoma.
Dažniausiai pasitaikančios skrandžio ligos:
- Gastritas – tai skrandžio gleivinės uždegimas. Gali būti ūminis ir lėtinis – dar viena priežastis neuždelsti vizito pas specialistą. Pagal statistinius duomenis, daugiau žmonių yra linkę sirgti ūminiu gastritu.
Pagrindiniai simptomai: nevirškinimas, pykinimas ar vėmimas, žagsulys, pilvo pūtimas ir apetito stoka, patamsėjusios ar juodos spalvos išmatos dėl kraujavimo iš skrandžio. - Dirgliosios žarnos sindromas (DŽS) – tai funkcinis virškinamojo trakto sutrikimas.
Pagrindiniai simptomai: pilvo skausmas, dujų kaupimas, dažnas tuštinimasis, viduriavimas, nepilno pasituštinimo jausmas, vidurių užkietėjimas; - Skrandžio opaligė – tai lėtinė ir pasikartojanti liga, kurios paūmėjimo metu atsiranda skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opa. Susidariusios paviršinės žaizdelės dar yra vadinamos erozijomis, o jei pažeidimas gilesnis – susidaro opa.
Pagrindiniai simptomai: skausmas viršutinėje pilvo dalyje, pykinimas ar vėmimas, skysčių gerti negalėjimas, nuolat jaučiamas alkis, nuovargio jausmas, svorio kritimas, juodos spalvos išmatos. - Gastroezofaginis refliuksas – tai būklė, kai dėl skrandžio turinio patekimo į stemplę yra pažeidžiama stemplės gleivinė ar kiti organai.
Pagrindiniai simptomai: deginimo jausmas už krūtinkaulio, atpylimas rūgščiu skrandžio turiniu, skausmas viršutinėje pilvo dalyje; - Diafragmos išvarža – tai viršutinės skrandžio dalies išsikišimas į krūtinės ląstą pro silpnesnę diaframos dalį ar plyšį.
Pagrindiniai simptomai: skausmas, raugėjimas, pilvo pūtimas, kartumas gerklėje. - Gastroparezė – tai būklė, kurios metu skrandžio ištuštinimas užtrunka per ilgai, tai yra, sulėtėjęs apvirškinto maisto išstūmimas.
Pagrindiniai simptomai: pykinimas ar vėmimas, svorio kritimas, pilvo pūtimas, kankinantis rėmuo. - Skrandžio vėžys – ši klastinga liga, iš pradžių atsirandanti be jokių jaučiamų simptomų. Pirmieji jaučiami požymiai išsivysto tik ligai progresuojant. Daugeliu atveju vystymosi procesas prasideda nuo vidiniame skrandžio gleivinės sluoksnyje atsiradusios opos, erozijos ar polipo. Negydomas skrandžio vėžys, deja, bet progresuoja ir gali išplisti ir į kitus svarbius organus.
Pagrindiniai simptomai: skausmas ar jaučiamas nepatogumo jausmas viršutinėje pilvo dalyje, ypač po maisto, sutrikusi įprasta skrandžio veikla, pykinimas ir apetito neturėjimas, svorio praradimas, kraujavimas tuštinantis.
Perskaitę galime suprasti, kad ligos klastingos ir gali būti lengvai supainiojamos, tad nerekomenduojame diagnozuoti ligų patiems. Apsilankius pas specialistą bus ramiau ir jums, ir jūsų artimiesiems.
Venkite šių maisto derinių
Vis dėlto, vienkartiniai skrandžio skausmai pasireiškia dažniau, nei ūminės ligos, tad juos gali sukelti netinkama mityba. Kalbėdama apie mitybą, turiu omeny ne tik prastus maisto pasirinkimus, tačiau ir gerų produktų nesuderinamumą. Kokių kombinacijų geriau vengti?
- citrusinių vaisių ir pieno – pienas virškinamas ilgiau, o kai kartu vartojate pieną ir bet kokius citrusinius vaisius ar jų produktus, pienas koaguliuoja.
- pieno ir bananų – gal kiek keista, kad šis derinys yra tarp nerekomenduotinų tačiau jis yra sunkus ir ilgai virškinamas. Kol šis maistas virškinamas, tikriausiai pajausite nuovargį. Jei mėgstate bananų ir pieno kokteilius ir nenorite jų atsakyti – nebūtina, tik geriau įberkite žiupsnelį cinamono arba muskato riešuto miltelių, kad palengvintumėte virškinimo procesą.
- sūrio ir šaltų gėrimų – kad ir kaip dažnai jo galite norėti, šis derinys nėra naudingas jūsų sveikatai. Turėtumėte vengti gerti bet kokį šaltą gėrimą su sūriu, nes toks derinys gali apsunkinti medžiagų įsisavinimą, ko pasekmė gali būti jaučiamas diskomfortas ir pilvo skausmas.
- vaisių įvairovės – stenkitės nemaišyti rūgščių vaisių, tokių kaip greipfrutai ir braškės ir kitos uogos, arba obuolių, granatų ir persikų, su saldžiais vaisiais, tokiais kaip bananai ir razinos, kad būtų sklandesnis virkinimas. Taip pat ir arbūzas bei melionas neturėtų būti derinamas su kitais vaisiais ar uogomis. Įvairių vaisių vartojimas kartu gali sukelti pilvo skausmus, pykinimą ar vėmimą.
- tokių, kurios neatrodo kaip geras derinys – dažnai organizmas pats mums pasako, kuri kombinacija gali būti prastas pasirinkimas, apie ją pagalvojus kyla pykinimo jausmas, tad visuomet stenkimės organizmo klausytis. Juk kas geriau, jei ne jis pats žino, ko reikia ir ko geriau vengti.
Kaip palaikyti sklandų virškinimo procesą?
Žinoma, svarbu aktyvus gyvenimo būdas, geras miego režimas, tačiau kalbant apie mitybą, norėčiau išskirti keletą produktų, galinčių padėti užtikrinti sklandesnę skrandžio ir viso virškinamojo trakto veiklą.
- Melsvadumblis vingrūnė (spirulina) – supermaistas, apie kurį kiekvienas esame girdėję. Jos begalinė nauda dėl gausaus chlorofilo, beta karotino, aminorūgščių, geležies, fosforo, kalio, magnio, cinko, natrio, B grupės vitaminų kiekio puoselėja kone kiekvieną mūsų organizmo dalį, pradedant plaukais ir baigiant sklandesniu virškinimo procesu. Dėl kaprizingo skonio šis produktas dažniausiai pardavinėjamas kietuoju pavidalu (kapsulėmis ar tabletėmis). Tačiau iškelkime klausimą, spirulina milteliai vs tabletės – kurie naudingesni? Tikriausiai dauguma atspėjote – šis melsvadumblis lengviau ir greičiau įsisavinamas smulkiu ir biriu pavidalu, o ne kietąja kapsule.
- Ispaninio šalavijo (chia) sėklos – šiose sėklose esančios skaidulos taip pat maitina mūsų žarnyno mikrobiotą, o tai teigiamai veikia mūsų žarnyno sveikatą ir net imuninę sistemą.
- Špinatai – pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, kurios yra itin svarbios kovojant su oksidaciniu aplinkos poveikiu tokiu kaip prasta mityba.
- Topinambai – gausus prebiotikų šaltinis, ypač inulino, kuris padeda „maitinti“ mūsų žarnyno mikrobiotą, dar kitaip – gerąsias bakterijas.
- Ceilono cinamonas – pasižymi antibakterinėmis ir antigrybelinėmis savybėmis, todėl naudinga prevenciškai įtraukti šį prieskonį į mūsų racioną, kad sustiprintume normalią žarnyno veiklą.
- Imbiero milteliai – teigiamas poveikis virškinimo sistemos suaktyvinimui, kai mus kamuoja virškinimo sutrikimai ar padidėjęs rūgštingumas.
Visus išvardintus žarnynui naudingus produktus galite rasti Daily Spoon mišinuke Žarnynui – šaukštelis natūralių maistinių medžiagų per dieną pagerins ne tik žarnyno veiklą, bet ir sumažins kasdienius rūpesčius.