Supermaisto pasaulio naujienos - Daily Spoon
Eiti prie turinio
RIBOTO LEIDIMO KALĖDINIAI GĖRIMAI JAU PREKYBOJE
Mityba ir sveikata
Supermaisto nauda

Supermaisto pasaulio naujienos

Supermaisto pasaulio naujienos

Nepaisant to, kad terminas “supermaistas” plačiai vartojamas, nėra aiškaus apibrėžimo, kas tiksliai yra supermaistas, na o ir pats žodis “supermaistas” skamba be galo herojiškai. Jis primena sveikatos ir laimės idėją, telpančią mažame valgomame vienete. Nors tai nėra moksliškai apibrėžtas terminas, paprastai jis reiškia ingredientą, kuriame gausu naudingų maistinių medžiagų. Juo vadinami maisto produktai, turintys didžiausią maistinę vertę, juose gausu vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Kitaip tariant, tai vitaminų ir mineralų kupinas maistinis šaltinis, skatinantis subalansuotą mitybą. Supermaistas atstovauja visoms sveiko maisto produktų grupėms, todėl šiuos produktus lengva įtraukti į kasdienį maistą. Vadinamieji supermaisto produktai turėtų būti subalansuotos mitybos dalis – į lėkštę įsimesti keletą mėlynių ar lapinių kopūstų lapų nėra problemų sprendimo būdas. Tokie supermaisto produktai kaip ciberžolė ir medus jau seniai pripažįstami dėl savo gebėjimo stiprinti sveikatą ir gerą savijautą. Naujuose tyrimuose, pristatomuose “NUTRITION 2021 LIVE ONLINE”, iš arčiau apžvelgiamas mokslinis supermaisto poveikis sveikatai. Štai keturi svarbiausi jų pavyzdžiai, kuriais norime pasidalinti ir DailySpoon naujienose:

Užkandžiavimas mangais gali padėti sumažinti lėtinių ligų riziką

Manguose yra įvairių vitaminų, mineralų, skaidulų ir unikalių mikroelementų. Siekiant geriau suprasti šio tropinio vaisiaus naudą sveikatai, San Diego valstybiniame universitete buvo atliktas tyrimas, kurio metu buvo tiriami 27 antsvorio turintys ir nutukę suaugusieji, kurie 12 savaičių kasdien suvalgydavo 100 kalorijų šviežių mangų arba 100 kalorijų neriebių sausainių. Palyginti su tais, kurie valgė sausainius, mangus vartojusiems dalyviams pagerėjo tam tikrų lėtinių ligų rizikos veiksnių, įskaitant gliukozės kiekį nevalgius ir uždegimą, rodikliai, nors cholesterolio kiekis ir kūno svoris nepakito. Šie rezultatai rodo, kad, palyginti su mažo riebumo sausainiais, kasdienis mangų vartojimas gali pagerinti tam tikrus rizikos veiksnius, susijusius su antsvoriu ar nutukimu.

Nanodalelės prisideda prie priešuždegiminių medaus savybių

Nors medaus gydomosios savybės žinomos nuo seniausių laikų, mokslininkai vis dar aiškinasi, kokia biochemija lemia šios saldžios medžiagos naudą sveikatai. Nebraskos-Linkolno universiteto mokslininkai nustatė, kad meduje yra mažų nano dydžio dalelių, kurių membraninė struktūra panaši į organizme randamas egzosomas. Eksperimentai su šiomis į egzosomas panašiomis nanodalelėmis parodė, kad jos gali sumažinti pelėms, kurioms eksperimentiškai sukeltas kepenų pažeidimas, uždegimą ir potencialiai slopinti pagrindinio uždegimo fermentų komplekso aktyvavimą.

Mitybos paįvairinimas prieskoniais gali padėti sumažinti kraujospūdį

Naujas tyrimas rodo, kad žolelės ir prieskoniai gali ne tik pagerinti maisto skonį. Pensilvanijos valstijos universiteto ir Teksaso technikos universiteto mokslininkai ištyrė kardiometabolinį poveikį, kurį suaugusiems žmonėms, turintiems didesnę riziką susirgti kardiometabolinėmis ligomis, daro žolelių ir prieskonių mišinių įtraukimas į vidutinę amerikiečių dietą. Tyrime dalyvavo 71 dalyvis, kuris keturias savaites valgė dietas su 6,6, 3,3 ir 0,5 g žolelių ir (arba) prieskonių per dieną. Trijų tirtų dietų cholesterolio ir cukraus kiekio kraujyje skirtumų nenustatyta. Tačiau, kai buvo valgoma dieta, kurioje buvo daugiausiai žolelių ir prieskonių – tai atitinka maždaug 1,5 arbatinio šaukštelio – 24 valandų kraujospūdžio lygis pagerėjo, palyginti su dieta, kurioje buvo mažiausiai žolelių ir prieskonių.

Imbiero, cinamono ir ciberžolės papildų nauda cholesterolio kiekiui

Imbieras, cinamonas ir ciberžolė jau šimtmečius naudojami gaminant maistą ir dėl savo priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių laikomi sveikatai naudingais preparatais, tačiau jų poveikį sveikatai ir konkrečioms ligoms, pavyzdžiui, diabetui ir širdies ir kraujagyslių ligoms, reikia tirti toliau. Naujajame Klempsono universiteto tyrime nagrinėta, kaip šie prieskoniai, taip pat ciberžolėje esantys kurkuminas ir kurkuminoidiniai pigmentai veikia cholesterolio kiekį 2 tipo cukriniu diabetu sergančių žmonių organizme. Mokslininkai išanalizavo 28 atsitiktinių imčių kontroliuojamų tyrimų studijas, kuriose iš viso dalyvavo 1049 kontroliniai pacientai ir 1035 pacientai, kurie nuo vieno iki trijų mėnesių gavo prieskonių papildų kapsulių pavidalu. Jie nustatė, kad apskritai imbieras, cinamonas, ciberžolė, kurkuminas ir kurkuminoidai buvo susiję su geresniu lipidų profiliu žmonėms, sergantiems 2 tipo diabetu. Buvo atsižvelgta į prieskonių dozę, rūšį, vartojimo trukmę ir populiacijos charakteristikas. Nors turimi tyrimai yra riboti ir jų reikia atlikti daugiau, išvados rodo, kad šie prieskoniai gali būti naudingi žmonėms, sergantiems 2 tipo cukriniu diabetu ir nesveikai dideliu cholesterolio kiekiu.

Klaidingos prielaidos apie supermaistą

Neretai žmonės supermaistą sulygina su magiškomis piliulėmis ir nusivilia, kai kartą per savaitę į mitybą įtraukę saują špinatų, nepasiekia norimų rezultatų. Todėl renkantis produktus, kuriuos norite įtraukti į savo mitybą, visada svarbu prisiminti, kad nei vienas maisto produktas nėra pakankamas, kad suteiktų visas būtinas maistines medžiagas, reikalingas sveikai gyvensenai ir visavertei mitybai. Per didelis dėmesys supermaistui gali suklaidinti žmogų ir nukreipti jo dėmesį nuo kitų sveikų maisto produktų, kurie yra labiau praturtinti maistinėmis medžiagomis. Pagal JAV mitybos rekomendacijas, norint sveikai maitintis, į racioną reikėtų įtraukti svarbiausių maistinių medžiagų iš įvairių maisto produktų grupių, kartu atkreipiant dėmesį į suvartojamų kalorijų ribas. Tam tikri mitybos modeliai, įskaitant Viduržemio jūros regiono dietą, parodė didelę naudą sveikatai, nes mažina lėtinių ligų riziką.

Dar vienas svarbus dalykas, kurį reikia prisiminti vartojant maisto produktus, žymimus kaip supermaistas, – kruopščiai patikrinti maistinių medžiagų kiekį juose. Jei turite tam tikrų sutrikimų ir vartojate vaistus nuo jų, savo mitybos poreikius turėtumėte aptarti su gydytoju. Pavyzdžiui, jei vartojate vaistus nuo kraujo krešulių susidarymo, nerekomenduojama valgyti per daug žalių lapinių daržovių. Šiose daržovėse gausu vitamino K, kuris atlieka esminį vaidmenį kraujo krešėjimui, todėl, vartojant jų daug, gali būti panaikintas vaisto poveikis. Apibendrinant galima teigti, kad kai kurie supermaistu vadinami maisto produktai gali būti naudingi sveikatai, jei vartojami tinkamu kiekiu kartu su kitais maistingais maisto produktais. Visada reikėtų prisiminti, kad sveikos mitybos planas neturėtų apimti vien tik supermaisto, šie produktai turėtų būti naudojami kaip sveikos ir subalansuotos mitybos dalis.

Subalansuota mityba, gausi maistinių medžiagų ir mineralų, yra labai svarbi, nes ji turi didelę įtaką mūsų sveikatai ir bendrai savijautai. Tačiau ieškant kelio į sveikatingesnį gyvenimo būdą, neretai susiduriame su informacijos pertekliumi ir tiesiog nusvyra rankos, nežinome nuo ko pradėti. Taip atsirado ir DailySpoon – siūlome supermaisto produktus, kurie fokusuojasi į vartotojo norimą efektą ir yra atviri dėl teikiamos naudos mūsų organizmui, o svarbiausia, yra paprasti naudoti ir nepastebimai tampa kasdieniu ritualu. Mišinukai, sukurti sertifikuotos mitybos specialistės iš natūralių ingredientų, padės puoselėti gerą savijautą iš vidaus. Kad būtų dar paprasčiau, kviečiame sekti DailySpoon naujienas mūsų Facebook, Instagram paskyrose, o taip pat ir prenumeruoti naujienlaiškį. Visuomet dalinamės naudinga informacija susijusia ne tik su mūsų produktais ir jų panaudojimo būdais, bet ir platesniu požiūriu į geros savijautos kupiną gyvenimą.

Bendruomenė

Daugiau straipsnių