Peruvinė pipirnė – tai augalo šaknis, kilusi iš Andų regiono. Kai 1533 m. ispanai išplaukė į Peru, jie netrukus sužinojo apie peruvinės pipirnės šaknies privalumus ir paminėjo ją beveik visose to meto kronikose. Peru aukštumose klestėjo gausūs šios brangios šaknies kiekiai. Ispanai ja šėrė savo arklius ir gyvulius, šaknys tonomis buvo gabenamos Ispanijos karaliams kaip mokestis. Nors peruvinės pipirnės šaknys puikiai augo atšiauriausiose vietovėse aukštai kalnuose, dėl politinių sukilimų ir pasikeitusios populiarios mitybos XX a. septintojo dešimtmečio pabaigoje šie augalai beveik išnyko. Kruopštus sėklų rinkimas ir atsidavusių vietinių žmonių išradingumas apsaugojo ją nuo išnykimo. Reikėtų dėkoti Junino ežero apylinkių šeimoms ir ankstesnėms kartoms už atsidavimą išsaugant šį ypatingą, sveikatą stiprinantį augalą. Pastaruoju metu Peru aukštikalnėse labai suaktyvėjo šio augalo auginimas – kasmet auginama daugiau kaip 10 000 hektarų. Peru gyventojai, pradedant profesionaliais sportininkais ir baigiant pagyvenusiais žmonėmis, augalo šaknis dabar valgo iki 3 kartų per dieną.
Šiandien priskiriama prie supermaisto produktų, peruvinė pipirnė jau tūkstančius metų yra vienas populiariausių Peru Andų augalų. Iš tiesų daugelyje kultūrų jis vis dar vadinamas “dievų maistu”, nes šis supermaistas turi daugybę sveikatai naudingų savybių. Augalo šaknis panaši į labai didelį ridiką, ropę, na o dėl patogumo ji dažniausiai vartojama miltelių pavidalu. Savyje turi daug ir įvairių mūsų organizmui naudingų medžiagų. Štai keletas jų:
- Ląsteliena – svarbi mūsų virškinimo sveikatai ir reguliariam tuštinimuisi. Taip pat padeda ilgiau jaustis sotiems, gali pagerinti cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje bei padėti išvengti kai kurių ligų, pavyzdžiui, diabeto, širdies ligų ir žarnyno vėžio.
- Aminorūgštys – dalyvauja daugelyje organizmo procesų, įskaitant audinių augimą, energijos gamybą, imuninę funkciją ir maistinių medžiagų įsisavinimą.
- Riebalų rūgštys – manoma, kad jos padeda išvengti širdies ligų ir insulto, gali padėti kontroliuoti vilkligę, reumatoidinį artritą, taip pat gali atlikti apsauginį vaidmenį sergant vėžiu ir kitomis ligomis.
- Vitaminas C – būtinas visų kūno audinių augimui, vystymuisi ir atstatymui. Jis dalyvauja daugelyje organizmo funkcijų, įskaitant kolageno susidarymą, geležies įsisavinimą, tinkamą imuninės sistemos veikimą, žaizdų gijimą, kremzlių, kaulų ir dantų priežiūrą.
- Geležis – padeda išsaugoti daugelį gyvybiškai svarbių organizmo funkcijų, įskaitant bendrąją energiją ir dėmesio sutelkimą, virškinimo trakto procesus, imuninę sistemą ir kūno temperatūros reguliavimą. Geležies nauda dažnai lieka nepastebėta, iki kol atsiranda jos trūkumas ir išryškėja to pasekmės.
- Kalcis – svarbus kaulų tvirtumui, sklandžiam širdies, raumenų ir nervų darbui.
- Bioaktyvūs junginiai – labai svarbūs žmogaus sveikatai dėl jų daugialypio biologinio poveikio, pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnių mažinimo, antioksidacinio, antikancerogeninio, antialergeninio, priešuždegiminio ir antimikrobinio poveikio.
Žinoma, kad peruvinė pipirnė gali padidinti energijos, ištvermės, jėgos kiekį, dėl šių savybių ją peruvian maca galima rasti ir Daily Spoon supermaisto mišinyje Energijai. Ši šakniavaisinė daržovė pasižymi energiją gaminančiomis savybėmis, tačiau, skirtingai nei kofeinas, neturi neigiamo poveikio nervų sistemai. Iš esmės, ji suteikia nedirginantį impulsą be po jo sekančio išsekimo, panašiai kaip matcha arbata. Taip pat augalo šaknis naudinga stiprinant imunitetą, kraujotaką, vaisingumą ir lytinį potraukį. Augalas taip pat žinomas kaip skydliaukės reguliavimo priemonė, turi savybių, kurios padeda mažinti kraujospūdį, reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir stiprinti atmintį. Šalia viso to, šis supermaistas gali padėti ir sumažinti stresą, nes slopina kortizolio poveikį antinksčiams. Peruvinė pipirnė ne tik padeda atpalaiduoti nervų sistemą, bet ir suteikia natūralios energijos pliūpsnį.
Kaip ir daugelio kitų supermaisto, peruvinės pipirnės populiarumas ir jos paklausa visame pasaulyje per pastarąjį dešimtmetį labai išaugo. Dėl šio susidomėjimo augalas tapo vienu iš pagrindinių Peru produktų, parduodamų miltelių, tablečių, kapsulių, miltų, likerio ir ekstraktų pavidalu, kurį galima įsigyti įvairiose mažmeninės prekybos vietose, pavyzdžiui, sveiko maisto parduotuvėse ir kokteilių parduotuvėse.
Lengviausias būdas į savo mitybą įtraukti šiek tiek supermaisto produktų be abejonės yra kokteiliai. Užtenka vieno ar dviejų arbatinių šaukštelių produkto miltelių, o jūsų mityba jau praturtina naudingomis maistinėmis medžiagomis! Šie kokteiliai/gėrimai ne tik skanūs, bet ir maistingi, tad nieko nelaukiant, dalinamės receptais.
Maistingesnis karštas šokoladas
Jei manote, kad žodis “maistingesnis” asocijuojasi su “vandeningu” arba “blankaus skonio”, pagalvokite dar kartą. Šis karštas šokoladas yra sodrus, kreminis ir kupinas skonio. Puikiai tiks kaip desertas ar popietinis skanėstas.
Šiam karštam šokoladui pagaminti reikalingi šie ingredientai:
- 2 valgomieji šaukštai natūralių kakavos miltelių – tai gryniausia šokolado forma, kurioje gausu antioksidantų, skaidulų ir magnio. Dėl to šis receptas yra ne tik sotus ir šokoladinis, bet ir naudingas jūsų organizmui!
- 1 valgomasis šaukštas maca miltelių – šalia visų naudingų savybių, švelnus medaus skonis suteikia šiam gėrimui gilumo, sodrumo.
- 2½ puodelio augalinio pieno – galite naudoti bet kokį jums patinkantį pieną. Taip pat tinka karvės, kokosų, migdolų ar kitoks pienas.
- 2 šaukštai klevų sirupo – tai natūralus saldiklis. Be to, jis puikiai dera su sodriu kakavos peruvinės pipirnės skoniu.
- ½ arbatinio šaukštelio kokosų aliejaus – dėl sodrumo ir sveikų riebalų! Nesijaudinkite – šis maistingas skanėstas vis tiek yra daug lengvesnis nei karštas šokoladas, pagamintas iš nenugriebto pieno ir (arba) riebios grietinėlės.
- Žiupsnelis ceilono cinamono – dar vienas supermaisto produktas, išsiskiriantis intensyviu aromatu bei švelniu saldumu. Tai taip pat stiprus antioksidantas, apsaugantis mūsų ląsteles nuo oksidacinio streso.
- Nepamirškite ir šiek tiek (žiupsnelio) druskos – ji padės atsiskleisti visų ingredientų skoniams.
Kaip gaminti?
Procedūra gan paprasta – sumaišykite (rankiniu būdu arba plaktuvu) augalinį pieną, kakavos miltelius, peruvinės pipirnės miltelius, klevų sirupą, kokosų aliejų, ceilono cinamoną ir druską. Perpilkite į nedidelį puodą ir pašildykite ant vidutinės ugnies. Paragaukite ir, jei reikia, pakoreguokite saldumą. Kad skonis tinkamas žinosite tada, kai negalėsite nustoti šaukštas po šaukšto jo ragauti. Jei per tiršta, įpilkite šiek tiek daugiau pieno. Pasiekus norimą konsistenciją, supilkite gėrimą į puodelius, galite papuošti grietinėle ar juodojo šokolado drožlėmis, mėgaukitės!
Kakavinis kokteilis
Šiame recepte taip pat neapsieisime be supermaisto produktų. Įdomu tai, kad nors vaistų nuo PMS ir PMDD nėra, recepte esančių produktų derinys gali padėti palengvinti jų simptomus. Svarbu suprasti, jog tos pačios priemonės skirtingiems žmonėms gali veikti geriau ar prasčiau nei kitos, tad galimas poveikis iš tiesų priklauso nuo kiekvieno organizmo individualiai.
Ingredientai, reikalingi pagaminti kokteiliui:
- 1 valgomasis šaukštas natūralios kakavos miltelių: kakavoje yra daug magnio, kuris gali padėti kovoti su bloga nuotaika, skatinti ramybės jausmą ir atpalaiduoti įtemptus raumenis. Įdomus susijęs faktas: PMS metu moterys paprastai trokšta šokolado, nes joms trūksta magnio! Kakavoje taip pat yra geležies, kuri naudinga prasidėjus kraujavimui.
- 1 arbatinis šaukštelis peruvinės pirpirnės miltelių: šio augalo šaknis, šalia begalės kitų naudingų savybių, žinomas ir kaip moterų sveikatą gerinanti ir hormonus subalansuojanti priemonė.
- ½ arbatinio šaukštelio matcha miltelių: ši žaliosios arbatos rūšis gali padėti pagerinti nuotaiką, be to, joje taip pat gausu magnio. Joje gausu antioksidantų ir ji visapusiškai naudinga sveikatai, tad yra užsitarnavusi garbingą supermaisto titulą.
- 1,5 puodelio migdolų pieno: migdolų pienas yra dar vienas magnio turintis ingredientas, todėl puikiai tinka šiam kokteiliui. Jau nekalbant apie tai, kad jame nėra galimai probleminių hormonų, kurių randama karvės piene.
- ½ valgomojo šaukšto klevų sirupo: gryname klevų sirupe yra ne tik daug antioksidantų, bet ir maistingųjų medžiagų, tokių kaip riboflavinas, cinkas, magnis, kalcis ir kalis. Teigiama, jog klevų sirupe yra daugiau mineralų ir antioksidantų, tačiau mažiau kalorijų nei meduje.
Kaip gaminti?
Tiesiog sumaišykite migdolų pieną, kakavos miltelius, matcha arbatą ir peruvinės pipirnės miltelius. Dėl papildomų vitaminų A, C, K ir kitų naudingų medžiagų galite įmaišyti ir 1-2 šaukštelius špinatų miltelių (10 gramų miltelių prilygsta 100 gramų šviežių špinatų), tačiau tai nėra būtina.
Citrusinis vaisių kokteilis
Jei norisi mažiau saldaus, tačiau maistingo kokteilio, štai ingredientai, kurių jums prireiks:
- Šviežio imbiero šaknies;
- 2 apelsinų;
- 1-2 puodelių šaldytų ananasų gabalėlių;
- 1 puodelio nesaldinto graikiško jogurto;
- 1 šaukštelio medaus;
- 1 šaukštelio peruvinės pipirnės miltelių.
Kaip gaminti?
Pirmiausia nulupkite ir supjaustykite imbiero šaknį mažais griežinėliais, o apelsinus perpjaukite pusiau, kad galėtumėte iš jų išspausti sultis. Tuomet sudėkite visus ingredientus į plaktuvą ir sumalkite iki vientisos masės. Kai kokteilis gerai susimaišys, įjunkite žemiausią režimą ir lėtai pabarstykite peruvinės pipirnės miltelius, kad jie gerai susimaišytų ir nesuliptų. Galiausiai supilkite gėrimą į stiklinę ir mėgaukitės!